Kyllingebouillonterninger med hovedet under armen

Kyllingebouillonterninger med hovedet under armen

Jeg går rigtig meget op i at undgå madspild. Jo mere, jeg kan bruge af mine råvarer, jo bedre. Derfor irriterer det mig altid, når jeg laver en hel kylling til aftensmad, hvor store dele af skrog og kød, der går til spilde. Rygstykket af en kylling har et meget tyndt lag kød, som smager for kedeligt til, at nogen ved bordet har lyst til at spise det. Der er til gengæld kraft nok i kød og ben til en lille portion hjemmelavede kyllingebouillonterninger.

Hvis jeg skal sætte gang i sådan et ekstra køkkenprojekt, mens jeg er i fuld gang med at lave mad til en hyggelig aften, skal det være virkelig nemt. Det skal ikke tage mere end 5 minutter at sætte gang i. Ikke en masse bøvl med at stå og brune ben og kød; ikke en masse grøntsager, der skal anskaffes og skæres fint ud; ingen store suppegryder, der skal skures. Når jeg har skåret 2 lårstykker og 2 vingestykker af min hele kylling og står tilbage med “torsoen”, flækker jeg den i 2 dele: bryststykket, som ryger i ovnen og bliver til aftensmad, og så  rygstykket, som får et ekstra knæk med kniven, så det kan være i min lille kasserolle. Jeg dækker kødet med vand (omkring 4 dl – der er ikke kraft i den kødmængde til mere vand) og bringer det i kog på komfuret. Imens finder jeg, hvad jeg har i køkkenet af suppeurter. En gulerod og et løg kan jeg som regel finde, og de bliver hurtigt skrællet og skåret i grove stykker. Porretoppe har jeg lært af min mor at rense og smide i fryseren, når jeg køber friske porrer (ingen madspild dér heller! Forårsløgtoppe kan også bruges.). Krydderurter fra vindueskarmen (eller fra Santa Maria på en sløj dag) ryger i en tepose sammen med ca. 10 peberkorn. Det hele ryger i kaserollen, som måske er blevet skummet for kødsnavs en enkelt gang inden, og jeg skummer et par gange, inden jeg skruer helt ned for varmen og lader hele herligheden stå og simre i ca. 4 timer. Så er der masser af tid til at spise aftensmad, se film, og hvad man nu ellers får sin aften til at gå med.

Inden jeg går i seng, sier jeg fyldet fra suppen og smager på den. Som regel skal der krydres med lidt peber og salt (urtesalt kan være rigtig godt her). Jeg gider ikke en masse pjat med at dobbeltsi gennem et viskestykke eller at “klare” bouillonen på alle mulige fancy måder. Det skal bare være nemt og hurtigt. Jeg hælder bouillonen tilbage i en rengjort kaserolle og lader den koge ind i ca. 20 minutter, så den svinder med omkring 1/4 og bliver til en kraftig fond. Herefter hælder jeg fonden i en kold beholder og sætter den i køleskabet. Hvis man skal  bruge fond dagen efter, er man faktisk færdig nu. Jeg foretrækker dog at hælde min nedkølede fond i en isterningepose, så jeg hurtigt kan tage et par hjemmelavede kyllingebouillonterninger ud af fryseren, når jeg laver mad. (OBS: dette skal gøres samme aften. Hvis man lader fonden stå i køleskabet natten over, sætter den sig til en gele og bliver for fast til at blive hældt nogen steder.)

Kyllingebouillonterninger med hovedet under armen
Sådan ser mine færdige kyllingebouillonterninger ud – ikke kønne, men utroligt velsmagende!

Det ser måske lidt møjsommeligt ud her på skrift, men i virkeligheden er der for mig en samlet arbejdsmængde på ca. 20 min. i hele projektet, fordelt over en hel aften. Prisen på de færdige kyllingebouillonterninger er næsten lig nul – kødet ville alligevel være endt i skraldespanden, ligesom porretoppene. De eneste udgifter går til gas/el, 1 løg og 1 gulerod og så lige 1 tepose og 1 isterningepose. Det er da til at leve med, når man til gengæld får de lækreste bouillonterninger UDEN E-numre og andet skidt. Så selvom man ikke får de store kvantiteter ud af projektet, synes jeg alligevel, det er det hele værd. Og Knorrs hønsebouillon kommer aldrig til at smage ligeså godt igen 🙂

9 comments on “Kyllingebouillonterninger med hovedet under armenTilføj din

  1. Det er jo genialt! Jeg står som oftest og overvejer, om jeg dog ikke kunne bruge kyllingeskroget til noget, og de fleste gange ender det i skraldespanden. Dog ét spørgsmål: jeg går ud fra, at det er et råt skrog, du bruger. Har du eksperimenteret med, om man kan få noget brugbart ud af et på en tilberedt kylling?

  2. Ja, jeg synes også selv, det er ret genialt 🙂
    Her har jeg brugt et råt skrog, men jeg har også flere gange prøvet et skrog fra en stegt kylling (det foreslår Jamie Oliver bl.a.). Der er dog 2 grunde til, at jeg foretrækker at bruge et råt skrog:
    1: Det giver bare bedre smag.
    2: Et skrog fra en stegt kylling forudsætter, at man først har stegt kyllingen og spist den. Det betyder, at det som regel er ret sent på aftenen, før man kan få smidt bouillonen over, og så ender man med at stå og si suppe kl. 1 om natten 🙂
    Men det kan altså sagtens lade sig gøre, og det giver en ok bouillon.

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: