Jordskokker i suppe, salat og æggekage

Jordskokker
Så får man dem ikke meget friskere!

I sidste uge havde jeg en meget økologisk naturoplevelse: jeg gravede jordskokker op i mine forældres have sammen med min mor. For en bybo som mig er det jo det tætteste, man kommer på Morten Korch! Sådan nogle lækre grøntsager, som man selv har gravet op af jorden, må selvfølgelig laves til noget lækker mad, og her er det i løbet af en lille uges tid blevet til 3 dejlige jordskokretter:

  • Jordskoksuppe med ristede jordskokker
  • Jordskoksalat med æble og hasselnødder
  • Stegt flæsk og æggekage med jordskokker (inspireret af opskrift fra Claus Meyers Almanak)

Modsat de fleste andre rodfrugter får jordskokker ikke et skyhøjt glykæmisk indeks ved opvarmning, så jordskoksuppe er faktisk helt ok, hvis man går op i at holde blodsukker og vægt stabile. Det samme gælder jordskokker i æggekage (den stegte flæsk kan man så selvfølgelig lige overveje). Den rå jordskoksalat med æble og hasselnødder er en klassiker herhjemme, som kan spises til stort set alt. De sprøde, nøddeagtige jordskokker og det søde æble passer helt perfekt sammen. Jeg tror aldrig, jeg bliver rigtig træt af den salat.

Jordskokker
Søren Ryge go home!

Jordskoksuppe med ristede jordskokker (til 2 personer)

  • Ca. 15 pænt store jordskokker (der kan sagtens suppleres med andre rodfrugter som selleri og persillerod for en mere varieret smag)
  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 tsk hakket rød chili
  • Evt. ½ æble i tern (kan udelades, men det tilfører lidt friskhed og sødme, som er dejligt i suppen)
  • Ca. 1 liter bouillon – jeg har lavet suppen med både min mors kalvesuppe og min egen hjemmelavede hønsebouillon
  • Salt, peber, timian og evt. andre krydderurter, som man godt kan lide
  • Citron- eller limesaft og evt. fløde eller mælk til tilsmagning
  • 2 jordskokker til topping

Rens jordskokkerne, og skær dem i kogevenlige stykker. Snit løg og hvidløg i tern, og svits dem i smør eller olie i en tykbundet gryde sammen med chilien. Tilsæt jordskokkerne og evt. lidt æble, og lad dem stege med et par minutter med peber og krydderier (vent med salt til sidst). Tilsæt bouillon, og lad suppen koge ca. 20 minutter. Blend suppen med en stavblender, og smag til med salt og citronsaft og lidt fløde eller mælk, hvis det er nødvendigt – det er det som regel ikke.  Jordskokkerne bliver ekstremt lækre og cremede i sig selv.

Rens de 2 ekstra jordskokker, og snit dem i helt tynde skiver. Rist dem på en pande i lidt olie med lidt salt. De skal blive rigtig fint gyldne og sprøde. Læg dem til afkøling på et stykke fedtsugende papir. Servér suppen toppet med de sprøde, salte jordskokker.

Jordskoksuppe

Man kunne lige give suppen et lille drys krydderurt for at gøre den mere festlig at se på. Smagen er der til gengæld ikke noget at udsætte på!

Jordskoksalat med æble og hasselnødder

  • Ca. 6 pænt store jordskokker
  • 1 lille æble
  • 1 håndfuld hakkede hasselnødder
  • Dressing af rapsolie, æbleeddike, honning, citronsaft, salt og peber
  • Evt. lidt frisk kørvel

Rens jordskokkerne, og snit dem i helt tynde skiver. Skær æblet i både, og vend det sammen med jordskokkerne sammen med dressingen. Drys med hakkede hasselnødder og evt. friskhakket kørvel.

Jordskoksalat med æble og hasselnødder

Stegt flæsk og æggekage med sprøde jordskokker (til 2 personer)

  • Ca. 130 g jordskokker
  • 1/4 squash
  • 3 æg
  • 1/4 dl mælk
  • 1 pakke flæsk i skiver
  • Salt, peber og timian

Start med at tage en skive fra flæsket til æggekagen. Drys resten af skiverne med masser af salt, peber og lidt timian, og smid dem i ovnen på en bageplade med bagepapir. I min ovn skal de have ca. 30-40 minutter ved 200 grader varmluft for at blive sprøde og dejlige. Vend dem et par gange undervejs.

Rens jordskokkerne, og skær dem i tern. Gør det samme med den ene skive stegeflæsk. Smid flæsketern og jordskokker på panden sammen med en lille smule olie, salt, peber og timian. Lad det stege nogle minutter, så det bliver godt sprødt. Riv squashen groft. Rør æggene sammen med mælk og revet squash, og hæld blandingen over fyldet på panden. Så snart det bobler, skal æggekagen ind i en 200 grader varm ovn i ca. 5-7 minutter, eller indtil den har sat sig og er blevet fast, men endelig ikke for tør.

Spis æggekagen med stegt flæsk, rugbrød og evt. en dejlig grønkålssalat til.

Jordskokker og æggekage (8)_FAV_RED Jordskokker og æggekage (6)_FAV_RED

3 kommentarer til “Jordskokker i suppe, salat og æggekageTilføj din

  1. Pingback: Madplan uge 44

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *