Krydderurter

Krydderurter – husk hverdagsluksus!

Shakshuka med aubergine


Jeg er efterhånden ved at være ovre min madlede, som jeg skrev om forleden, og er klar til at tænke tanker om lækker mad igen! Noget af det, som kan hæve hverdagsmad fra “Nå ja, noget skal jeg jo spise,” til “Yay, mad!!!” er krydderurter. Friske, grønne, velduftende krydderurter.

Det behøver såmænd ikke være mere avanceret end en potte purløg eller en bakke karse til 8 kr. i Netto. Det er bare lige det dér lille, grønne drys, som hæver din æggemad til total Ida Davidsen-agtig luksus på en grå mandag. Eller får din sammenkogte / ovnbagte ret til pludselig at blive indbydende og lækker.

Grøntsagsgratin

I perioder er jeg rigtig god til altid at have krydderurter i vindueskarmen eller på altanen. Det er sjovt nok mest i sommerhalvåret. Men et bundt kruspersille i grøntsagsskuffen kan altså også få mig gennem mangt et sammenkogt vintermåltid med ekstra madglæde og begejstring.

I dag har jeg været på planteskole og finde lidt hyggelige ting til altankasserne: Krokus, påskeliljer og lidt hyggelige forårsblomster. Jeg købte også 3 potter store, fine, krydderurter: citrontimian, oregano og purløg. Alle 3 skulle være hårdføre nok til at overleve på altanen fra nu af – medmindre vi pludselig får virkelig seriøs nattefrost i flere dage.

At kunne liste ud på altanen og klippe lidt grønt drys til aftensmaden – det er altså hverdagsluksus, når det er bedst. Som ekstra bonus pynter de fine krydderurter også på altanen i mit lille, nye hyggehjørne lavet mad en billig skammel fra Ikea og nogle gamle emaljeurtepotter. Og de spreder en vidunderlig duft, når solen varmer dem.

Krydderurter

Når jeg har set, hvordan de 3 krydderurter klarer sig de næste par uger, skal jeg også have investeret i en bøtte mynte, en persille og – når det bliver rigtig lunt – basilikum, koriander og dild. Og måske en estragon, så jeg kan lave bernaise hele sommeren! Jeg drømmer også om at prøve citronverbena, ligesom jeg også gerne vil have et par af mine yndlings-specialkrydderurter: ingefærmynte, ananassalvie og chokolademynte.

Jeg kan da godt se, at jeg nok kommer til at inddrage naboens altan for at få plads til det hele! 😉 Godt, hun har en kolonihave at fortrække til, når jeg pludselig breder mig!

Den eneste krydderurt, jeg sådan rigtig undgår, er rosmarin. Jeg ved godt, mange er tossede med rosmarin – men jeg synes, det smager af sæbe. I enkelte retter kan det være ok, fx stegt lam. Og det dufter tilpas dejligt til, at der måske alligevel gerne måtte bo en rosmarin på vores altan i de varme sommermåneder – bare til pynt 🙂

Grillet tomatsalat

Et par eksempler på retter, der bliver piftet 110% op med friske krydderurter:

  • Æggemad – med karse eller purløg
  • Rullepølsemad – med sky og karse
  • Æggekage/omelet – med purløg/basilikum eller karse
  • Moussaka/lasagne – alt med gratineret ost bliver superlækkert med lidt frisk timian og oregano
  • Chili con carne – med rigelige mængder af koriander
  • Salat – især tomatsalater! De skal bare have fuld skrald af det hele!
  • Græskarpasta og andre pastaretter – med frisk timian og oregano
  • Sågar stegt torskerogn kan blive et festmåltid med lidt frisk koriander ovenpå!

SU-venlig LCHF: Spicy stegt torskerogn med hvidløgsaïoli

Find selv på flere!

0 comments on “Krydderurter – husk hverdagsluksus!Tilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: