Kan man spise lchf på ferien?

LCHF på ferien
Sjovt menukort på restaurant i Stockholm 🙂

LCHF er en kost, som passer rigtig godt i vores hverdag, når vi er herhjemme og selv kan planlægge de fleste af vores måltider. Vi er ikke fanatiske med lchf, men vi nyder den ro, det giver i kroppen at spise få kulhydrater, pæne mængder fedt og store mængder grøntsager – særligt nyder jeg, at jeg ikke er desperat sulten hver 2. time og har konstante sukkercravings. Den følelse vil jeg gerne have med – også når jeg er på ferie. Ikke på grund af en religiøs forestilling om, at jeg SKAL overholde nogle regler, eller at lchf-politiet kommer efter mig, hvis jeg snyder – men fordi det giver mig mere frihed til at nyde min ferie i stedet for hele tiden at gå og tænke på, hvornår jeg kan få mit næste “fix”.

Men hvordan klarer man lige den med at spise lchf på ferien, hvor man ikke har sit eget køkken og alle de ting, man plejer at have i sit eget køleskab? Det har jeg lyst til at skrive lidt om i dag – og jeg vil også enormt gerne høre jeres bud, hvis I har lyst til at smide en kommentar længere nede i kommentarfeltet. Jeg skal begynde med at sige, at jeg jo på ingen måde er kostvejleder eller kostekspert, så det her er bare mine personlige erfaringer og tanker – tag dem endelig med et gran salt 🙂 Tag i øvrigt også billedkvaliteten med et gran salt – alle billeder er taget lynhurtigt med mit mobilkamera.

I bund og grund synes jeg ikke, det er svært at spise lchf på ferien, uanset hvilket kostbudget man er på. I hvert fald ikke, hvis man er villig til at indgå nogle kompromiser undervejs. Man kan ikke kontrollere, om kokken har stegt sine råvarer i koldpresset jomfrukokosolie eller dårlig, industriel majsolie, og det kan være svært at ramme den tallerkenfordeling, man plejer derhjemme med grøntsager, fedt og kød – men man kan komme tæt på noget ret godt, hvis man er lidt fiffig.

Morgenmad

lchf på ferien
En perfekt morgenmadstallerken med røræg, bacon, laks, bagt tomat med champignon, ost og grønt.

Lad os starte med morgenmaden – den er nem! I hvert fald hvis man bor på et hotel med en nogenlunde anstændig morgenmadsbuffet. Æg, bacon, pølser, kødpålæg, ost og lidt skiveskåret grønt kan næsten alle hoteller klare – hvis man er rigtig heldig er der også bagte tomater, røget laks og andre gode ting. Mange hoteller sætter ovenikøbet en flaske olivenolie frem, som man kan dryppe over sin mad, hvis man skal have sit “olieshot”. Hvis jeg spiser mig godt mæt ved 10-tiden, kan jeg godt holde mig kørende frem til aftensmaden, evt. med en lille eftermiddagssnack undervejs.

Frokost og snacks

Som eftermiddagssnack er saltede nødder en af mine favoritter – evt. flankeret af et lille stykke mørk chokolade eller lidt frugt eller grønt. En lille pose saltmandler er nemme at have med i tasken, og på en varm dag holder man som bonus også salt- og væskebalancen på plads. Er den helt gal med sulten, kan en af 7-Elevens chicken sticks være et hit. Det er mere protein end fedt, men det går nok. Er vi ude i regulær frokost på café el.lign., er min favorit en cæsarsalat med kylling, bacon og fed dressing.

Aftensmad

lchf på ferien
Aftensmad: spareribs med coleslaw og de obligatoriske pomfritter. Jeg er tosset med ribs, også selvom marinaden nok indeholder noget sukker.

Til aftensmad er der et væld af muligheder. Jeg går gerne efter steder, hvor man kan få en regulær bøf med en form for grønt til, gerne coleslaw eller salatbar. Så får man ofte også gerne en bagt kartoffel eller et læs kartoffelbåde med i købet – dem kan man så lade ligge, eller man kan unde sig selv et par bidder, hvis man har lyst til det. I hvert fald er det nemt at overskue, hvad man spiser. En måltidssalat med kød kan også være skønt – man skal bare være opmærksom på, at mange restauranter stadig tror, at de gør os kvinder glade ved at servere den mest fedtfattige salat overhovedet med 1 mikroskopisk teskefuld vinaigrette primært lavet på balsamico og så et stykke tørstegt kylling. Den forsøgte de at lave med mig på en restaurant i Stockholm – men de havde heldigvis gjort regning uden min søde mand, som skyndte sig at lange et par stykker bacon og friteret mozarella over på min tallerken, da han så mine store, ulykkelige øjne, der stirrede længselsfuldt på hans lækre burger 🙂

lchf på ferien
Den famøse, tørre kyllingesalat! Hvem kan dog blive mæt af det?

Sidder man på en restaurant, hvor man bare slet ikke kan finde en hovedret, der duer – så kan man gøre sig selv en tjeneste ved lige at kigge en gang på forretterne. Her gemmer sig ofte de gode, fede sager som friteret ost, chicken wings, flødelegerede supper og rejesalater med avocado og mayonaise. Åbenbart kan restauranterne bedre få sig til at servere den slags i små forretsportioner. 🙂 Hvis man får lagt bunden med sådan en sag, kan man måske bedre klare sig med en lidt tør kyllingesalat eller en lille bøf med et par salatblade.

På vores ferie i Stockholm var vi også store fans af et lokalt kebabsted, hvor de serverede en skøn kebabtallerken med salat, hummus, chili, oliven og masser af dressing og snask. Det er ikke kulinarisk kunst på højt plan, men det både smager og mætter fantastisk – og så er det billigt!

Alle svinkeærinderne

Som sagt er vi på ingen måde fanatiske lchf’ere, når vi er på ferie. Starbucks Frappucino til eftermiddagskaffe er en fast ferietradition for os. Og vi spiser også gerne en hurtig dürumrulle med kebab, hvis vi skal have en hurtig frokost på vej fra den ene attraktion til den anden. Jeg fik sågar en enkelt kanelbulla i Stockholm, hvilket faktisk var en lille smule grænseoverskridende for mig – BÅDE sukker og hvedemel. Pyh… Nå, men jeg går altså ikke rundt og tæller kalorier eller laver avanceret madmatematik, når jeg er på ferie – jeg mærker efter i min krop og stiller altid mig selv dette spørgsmål: “Hvordan har jeg det, efter at jeg har spist det her? Tager mit blodsukker på rutchetur, så jeg skal kæmpe med sukkertrang og sult resten af dagen? Eller kan jeg gå nogenlunde upåvirket videre i dagens program?” Ting, der fejler denne test, er fx usle cheeseburgere fra McDonalds. Eller lakridser og andet sukkerslik. Så det går jeg udenom.

Kort sagt handler det om, at jeg har det rart i min krop og kan nyde min ferie i fulde drag. Det kan godt være, at bæltet strammer lidt, når jeg er hjemme igen – men det regulerer sig hurtigt. Det vigtigste er velvære og livsnydelse. Derfor vil jeg gerne, så vidt muligt, spise lchf på ferien.

Få nyt input

Til sidst vil jeg lige nævne, at en ferie kan være en rigtig god chance til at få lidt nyt input til den daglige, sunde kost. I hvert fald, hvis ferien går til Sverige. Svenskerne er virkelig foran os, hvad angår helsekost og fødevarebevidsthed. Der er flotte helsekostforretninger på hvert andet gadehjørne, og mange supermarkeder forhandler alt fra fedtreduceret mandelmel til raw kakaopulver og mange af de andre specialprodukter, man kan forsøde sin lchf- eller paleohverdag med. På flere caféer havde de også glutenfri og sukkerfri kager. Og honning står gerne ved siden af sukkeret, når der serveres kaffe og the. Det var meget skønt at opleve, at sund livsstil er så højt på dagsordenen i nabolandet! Gid det også må blive mere sådan i Danmark snart!

Da vi var med fly, måtte jeg begrænse mine indkøb kraftigt, men jeg fik da plads til en pizzablanding købt i lchf-klubbens butik (som til min store glæde og overraskelse lå næsten lige ved siden af vores hotel!) og en pakke raw kakaopulver, som jeg glæder mig til at bruge – måske til en ny variant af de hjemmelavede sukkerfri chokolader 🙂
Hvad er dit tip til at spise lchf på ferien?

lchf på ferien
Hvornår får vi sådan nogle butikker i Danmark?

2 comments on “Kan man spise lchf på ferien?Tilføj din

  1. Mange steder kan man bestille en tapas-tallerken, hvilket jeg synes er et hit. Det er jo oftes noget med kødpålæg, oste, oliven, pesto og andre skønne ting. Man skal så bare krydse fingre og håbe, at de ikke har noget skønt brød, man kan blive fristet af 🙂

    1. Uh ja, tapas er også fantastisk! Det er er også lækkert, når man selv kan gå på marked og købe ost, pølse, oliven osv. og sidde i en park og hygge sig 🙂

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: