Er du også gået lidt kold i varm gløgg? Hvad med at servere en iskold og forfriskende jule-sangria til næste julesammenkomst? Tro mig, dine gæster vil takke dig!
Okay, jeg skal være den første til at indrømme, at jeg elsker gløgg! Men efter de første 5-6 julearrangementer med varm gløgg og æbleskiver, når jeg et mætningspunkt. Så da vi skulle have venneflokken til julehygge i weekenden, besluttede vi, at der måtte andre boller på suppen….. andre rosiner i rommen… andre mandler i portvinen… Eller hvad det nu hedder 😉
Vi lavede simpelthen en jule-sangria. Okay, hvordan adskiller en jule-sangria sig fra en ganske almindelig sangria? Det ved jeg egentlig heller ikke, om den gør – men vi gearede i hvert fald gevaldigt op for alle de smage, vi forbinder med jul: kanel, kardemomme, nelliker, allehånde, vanilje, stjerneanis, appelsin, mandel, kirsebær – og selvfølgelig rødvin! Alt sammen toppet op med ginger ale
Resultatet var en skøn, forfriskende og perlende sangria, som fik vores nabo, Malene, til at udbryde: “Det er jo ligesom kold gløgg – bare bedre!”
Mission accomplished, siger jeg bare!
Opskriften her er sådan lidt so-so. Sangria er sådan noget, der skal laves på slump, smages til undervejs – og hvor du skal bruge det, du har i barskabet og køkkenskabene! Har du vodka i stedet for brandy, bruger du det. Vi havde 1 flaske rosé, som trængte til at blive drukket – så vi erstattede den ene rødvinsflaske med det. Har du appelsinjuice i stedet for æblejuice, går det nok også fint.
De vigtigste hovedhjørnesten i jule-sangria er: Rødvin (duh!), jule-sukkerlage (se opskrift nedenfor), diverse sprut, (cointreau eller en anden triple sec skal helst indgå i blandingen, da den giver både lidt skarphed og appelsinsmag), frisk frugt og ginger ale. Herfra kan du lege og smage til, som du har lyst til.
Jule-sangria
- 1 flaske rødvin
- 1 flaske rosé
- 1 dl jule-sukkerlage*
- 1-2 dl cointreau
- ½ dl amaretto
- ½ dl ferskenlikør
- ½ dl kirsebærsirup
- 1 dl brandy
- 1-2 dl æblejuice
- 1 øko appelsin
- 1 æble
- 1½ liter ginger ale
- Isterninger i massevis
*Jule-sukkerlage:
- 1 dl sukker
- 1 dl vand
- 2 kanelstænger
- 1 vaniljestang
- 3-4 hele kardemommekapsler
- 3-4 hele allehånde
- 3-4 hele nelliker
- 1 hel stjerneanis
Start med at lave jule-sukkerlagen i god tid. Kom hele molevitten i en lille gryde, kog op, til sukkeret opløses. Hæld det hele på glas, inkl. krydderier, og lad det køle ned. Gerne natten over, så krydderierne kan nå at trække ud i lagen.
Så er det tid til at lave jule-sangria: Skær frugten i mundrette stykker (husk at lade skrællen blive på appelsinen – den giver masser af smag!). Kom dem i en stor bowle.
Hæld vin, jule-sukkerlage, cointreau, amaretto, ferskenlikør, kirsebærsirup og æblejuice over frugtstykkerne, og lad det gerne stå og trække lidt. Smag sangria-blandingen til, og tag højde for, at der mangler isterninger og ginger ale i. Smagen skal gerne være behagelig frisk, sød og krydret. det gør ikke noget, at den er lidt til den søde side – ginger ale’n gør den mere frisk.
Lige inden servering kommer du isterninger og ginger ale i sangriaen. Smag til en sidste gang, og servér jule-sangria for dine glade julegæster.
Fantastisk idé! Det må jeg prøve på et tidspunkt, for det er jo egentlig ret oplagt på denne årstid 🙂
God jul!
Tak! Og rigtig god jul (med eller uden sangria;) ) også til dig!