Kalkungryde med bacon og champignon

Kalkungryde med bacon og champignon og sprøde paprikakikærter

Kalkungryde med bacon og champignon


Der er få ting, der rimer så godt som efterår og simremad. Det skulle da lige være madbudget og simremad. De 2 ting er nemlig også rigtig gode venner. Denne kalkungryde med bacon og champignon rimer også rigtig godt på sultne maver og dovenskab i køkkenet.

Lad os begynde med dovenskaben: Jeg elsker at lave en stor portion lækker mad mandag, hvor jeg er så heldig at have fri. Så er der nemlig ultranem mad tirsdag, hvor jeg går til kor, og onsdag, hvor jeg kommer sent hjem. Så kan jeg være flittig mandag, hvor jeg har masser af tid til madlavning, og doven tirsdag og onsdag, hvor tiden og overskuddet tit ikke er til det. Hvis jeg ikke laver en gryderet, laver jeg tit en stor steg, en gang lasagne eller måske en stor portion frikadeller. I denne uge blev det simremaden, der vandt.

Vi havde gået en dejlig tur i det smukke efterårssolskin – og jeg havde haft min obligatoriske efterårseufori, som altid opstår på denne tid af året. Det er noget med duften og “biddet” i luften, som bare rammer alle mine sanser på den allerbedste måde. Og som giver mig lyst til at lave kastanjedyr, købe nye vinterstøvler, gå tur i Dyrehaven, rulle mig i nedfaldne blade – og ikke mindst spise varme, krydrede, fyldige simreretter, som damper i suppeskålen på middagsbordet.

I Netto fandt jeg et kalkunbryst, som var sat ned til halv pris, da det var sidste salgsdato. 35 kr. for kød til 3 dage! Det kan vi li’! Jeg barberer madbudgettet lidt for tiden. Jeg skal lige minde bankrådgiveren og mig selv om, at jeg stadig kan være exceptionelt økonomisk og sparsommelig, når jeg skal. Vi barsler nemlig lidt med et muligt lejlighedskøb. Intet er sikkert endnu, så vi venter med de store afsløringer – men det er spændende, og vi krydser fingrene!

Når billig mad er lig med sådan en kalkungryde her – ja, så kan man vist ikke klage over noget. For at være helt sikker på at strække kødet over 3 aftener, supplerede jeg med en sprød topping af kikærter stegt i ovnen med paprika. De var så gode, at jeg nærmest bare sad og skovlede dem ind og helt glemte kødet. De ville også være fantastiske oven på en græskarsuppe!

Nu kommer opskriften – så godt som jeg lige huskede den, da jeg var færdig med at spise 🙂

Kalkungryde med bacon og champignon

 

Kalkungryde med bacon og champignon


 

Kalkungryde med bacon og champignon

  • 1 kalkunbryst (ca. 900 g)
  • 1 pakke bacontern (200 g)
  • 1 bakke champignoner (ca. 250 g)
  • 2 brikker tomat
  • ½ liter hønsebouillon (evt. hjemmelavet)
  • 2 løg
  • 1 gul peber
  • ½ æble
  • 2-3 fed hvidløg
  • 1 rød chili
  • 2-3 spsk tomatsalt (eller anden god urtesalt)
  • 1-2 tsk sød paprika
  • Oregano og timian – ca. 1 spsk af hver
  • Hvidløgspeber
  • Salt
  • Ca. 2 dl fløde

Skær kalkunbrystet i grove tern/strimler, og vend det med en blanding af rigeligt tomatsalt, hvidløgspeber, paprika, oregano og timian. Lad det stå et øjeblik.

Gør champignonerne i stand, og skær dem i kvarte. Pil løg og hvidløg. Befri chilien for kerner og hinder. Snit det ene løg i tynde både Smid det andet løg + hvidløg ned i en foodprocessor sammen med hakket tomat og chili, og blend til en glat masse. Skær den gule peber i tynde både. Skær æblet i tern.

Så er det tid til at smække retten sammen: varm en gryde og en pande op. På den hede, tørre pande steger du champignonerne. I gryden steges løg, peberfrugt og æble. Smid hønsebouillon og blendet tomatsovs i, og kom champignonerne over i gryden, når de er blevet let bløde. Lad det simre let, mens du steger bacontern på den stadig varme pande.

Når baconen begynder at blive sprød, hældes også den over i gryden. Lad gerne noget af fedtet blive på panden. Tilsæt ekstra olie, og brun kalkunkødet à 2 omgange (det passede i hvert fald på min store stegepande). Det skal kun lige brunes – ikke steges igennem.

Smid også kalkunkødet over i gryden, og lad det simre nogle minutter, evt. længere.

Slut med at tilsætte fløde og smage til med salt og evt. andre krydderier, og varm retten godt igennem, inden du serverer, fx med blomkålsris eller bønnepasta til. Sovsen er ret tynd, så du kunne teknisk set også bare servere retten som en suppe, hvis du vil 🙂

Top gerne med de sprøde paprikakikærter, som kan laves, mens retten simrer på komfuret:

Kalkungryde med bacon og champignon 007_FAV_RED

Sprøde paprikakikærter

  • 1 dåse kogte kikærter
  • Et skvæt olivenolie
  • Et godt drys paprika, hvidløgspeber og salt
  • Ekstra flagesalt

Skyl kikærterne, og lad dem tørre lidt. Kom dem i en pose sammen med olie og krydderier, og ryst godt sammen.

Fordel kikærterne på en bageplade beklædt med bagepapir, og giv dem 15-20 minutter på 200 grader, evt. varmluft. Hold godt øje med dem, og tag dem ud, når de er gyldne og let sprøde. Vend de ristede kikærter med flagesalt, og servér til denne gryderet eller andre sammenkogte retter og supper.

0 kommentarer til “Kalkungryde med bacon og champignon og sprøde paprikakikærterTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *