Inspireret af Spise med Price forleden fik jeg lyst til at prøve at lave indisk Butter Chicken. Vi er ret vilde med indisk mad herhjemme, så jeg kunne godt bruge en ny ret på repertoiret. Nu har jeg aldrig været den, der bare ukritisk kastede mig over en opskrift og fulgte den slavisk – jeg måtte på nettet og lede efter flere opskrifter på Butter Chicken at sammenligne med og lære af. Især da Price Brødrenes opskrift så en kende for omstændelig og besværlig ud til mit temperament. Ironisk nok endte min Butter Chicken med at blive helt smørløs. Jeg stod og ville røre det i til allersidst, men da jeg smagte på retten, smagte den så godt, at det virkede synd at gøre mere ved den. Så den røg direkte på bordet og blev spist med største velbehag 🙂 Jeg tillader mig dog at kalde det Butter Chicken alligevel, da kyllingekødet får en smøragtigt blød konsistens af udsaltningen og yoghurtmarinaden.
Jeg præsenterer min opskrift i 2 dele: kyllingekødet og dets yoghurtmarinade, som det skal stå i i mindst 6 timer, og dernæst curry-sovsen, som kødet tilbederes og serveres i.
Butter Chicken til 4-5 personer – kylling og marinade:
- 4 kyllingefileter
- Saft af 1 lime
- 1 tsk salt
- 1 dl yoghurt naturel
- 1 fed hvidløg
- 2 spsk friskhakket ingefær
- 2 spsk garam masala
- 1 spsk rød karrypasta
- 2 tsk spidskommen
- ½ tsk cayennepeber
Skær kyllingen i store stykker, og drys med salt og limesaft. Lad det ligge et minuts tid på skærebrættet, mens yoghurtmarinaden tilberedes.
Rør yoghurten med de forskellige krydderier og presset hvidløg. Vend kyllingen i, og lad det marinere i køleskabet i mindst 6 timer. Man kunne fx ordne kødet om morgenen, inden man tog på arbejde – så er der nem(mere) aftensmad, når man kommer hjem.
Butter Chicken – currysovs:
- 1 stort rødløg eller 2 små
- 4 fed hvidløg
- 2 spsk friskhakket ingefær
- 1 rød chili
- Et skvæt limesaft og et skvæt honning
- Ca. ½ liter hønsebouillon (jeg bruger 2 bouillonterninger og kogende vand)
- 1 dåse flåede tomater
- 1 lille dåse kokosmælk
- 50 g mandler (gerne smuttede – jeg bruger gerne mandelsplitter, så jeg slipper for bøvlet)
- Krydderier – brug enten hele krydderier, som stødes i en morter, eller brug færdigstødte (hvis du mangler et par stykker i skabet, så fortvivl ikke, men prøv alligevel): nelliker, kardemomme, koriander, spidskommen, gurkemeje, tørret chili, garam masala og kanel. Jeg angiver med vilje ikke mængder – smag til, og brug den sunde fornuft. Det skal nok blive godt 🙂
- Salt
- Rapsolie til stegning
- Frisk koriander til at drysse over retten
Snit løget i halve skiver, og steg det i olie sammen med hvidløg, ingefær og chili. Tilsæt de tørre krydderier, og lad dem brænde af. Smid lidt limesaft og honning ned til herlighederne, mens de står og steger. Tilsæt bouillon, og lad det stå og simre, mens du først blender tomaterne og tilsætter dem, og derefter blender kokosmælken med mandlerne og tilsætter denne blanding. Lad det koge godt sammen, skru ned, og lad det stå og koge ind, mens kødet tilberedes.
Kødet grilles på en grillpande sammen med den smule marinade, der hænger ved, når du tager stykkerne ud af posen. Resten af marinaden hældes over i curry-sovsen og simrer med. Kyllingen skal bare lige have en god farve, og så skal den også over i sovsen og tilberedes færdig.
Lad retten simre videre ca. 15 minutter, og smag derefter til med salt og andre krydderier. Drys lidt koriander over til sidst. Og vend evt. 25 g smør i, hvis du ikke kan få dig til at servere Butter Chicken uden smør 🙂
Butter Chicken serveres med ris eller naan-brød/chapatis, og hvad man ellers har lyst til af tilbehør. Jeg serverede med raita og onion bahji. I Spise med Price lavede de bahji’erne på kikærtermel, hvilket nok er den mest autentiske indiske version. Det kan sikkert købes i alle mulige specialforretninger, men jeg opgav at lede, da jeg fik den idé at lave dem på majsmel i stedet, som jeg havde liggende i skabet. Det smagte superfint, og de fik en fin gul farve. Her kommer min opskrift:
10 onion bahji’s:
- 2 rødløg
- 1 rød chilli
- 1 håndfuld frisk koriander
- 2 spsk friskrevet ingefær
- 1 spsk gurkemeje
- 1 spsk spidskommen
- 1 nip karry
- Ca. 2 dl majsmel
- Ca. 1 dl hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- Salt
- Ca. 2 dl Vand
- Olie til friture
Snit rødløg i tynde både, og hak løg og koriander. Rør majsmel, hvedemel, krydderier og bagepulver med vand, så det får konsistens som en lidt tyk, drøj pandekagedej. Tilsæt løgbådene og de andre ingredienser. Varm en pande op, og hæld rigeligt med olie på. Sæt små klatter af dej i den hede olie, og steg i ca. 2 min. på hver side. Sæt på fedtsugende papir, inden bahji’erne serveres.
Onion bahjis er nok ikke noget, man bliver sund af at leve af hver dag, men bestemt et velkomment supplement, som højner autenticiteten, når man som bleg amar’kaner serverer indisk mad for vennerne 🙂
3 comments on “Indisk Butter Chicken (uden smør) og onion bahjis”Tilføj din