jambalaya

Jambalaya à la Kofoed

jambalaya
Jambalaya serveret med grønne bønner og frisk koriander

Jambalaya er en af mine favoritretter og en god variation af den klassiske “kylling og ris”, som tit står på menuen herhjemme. Jeg er vild med retter, hvor alt laves i den samme gryde – minimal opvask og maksimal smag! Jambalaya tager lidt tid at lave, og der skal lige lidt smagen sig frem til for at ramme den helt rigtige creolersmag . Til gengæld er jambalaya særdeles velegnet som restemad, hvis man laver en god stor portion.


Jambalaya til 4 personer (eller 2 personer i 2 dage):

  • 1,5 dl ris (jeg bruger altid brune ris)
  • 2 kyllingefileter skåret i grove tern/strimler
  • 100 g chorizo i tykke skiver (den tynde skiveskårne kan også sagtens bruges i en snæver vending)
  • 1 stort løg i tern
  • 2 stængler bladselleri i tern
  • 1 peberfrugt (gerne gul – de giver et godt farvespil) i tern
  • 1 gulerod, snittet (kan udelades, men den giver en god dybde og sødme til retten)
  • ½-1 rød chili, finthakket
  • 4-5 fed hvidløg
  • 3 dl hønsebouillon
  • 1 ds flået tomat
  • lidt tomatpure
  • ½-1 tsk tabasco
  • Krydderier: paprika, cayennepeber, hvidløgspeber, salt, peber, oregano – og hvad man ellers kan lide. Frisk koriander er også godt.
Jambalaya
Ingredienser til jambalaya – i snittet, hakket og grydeklar form!

Start med at svitste kyllingekødet i rigeligt med olie i en stor, tykbundet gryde. Det skal have en god overflade, men ikke stege så længe, at det ikke kan optage smag fra resten af ingredienserne. Jeg giver det gerne lidt salt og hvidløgspeber undervejs.

Tag kødet op af gryden. Svits løget,  og tilsæt chorizo. Tilsæt bladselleri, peberfrugt, gulerod og chili, og pres hvidløg ud over, mens det steger med.

Jambalaya
Grøntsager og chorizo simrer i jambalaya-gryden.

Tilsæt bouillon og tomat, kom kylllingen tilbage i gryden, og smag så til med de forskelige krydderier. Når retten smager godt, tilsættes risen. Retten bringes i let kog og simrer i ca. 40-50 min. (10-20 min., hvis man bruger hvide ris). Man kan med fordel forkoge sine brune ris i 20 min., mens man svitser og bruner – så går det lidt hurtigere. (Man trækker så bare de 20 min. fra simretiden).

Til sidst skulle man gerne have en velsmagende ret med cremet konsistens. Skal jambalayaen være helt rigtig, slutter man med at blande rejer i – det får jeg som regel ikke taget mig sammen til, og det smager også fint uden. Server med frisk koriander.

0 kommentarer til “Jambalaya à la KofoedTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *