Kylling med smør citron og hvidløg

Kylling med smør, citron og hvidløg

Kylling med smør citron og hvidløg


Kylling er dejlig, sund og relativt billig hverdagsmad. Men jeg synes helt ærligt, det kan være krævende at få nok smag, saft og kraft ind i det lidt kedelige kød. Jeg synes virkelig tit, jeg gør mig umage med at tilberede kylling – og så sidder jeg alligevel og er træt af at gumle på det efter ganske få bidder. Faktisk har jeg observeret, at jeg tit får hovedpine, når vi har spist kylling – om det er fordi, det smager mig så dårligt eller passer min krop så dårligt, at jeg reagerer fysisk på det, ved jeg ikke, men resultatet er, at jeg i lang tid har prøvet at undgå kylling på menuen. Så, nu har jeg tilstået det! Så kan I sidde og ryste på hovedet og tænke over, hvor tosset jeg er – alle andre mennesker elsker jo kylling og tilstræber at servere det flere gange om ugen!

En ting, som heldigvis næsten altid fungerer for mig, er helstegt kylling. Med skind, ben og det hele. Andreas og jeg er et match made in Heaven, når det kommer til at dele sådan et kræ – Andreas gider ikke alle de ben og det store gnavearbejde, hvor man får snaskede fingre. Han vil helst have pænt parterede bryststykker, som kan spises med kniv og gaffel. Jeg vil til gengæld helst have vinger og lår med masser af fedtet skind, som jeg bliver snasket helt til i. Mens min søde mand sidder over for mig og får tics over, hvor klam jeg er 😉 Overlår kan jeg til gengæld ikke så godt lide – jeg synes, der er for mange sener i. Så dem bruger jeg ofte til at koge bouillon på sammen med rygstykket.

Sommetider laver jeg en helstegt kylling – men på det seneste er jeg blevet glad for at partere kyllingen inden tilberedning og fordele stykkerne i et fad. Jeg synes, det er nemmere at få smag ind i kødet på den måde. Og det er supernemt at gå til bagefter i fht. den hele kylling, som skal parteres, mens den er varm og safter ud over det hele. Denne her kylling med smør, citron og hvidløg blev til i lørdags, hvor vi havde min far på besøg til aftensmad og hygge. Den rakte fint til os 3, og der var rester til dagen efter.

Hvordan fortrækker du at tilberede kylling?

Kylling med smør citron og hvidløg


Kylling med smør, citron og hvidløg

  • 1 hel kylling
  • Ca. 20 g smør
  • 4 skiver citron
  • 2-3 fed hvidløg
  • Olivenolie
  • Krydderier: Salt, hvidløgspeber, timian og paprika

Partér kyllingen. Jeg plejer at starte med at skære vingerne af, derefter fjerner jeg lårene, som jeg deler i over- og underlår. Så flækker jeg skroget på langs, så jeg får et helt bryststykke (på ben) og et rygstykke. Rygstykket smider jeg i en pose og i fryseren – så kan jeg koge bouillon på det, når jeg har tid.

Et godt tip, når du parterer en kylling: i stedet for at stå og skære i blinde med kniven og ende med at maltraktere både kyllingestykkerne og måske også dine egne fingre i processen – så prøv at vrikke lidt med benene (ja, altså kyllingens!!), og find de steder, hvor leddene deler. Så er det 100 gange lettere lige at sætte kniven ind og dele stykkerne pænt. Øvelse gør mester, så bare prøv dig frem – med tiden bliver det ren rutine.

Nå, men nu skulle du gerne have følgende: 1 bryststykke, 2 vinger, 2 underlår og 2 overlår. Gnid alle stykkerne godt med salt, og drys med hvidløgspeber, timian og paprika.

Kylling med smør citron og hvidløg

Læg citronskiverne i bunden af et fad. Flæk hvidløgsfedene, og læg dem oveni citronskiverne. Læg også en klat smør på hver citronskive. Herefter fordelte jeg kyllingen sådan, at bryststykket lå på 2 citronskiver, og overlårene lå på hver deres citronskive. (De kom nemlig med i ovnen, da vi var 3, der skulle spise os mætte).

Vingerne og underlårene ville jeg gerne have rigtig sprøde, så de skulle ikke ligge i citrondampe. De fik en klat smør og lidt hvidløg under sig – og så dryppede jeg med olivenolie og fordelte små klatter smør udover alle kyllingestykkerne.

Ovne er forskellige – men i min ovn passede det med, at jeg brunede ved 250 grader varmluft i 10 minutter, hvorefter hele herligheden fik 40-50 minutter på 200 grader varmluft. Det gav saftigt kyllingekød med masser af smag og behageligt sprødt skind. Ikke det sprødeste kyllingeskind nogensinde, men lækkert og rart at spise. Bryststykket skæres lige af benet inden servering og deles i 2 eller 4 stykker. Så er hele kyllingen bare klar til servering!

Den væde, der kommer i bunden af fadet, kan du bruge til en dejlig, citronagtig sovs, kørt op med fløde, Philadelphia og andre gode sager. Servér fx kyllingen med en god spidskålssalat og hvad du ellers har lyst til af tilbehør.

PS: Rester af kyllingekød smager helt vildt godt i denne ret med ras-el-hanout, græsk yoghurt og hvidløg!

3 comments on “Kylling med smør, citron og hvidløgTilføj din

  1. Ser lækkert ud, det skal jeg helt klart prøve. Mht. smag i kylling, så synes jeg bestemt, at der er meget mere smag i den økologiske, så når du skriver, at kylling er relativt billig spise, så mener du ikke den økologiske, eller? De gange, jeg har valgt den konventionelle kylling, får jeg nemlig helt samme oplevelse, at det bare er “tyggegummi” uden smag.

    1. Jeg køber ofte økologisk kylling, så ja, det var derfor, jeg skrev “relativt billig” 🙂 Jeg synes nu desværre ikke altid, det betyder mere smag eller konsistens, at jeg køber økologisk, hvis jeg skal være helt ærlig…

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: