Julesild - Fru Kofoeds Køkken

Julesild

Julesild - Fru Kofoeds KøkkenJulesild er en gammel tradition i min familie. Jeg ved ikke, hvorfor den egentlig hedder julesild – måske på grund af farvene. Den spises i hvert fald ligeså gerne til påskefrokosten som til julefrokosten. Jeg kunne spise julesild hele året rundt, hvis det skulle være – det er min yndlingsmåde at spise sild på, skarpt forfulgt selvfølgelig af hjemmelavet karrysild. I det hele taget må jeg nok bare tilstå, at jeg er tosset med sild, så det er intet problem for mig at komme igennem decembers julefrokoster.

Julesild består af sild, creme fraiche, rødløg, rødbede og pichoner – intet andet. I al sin enkelhed er det en genial måde at spise sild på: fedme fra sild, syre fra creme fraiche, sødme fra æble og rødbede og skarphed fra rødløg. Jeg ved ikke præcis, hvor opskriften stammer fra, men den har altid været en del af julebordet i min familie. Jeg tror til gengæld aldrig, jeg er stødt på den andre steder – og da opskriften er for god til bare at holde for sig selv, kommer den i dag en tur på bloggen.

Til 10 personer er det rigeligt julesild med:

  • 1½ glas sild
  • ½ bæger creme fraiche 18%
  • 3-4 pichoner
  • ½ (lille) glas rødbeder
  • 1 rødløg

Skær sildene i passende, pæne stykker, og fordel dem i et fad. Skær endestykkerne fra, og gem dem fx til karrysild, hvor sildestykkerne ikke behøver være så pæne.

Snit rødløg, pichoner og rødbeder i fine tern.

Fordel creme fraiche i et pænt lag ud over sildene, og læg så hhv. æbletern, rødløg og rødbedetern i hver sin række ovenpå.  Det skønne ved julesild er, at det ikke rigtigt kan gå galt. Der er ikke noget med at smage til og lede efter den helt rigtige smagskombination – det er bare skønne råvarer, som anrettes smukt i et fad og smager fantastisk sammen på godt rugbrød.

Rester af julesilden kan sagtens gemmes, hvis bare de ikke har stået ude på bordet alt for længe. De holder fint et par dage i køleskabet.

Julesild - Fru Kofoeds Køkken

1 kommentar til “JulesildTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *