Hyldeblomstcheesecake med havtorn citron og jordbær

Cheesecake Mania #3: Hyldeblomstcheesecake med havtorn, citron og jordbær (LCHF)

Hyldeblomstcheesecake med havtorn citron og jordbærDen tredje og sidste cheesecake i Cheesecake Mania er et længselsfuldt kig frem mod foråret og sommeren, som vi har fået en lille smagsprøve på i de sidste dages milde vejr. Det er en let og fin hyldeblomstcheesecake med havtorn, citron og jordbær, som leder tankerne hen på lange lyse aftener med grillparties, koldskål og jordbær med fløde. Faktisk kan man diskutere, om det egentlig er en cheesecake, eller om jeg i virkeligheden er kommet til at lave en jordbærtærte – men lad nu det ligge! Den er i hvert fald fin, sød og LCHF-venlig.

Der er et par kompromis’er i denne kage, som vi lige skal runde. Hyldeblomstsaften er en light-udgave fra FUN og er sikkert fyldt med frygtelige tilsætningsstoffer og E-numre. Well, man kan ikke være perfekt på alle områder. Hvis du er helt og aldeles ligeglad med sukkerindholdet, så brug den fra Den Gamle Fabrik eller endnu bedre, hjemmelavet hyldeblomstsaft.

Den frysetørrede havtorn indeholder nok også noget glukose og konserveringsmiddel – den bliver til gengæld brugt i så små mængder, at det nok ikke skader nogen. Bunden indeholder dadler, som har et vildt højt GI på 103 (nogle kilder siger endda 146) og indeholder ca. 80 % kulhydrat. Det betyder selvfølgelig, at vi er ude i en meget liberal LCHF her. I hvert fald i min verden. I det mindste er dadlerne helt og aldeles naturlige og stadig bedre for kroppen end sukker og sødemidler.

Det var egentlig meningen, at cheesecaken skulle have været toppet med en hyldeblomstgelé – men jeg ombestemte mig, da jeg stod med geléen, som faktisk var ret kedelig og mest af alt lignede en udsplattet vandmand. Pludselig slog det mig, at kagen selvfølgelig skulle toppes med hyldeblomstmarinerede jordbær. Normalt køber jeg ikke sommerbær om vinteren, hvor de ikke smager af en pind, men når de alligevel skulle marineres med hyldeblomst og vanilje, kunne det lige gå.

Hyldeblomstcheesecake med havtorn citron og jordbær

Kagen skal med i byen i aften til et hårdt panel af kagedommere, bestående af mine gamle kolleger. Det er lidt grænseoverskridende for mig at tage en LCHF-kage med i byen. På en eller anden måde er kager bare mere legitime, når de er fyldt med sukker, mel, kulhydrat og stivelse. Der bliver lige lagt lidt ekstra forventningspres på smagen, når man afslører, at en kage er sukker- og melfri. Inden jeg lagde jordbærtoppingen på, var jeg meget nervøs for, at kagen ikke skulle være sød nok. Efter at have smagt de hyldeblomstmarinerede jordbær er jeg faktisk mere nervøs for det modsatte. Det er godt, at vi skal igennem et par flasker vin, inden vi når til desserten – det plejer gerne at få alt til at smage bedre 🙂

Her kommer i hvert fald opskriften!

Hyldeblomstcheesecake med havtorn citron og jordbær

Hyldeblomstcheesecake med havtorn, citron og jordbær

(Der burde være nok til i hvert fald 6 personer!)

Bund af med mandler, dadler og ingefær:

  • 100 g mandler
  • 50 g dadler (gerne udblødt i vand i en lille times tid, medmindre du bruger friske dadler. Jeg glemte at udbløde mine, og det gik alligevel helt fint.)
  • 1½ spsk kokosolie
  • ½ tsk tørret ingefær
  • 1 nip salt

Fyld med hyldeblomst og havtorn:

  • 1 bakke (250 g) mascarpone
  • 50 g creme fraiche 38 %
  • 2 spsk sukkerfri hyldeblomstsaft (jeg brugte en skrækkelig én fra FUN)
  • Skal og saft af ½ citron eller 1 lime
  • 2 tsk frysetørret havtorn (hvis du ikke lige kan finde det, så bare udelad det – kagen skal nok blive fin alligevel!)
  • Korn fra ½ vaniljestang
  • 1 nip salt
  • Evt. 1-2 dråber flydende SØD (eller lidt honning)

Hyldeblomstmarineret jordbærtopping:

  • 400 g friske jordbær (jeg fik nogle pæne marokkanske i Irma)
  • 4 dl sukkerfri hyldeblomstsaft (eller bare nok til at dække jordbærrene)
  • Resten af vaniljestangen
  • Revet citronskal (om sommeren: friske hyldeblomster, frisk havtorn el.lign.)

Blend alle ingredienserne til bunden til en sammenhængende masse, fx i en foodprocessor. Brug hænderne til at presse dejen ned i en form – jeg brugte en aflang tærteform (33×11 cm), og det passede lige nøjagtig.

Lav herefter fyldet. Pres den halve citron, og lad den frysetørrede havtorn stå og bløde lidt op i saften et par minutter. Rør imens alle de andre ingredienser til fyldet sammen, og rør også havtorn og citronsaft i. Smag til med sødemiddel og måske lidt mere citron. Fordel mascarponecremen over bunden, og stil kagen koldt, så den kan sætte sig lidt.

Rens jordbærrene, skær dem i skiver, og lad dem marinere i hyldeblomstsaften med vaniljekorn og vaniljestang i ½-1 time. Hæld væden fra (og gem den gerne til noget rart, for den er virkelig smuk og fin!), og fordel jordbærrene pænt over kagen inden servering. Pynt med revet citronskal – og, hvis det er sæson, friske hyldeblomster, havtorn og andre smukke ting.

Hyldeblomstcheesecake med havtorn citron og jordbær

1 kommentar til “Cheesecake Mania #3: Hyldeblomstcheesecake med havtorn, citron og jordbær (LCHF)Tilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *