Vinterkål

Kålsalater

Hvis der er noget, man med fordel kan skrive på madplanen her i efteråret og vinteren, så er det kålsalater. Og hvis der er noget, jeg har meget af her på bloggen, så er det kålsalater!

Sikke dog et heldigt sammentræf, hva’? 🙂

I dag har jeg samlet 12 af mine favorit kålsalater fra bloggen. Der er kålsalater med hvidkål, grønkål, rødkål og rosenkål. Der er nogle i den eksotiske og spicy ende, nogle i den mere fyldige og cremede ende – og så er der de helt enkle, friske og sprøde, som gør sig supergodt sammen med vinterens tunge simreretter.

Vinterkål

Udover at kål er både billigt og i sæson er der også en helt oplagt grund til at spise masser af kål her i vintertiden: Kål er nemlig helt absurd sundt. Fyldt med fibre, vitaminer, mineraler og et hav af andre gode stoffer.

Jeg læste lige en interessant artikel om de mange sundhedsmæssige gevinster ved at spise kål, hvor der bl.a. stod dette:

“kål indeholder såkaldte glucosinolater og andre mikroskopiske plantestoffer, der (i hvert fald i dyreforsøg) har vist sig at kunne bremse kræftcellers vækst. I selve kålplanten er stoffernes opgave at forsvare kålen mod ødelæggelse, og man kan på sin vis sige, at effekten er den samme i menneskets krop, hvor de beskytter mod ødelæggende stoffers indtrængen.”

(Kilde: Martin Kreutzer)

Det er da helt fantastisk, så viseligt naturen er indrettet!

Så slå dig løs med de 12 lækre kålsalater her, og mærk sundheden brede sig i kroppen. Velbekomme!


Kålsalater

De spicy/eksotiske:

De her kålsalater gør det næsten ud for et helt måltid. De rummer hele smagspaletten af salt, sødt, syrligt, spicy og umami, og de udfordrer derfor smagsløgene på en dejlig måde.

 

Hvidkålssalat med gomadressing, chilistegte edamamebønner og teriyakimandler
Grønkålssalat med morbær, kokos og spicy mandler
Grønkålssalat med arabisk varme
Rødkålssalat med mynte dadler, granatæble og chorizo

Hvidkålssalat med gomadressing, chilistegte emamamebønner og teriyakimandler: Denne her hvidkålssalat er vendt med gomadressing (min nye ven i køkkenet) og pimpet med chilistegte edamamebønner og sprøde, salte teriyakimandler. Og så lidt sødme fra et æble.

Rødkålssalat med mynte, dadler, granatæble og chorizo: Knasende rødkål kombineret med hele smagspaletten: aromatisk mynte, søde dadler, syrlige granatæblekerner og spicy,  salt chorizo.

Grønkålssalat med morbær, kokos og spicy mandler: Udover at være ultranem at lave og meget dekorativ at se på, er denne salat også dejligt anderledes i sin smag: søde, karamelagtige morbær, bitter grønkål, en letrøget, spicy smag fra mandlerne, aromatisk kokos og skarp sennepsdressing.

Grønkålssalat med arabisk varme: En skøn kombination af grønkål, blomkål, peberfrugt og pinjekerner vendt med en spicy dressing mad bl.a. tahin og spidskommen og toppet med blød, salt og fed feta.


De enkle, friske og knasende:

De her kålsalater er de perfekte følgesvende til vinterens tunge simreretter. De tager få sekunder at vende sammen og giver lidt tiltrængt knas og sprødhed som modspil til en god, fed sovs.

Syrlig hvidkålssalat
Grønkålssalat med wasabi-sesamdressing
Grønkålssalat med pære og hvidløgsristede valnødder
Rosenkålssalat med sprøde paprikakikærter

Rosenkålssalat med sprøde paprikakikærter: Glem alt om udkogt, ildelugtende rosekål – og sig goddag til knasende, rå rosenkål vendt med syrligt granatæble og toppet med sprøde, spicy paprikakikærter. Ren lækkerhed!

Syrlig hvidkålssalat: Sommetider er det enkle også det skønneste: Hvidkål, citrondressing, granatæble og persille. Det går bare op i en højere enhed.

Grønkålssalat med wasabi-sesamdressing og granatæble: Giv salatdressingen et skud wasabi-sesam-krydderiblanding, pift op med frisk granatæble, og vupti har du en skøn salat, der bl.a. er fantastisk til fiskeretter!

Grønkålssalat med pære og hvidløgsristede valnødder: Søde, friske pærer og vidunderlige valnødder ristet med hvidløg er bare de bedste makkere til grønkål.


De cremede og fyldige:

Hvis kålsalaten skal ledsage et stykke stegt kød, må den gerne være lidt cremet og fyldig. Det er de her 4 lækre kålsalater.

Rødkålssalat med pestodressing, pecannødder og parmesan
Grønkål #3: Lærer Andersens Waldorfsalat
Grønkålssalat med rester af bagt græskar og feta
Hvidkålssalat med peanutbutterdressing

Hvidkålssalat med sweet potatoes og peanutbutterdressing: Sødme og blødhed fra sweet potatoes, knas fra hvidkål og spicy peanutlækkerhed fra dressingen.

Rødkålssalat med pestodressing, peberfrugt og parmesan: En eksplosion af farver og smage, bl.a. pesto, peberfrugt, pecannødder og parmesan. Sådan en salat, man bare skovler løs af uden at blive træt af den.

Grønkålssalat med rester af bagt græskar og feta: Denne salat er min storebror, John, og jeg engang troppet op med 2 næsten identiske versioner af til en familiefest, hvor vi begge skulle have salat med. Men den er altså også bare god! Spicy og blødt græskar, sprød og bitter grønkål og salt, fed feta. Den holder hele vejen.

Lærer Andersens Waldorfsalat: Hvad elsker Lærer Andersen mere end noget andet? Grønkål – nemlig! Man kan vel sin Matador! Når den klassiske Waldorfsalat får et twist med grønkål, må det derfor blive Lærer Andersens Waldorfsalat. Det er en klassiker og en af de ældste opskrifter på bloggen (derfor de gyselige billeder!). Hvis du ikke allerede har prøvet den, kan det kun gå for langsomt!

0 comments on “KålsalaterTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: