Julekarameller med dadler og pecannødder

Julekarameller med dadler og pecannødder

Julekarameller med dadler og pecannødderDer har været stille på bloggen en lille uges tid. Juletravlheden kan ramme selv den mest velmenende madblogger her i december. Nu er  jeg til gengæld tilbage med en rigtig lille julelækkerbisken: julekarameller med dadler og pecannødder.

Alle madbloggere, jeg følger, laver karamel for tiden. I går kunne jeg ikke stå for fristelsen længere – især da jeg opdagede, at jeg havde alle ingredienserne til karamel i køkkenet: sukker, glukose og fløde. Jeg havde lyst til at lave nogle karameller, der var julede på en lidt anderledes måde, og efter lidt overvejelse faldt valget på noget med dadler og pecannødder. De søde dadler og de let bitre pecannødder giver en interessant smagskombination til karamellen, og så giver det også lidt knas og ekstra “chewyness”. Karamellen har også fået lidt kanel – bare så vi ikke skulle komme i tvivl om, at det er jul.

Min julekaramel blev ret hård, og det var derfor ikke så nemt at skære den i pæne, regelmæssige stykker. For mig gør det ikke noget – jeg er vild med det rustikke look, og selvom karamellen knaser, lige når man får den ind i munden, er den blød og “chewy”, når man begynder at tygge på den. Lidt mere fløde og lidt kortere kogetid kunne måske være vejen frem, hvis man ville have en endnu blødere karamel.

Julekarameller med dadler og pecannødder

Julekarameller med dadler og pecannødder

  • 100 g sukker
  • 50 g glukose
  • 1 dl fløde
  • 1 tsk kanel
  • 1 godt nip salt
  • 4 dadler
  • 6-7 pecannødder

Bring sukker, glukose og fløde i kog i en lille kasserolle under omrøring. Tilsæt kanel og salt. Når indholdet i gryden koger, så skru ned, og prøv at røre så lidt som muligt. Max. hver 5. minut. Det er noget med, at glukose udvikler den bedst konsistens, hvis man ikke rører for meget i det. Hvis man har et termometer, der kan klare høje temperaturer, skal massen op 125-130 grader, men man kan også bare tage den på øjemål og gefühl.

Karamelmassen skal simre ca. 30 minutter minutter for at tykne. Undervejs i kogningen kan man tage en karamelprøve – det er lidt ligesom, når man laver gele: dryp et lille strejf karamel på en tallerken og se, om det flyder ud eller stivner. Når det er kølet af, så prøv, om du kan pille karamellen af tallerkenen i ét stykke – hvis du kan det, så er karamellen nok færdig.

Imens det simrer, hakkes dadler og pecannødder fint og fordeles i en lille form. Når karamellen er færdig, hældes den ud over fyldet og stilles i køleskabet i et par timer – gerne natten over.

Herefter er det bare at skære/klippe karamellen ud i mindre stykker og opbevare dem i en dåse på et køligt sted. Du kan også klippe små stykker celofan eller bagepapir til og pakke julekaramellerne fint ind. Så har du en hyggelig værtindegave til julens festligheder.

Julekarameller med dadler og pecannødder

1 comment on “Julekarameller med dadler og pecannødderTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: