Laktosefri jordbæris

Laktosefri jordbærflødeis med søde, danske sommerjordbær

Laktosefri jordbæris


Fløde og jordbær – den ultimative danske sommerkombination, som man aldrig kan blive træt af! Der er en grund til, at jordbærisen altid er at finde i enhver isbod med respekt for sig selv. Så spændende det nok kan være med fancy is som dulche de leche, Snickers, tyrkisk mokka, lakrids, og hvad de ellers hedder allesammen – så holder en jordbæris altså stadig bare hele vejen.

Altså vel at mærke ikke den syntetiske jordbæris fra barndommens regnbueis. Bvadr! Næh, en rigtig jordbæris med rigtige jordbær. Og så et lillebitte stænk hvid balsamico, som faktisk går rigtig godt sammen med jordbær. Så kører det!

Laktosefri jordbæris

Men hvad nu med det laktosefrie? Hvad er det nu for noget?

Min søde far har prøvet kræfter med Low FODMAP i et stykke tid for at få det bedre i sin mave. Det fungerer enormt godt for ham, men det begrænser ham også i, hvad han kan og ikke kan spise. Det betyder blandet andet, at verdens vildeste is-spiser pludselig må gå forbi den ene isbod efter den anden her i sommerheden med verdens største nej-hat på!

Jeg kan næsten ikke bære det! Is burde være en menneskeret – især i hedebølger! Og faktisk også, når regnen står ned i stænger. Så har man virkelig brug for is for at huske, at det er sommer, er det ikke rigtigt?

Laktosefri jordbæris

Så jeg har lavet denne her jordbæris på laktosefri piskefløde, som han fint tolererer. Jordbær kan tolereres i små mængder. Jeg er lidt usikker på, hvordan det er med sødemidler, når man spiser Low Fodmap. Men helt almindeligt sukker er ok. Derfor er min is – for en gangs skyld – sødet med helt almindeligt hvidt sukker. Du kan selvfølgelig erstatte med Sukrin eller andet sødemiddel, hvis du har lyst! Og du kan bruge helt almindelig fløde, hvis du ikke har problemer med laktose.

Isen er helt klart bedst, når den er helt nyrørt. Den bliver ret hård, når den fryser ind. Jeg kunne have afhjulpet det ved at tilsætte 1 tsk Xanthan-gummi, men det glemte jeg. Hvis du har det i huset, så giv det et forsøg. Xanthangummi er et helt naturligt gelerings- og fortykningsmiddel og kan også bruges med stor fordel i glutenfrit bagværk. Det kan købes i helsekostbutikker eller her: Xanthangummi (affiliatelink).

Laktosefri jordbæris


 

Laktosefri jordbærflødeis med søde, danske sommerjordbær

  • 3 æggeblommer
  • 1 tsk vaniljepulver
  • 1 spsk sukker (alt. Sukrin Gold  – se forklaring oven for på, hvorfor jeg bruger sukker her)
  • 2 dl laktosefri piskefløde
  • 1 lillebitte nip salt
  • 3 dl friske jordbær (frosne kan også gå i en snæver vending. Giv dem et let opkog først, og lad dem afkøle.)
  • 1 lillebitte tsk hvid balsamico

Rens de friske jordbær, og mos dem med en gaffel sammen med hvid balsamico.

Pisk æggeblommer luftige med sukker og vaniljepulver.

Pisk fløden luftig. Tilsæt et lillebitte nip salt – det lyder skørt, men fremhæver den søde, lækre smag.

Vend æggesnaps med fløde, og vend jordbærmosen i.

Kør hele herligheden på en ismaskine i 20-30 minutter. Servér straks. Se note oven for til, hvordan isen hærder, når den står i fryseren.

Laktosefri jordbæris


Indlægget indeholder affiliate-links, der giver mig kommission, hvis du køber noget i den pågældende webshop. Det koster selvfølgelig ikke dig noget at klikke på links’ene. Indtægterne hjælper til at finansiere den tid og de ressourcer, jeg bruger på bloggen her. Læs om annoncering på Fru Kofoeds Køkken her.

 

0 comments on “Laktosefri jordbærflødeis med søde, danske sommerjordbærTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: