Kokosis med lime og havtorn

Ice Cream Mania #1: Kokosis med lime og havtorn

Kokosis med lime og havtorn

Her på kanten af det spæde forår må det være passende med et Ice Cream Mania. Som nogle af jer så forleden på facebook, har jeg erhvervet mig en lillebitte, sød ismaskine til 100 kr. i Føtex. Trods mange advarsler om, at det sikkert er noget billigt bras! Indtil videre har mit billige bras leveret mig 2 gode portioner is – bl.a. denne kokosis med lime og havtorn. Så må vi se, hvor længe den holder herhjemme 🙂

Forslaget om kokosis kom fra min kusine, Meriam, og det blev taget imod med kyshånd. Kokosis er nemlig en af de varianter, jeg tit selv vælger om sommeren nede ved den lokale ispusher – gerne sammen med en kugle mørk chokolade. Uhm! I det hele taget kan jeg bare godt lide kokos. Min bedste kokosoplevelse havde jeg på Hawaii for mange år siden, hvor jeg på et lille lokalt marked fik serveret en helt frisk kokosnød. Først blev der stukket et sugerør ned i, så man kunne drikke “mælken”, mens man gik rundt og kiggede på de andre boder. Derefter vendte man tilbage til kokosboden, hvor toppen af kokosnødden blev hugget af, og jeg fik udleveret en lille spatelagtig ting, så jeg kunne skrabe det bløde, søde kokoskød ud og spise det “frisk fra fad”. Helt igennem fantastisk! Og meget anderledes end de små, tørre gnallinger af kokosnødder, man kan få i supermarkederne herhjemme. Så er det faktisk næsten lettere at genskabe den lækre, friske kokossmag i en god kokosis.

Jeg var selvfølgelig nødt til at lege lidt med smagstonerne i min egen hjemmelavede is (ellers kunne jeg jo ligeså godt bare gå til ispusheren!), og valget faldt på nogle syrlige smagsnoter fra lime og havtorn til at balancere den fede, tunge kokossmag. Sødningen måtte selvfølgelig komme fra kokossukker. Og endelig kunne jeg ikke nære mig for at tilfredsstille min indre Bounty-narkoman ved at komme lidt kakaonibs i kokosisen og drysse med lidt mørke chokoladespåner.

Lavet på en base af kokosmælk og æg er min kokosis meget LCHF-venlig – måske lige med undtagelse af den frysetørrede havtorn, som er tørret med noget glukose. Udelad den, hvis du spiser striks LCHF – eller vent til sommer, og pluk din egen havtorn (og vær lige sød i den forbindelse at fortælle mig, hvor du finder den – jeg vil nemlig svært gerne have fingre i sådan nogle små sjoverter!)

Her kommer i hvert fald opskriften. Jeg vil ikke sige, at jeg er 100% tilfreds med smagen, men den er helt klart henad noget godt. En anden gang dropper jeg nok havtornen – den er nok alligevel for skarp til denne is Men bestemt ikke uinteressant at lege med. Jeg tror også, jeg fik givet min is lige en anelse for meget salt og måske lige i underkanten af vanilje – men bortset fra det, så har kokosisen bestemt potentiale. Og konsistensen er helt fantastisk! Cremet, luftig, blød og lækker. Prøv den – og leg selv videre med smagen!

Kokosis med lime og havtorn

Kokosis med lime og havtorn

  • Ca. halvdelen af den tykke creme fra en god dåse kokosmælk (omkring 120 g)
  • 1 æg delt i blomme og hvide
  • 2 spsk kokossukker
  • ½ stang vanilje
  • Saften af ½ lime
  • 1 tsk frysetørret havtorn (kan udelades)
  • 1 spsk kokosmel
  • 1 nip salt
  • Evt. 1 spsk kakaonibs eller finthakket mørk chokolade
  • Topping: chokoladespåner, kokosflager og fintstrimlet limeskal

Start med at sætte den frysetørrede havtorn “i blød” i saften fra den halve lime. Så bliver den lettere at arbejde med.

Pisk æggehviden stiv med et nip salt.

Mos vaniljekornene ud i kokossukkeret, og pisk med æggeblommen til en luftig masse. Tilsæt kokosmælk, kokosmel, limesaft og havtorn, og pisk til en cremet masse uden klumper (bortset selvfølgelig fra kokosmelet). Kokosmælken bliver helt flødeskumsagtig i konsistensen.

Vend æggehviden i, smag til, og hæld hele molevitten på en ismaskine. Jeg kørte min i 20 minutter, til den var dejlig blød og softice-aftig. Tilsæt evt. kakaonibs eller finthakket mørk chokolade i løbet af de sidste minutter, hvis du ligesom jeg bare føler, at alt bliver bedre med lidt chokolade 🙂

Pynt kokosisen med lidt chokoladespåner, kokosflager og fintstrimlet limeskal – eller hvad du lige har lyst til!

Aloha!

Kokosis med lime og havtorn
Jeg må huske at nævne, at det er Andreas, der har valgt glasset, som isen er anrettet i, og opfordret mig til at købe det forleden på en indkøbstur. “Det vil sikkert være flot, når du fotograferer til bloggen”. Min søde mand er åbenbart blevet smittet med alle madbloggeres svaghed nr. 1: trangen til indkøb af foto-props! 🙂

Indlægget indeholder affiliate-links.

1 comment on “Ice Cream Mania #1: Kokosis med lime og havtornTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: