lchf-is med cookie dough

LCHF-is med cookie dough

lchf-is med cookie doughBen&Jerry’s is med cookie dough er en af mine yndlingslaster! Jeg ved ikke, hvem der nogensinde har fået den tåbelige idé at BAGE kagedej, når det så åbenlyst gør sig bedre råt i vaniljeis! Her er et lchf-venligt alternativ til Ben&Jerry’s, som jeg faktisk vil vove at påstå smager næsten fuldt ud ligeså godt som originalen – bare uden sukker og til gengæld med masser af gode monoumættede fedtsyrer fra mandler.

Min lchf-is med cookie dough er lavet på en såkaldt creme anglaise baseret på mandelmælk. Creme anglaise handler i korte træk om at opvarme noget mælk/fløde og emulgere det med æggeblommer og smagsgivere, så man får en tyk creme.  Det er simpelthen et hit at lave creme anglaise på nøddemælk og fløde (se også denne opskrift på kaffeis!) – det bliver cremet, lækkert og meget velsmagende.

Cookie dough-fyldet, a.k.a. hjemmelavet mandelsmør med hakket chokolade, er også helt fantastisk, og det krævede al min selvdisciplin at komme det i isen i stedet for bare at æde det direkte af skålen! Du kan i øvrigt med fordel lave en dobbelt portion mandelsmør, hvis din foodprocessor/blender kan klare det – det smager fantastisk på et stykke kerneknækbrød med et stykke mørk pålægschokolade… Eller bare smurt direkte på en tern mørk chokolade som weekendslik – mmm!

Isen skulle egentlig have været kørt på min lille, søde ismaskine, men rørekrogen var blevet væk (grrr!), så det blev den gode, gamle “håndsvingsmetode” med 5 minutters indfrysning, røre rundt med en blød dejskraber, 3-5 minutters indfrysning, mere røre rundt og så fremdeles. Det hjalp dog, at jeg stadig havde skålen fra ismaskinen, som var iskold og lynhurtigt overførte kulde til isen. Efter 25 minutter havde jeg en ganske anstændig, blød is, som smagte rigtig dejligt! Fint at blive mindet om, at den slags stadig kan lade sig gøre her i år 2014 🙂

lchf-is med cookie dough

LCHF-is med cookie dough (2 pers.)

  • 1½ dl mandelmælk, evt. hjemmelavet
  • 1 dl fløde
  • 3 æggeblommer
  • 2 spsk Sukrin Gold
  • 1 vaniljestang
  • 1 nip salt

“Cookie dough”

  • 1 dl mandler
  • 1 nip salt
  • 3-4 dråber mandelolie (kan købes i Matas)
  • 2-3 tern god, mørk chokolade (min. 70 %)
  • 1 spsk honning.

Hæld mandelmælk og fløde op i en tykbundet gryde. Flæk vaniljestangen, og smid både korn og stang ned i gryden. Varm mælkeblandingen op til kogepunktet under konstant omrøring. Sluk, så snart det koger, tag gryden af varmen, og lad den stå i nøjagtig 1 minut.

Pisk imens æggeblommer og Sukrin Gold til en luftig masse.

Hæld mælkeblandingen i æggesnapsen under piskning. Hæld hele molevitten tilbage i gryden, bring i kog under konstant omrøring, og lad det nå til lige i underkanten af kogepunktet. Du vil nu have en tyk creme anglaise, som måske er en anelse grynet pga. mandelmælken. Det går nok!

Stil iscremen i køleskabet, og lad den blive helt kold. (Det tager min. 1 time, men den kan fint tåle at stå lidt længere).

Imens kan du lave cookie dough-fyldet: kom mandler og salt i en kraftig minihakker eller blender, og blend, som var der ingen morgendag! Giv den lidt mandelolie, så det glider og samler sig hurtigere. Hvis du ikke gider alt det her, så brug færdigkøbt mandelsmør! Peanutbutter kunne også være et alternativ. Så skal du måske bare supplere med en anelse mandelmel for at få en tyk nok konsistens.

Hak den mørke chokolade groft, og rør den i det færdige mandelsmør sammen med honning. Smag selv til mht. sødme og salt. Rul cookie dough-massen til en tyk pølse, pak den ind i film, og læg på køl eller frys.

Når iscremen er kølet ned, hælder du den på en ismaskine eller kører den gode gamle old school indfrysningsmetode, som er beskrevet ovenfor. Kør til en cremet is, og tilsæt cookie dough i de sidste 5 minutter af røretiden. Hvis du ikke bruger ismaskine, smider du bare cookie doughen i fra starten.

Servér fx kugler af din lchf-is med cookie dough pyntet mandelflager og hakket chokolade.

Hvis du ikke har en ismaskine og ikke gider stå på hovedet i fryseren og røre rundt, kan du også bare lave isen som ispinde. En skøn ting at have i fryseren her i sommervarmen!

lchf-is med cookie dough

Indlægget indeholder affiliate-links.

0 comments on “LCHF-is med cookie doughTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: