Hvidkåls-tzatziki

Hvidkåls-tzatziki

Hvidkåls-tzatziki


Tzatziki er uundværligt tilbehør til farsbrød! Men hvem siger, at tzatziki absolut skal være med agurk? Jaja, jeg ved det godt – hele Grækenland, men altså… Bortset fra dem? 😉

Jeg laver tzatziki med alle mulige grøntsager: hvidkål, rødkål, rødbede, gulerod… Og selvfølgelig laver jeg også indimellem den klassiske udgave med agurk.

Når det er sommer, og agurkerne er i sæson, og man får dem kastet i nakken ude i butikkerne, så er det jo super at lave tzatziki med agurker. Men her om vinteren, hvor agurkerne er lidt dyrere og ikke smager af så meget – ja så kan det altså godt være en fordel at bruge kål eller rodfrugter som base for tzatziki.

Som bonus får man også en lidt bedre mæthedsfornemmelse ved fx at bruge hvidkål. Og der kommer også lidt mere “knas” i tzatzikien. Hvidkål holder nemlig sin sprødhed i meget lang tid, selvom det ligger og sopper rundt i en yoghurtdressing. Det samme gælder rodfrugter.

Hvidkåls-tzatziki

Som sagt kan du bruge nærmest alle slags kål til tzatziki. Jeg har mest erfaring med hvid- og rødkål, som fungerer rigtig godt. Nogle er også glade for broccoli- og grønkålstzatziki.

Af rodfrugter synes jeg, at rødbeder og gulerødder fungerer bedst til tzatziki. Prøv at snitte dem julienne (ultratynde stave) og vende dem i en tzatzikidressing. De fleste foodprocessorer og flere rivejern har en julienne-indsats. Ellers kan du bruge en julienne-skræller eller et mandolinjern. Har du ingen af delene, river du bare rodfrugterne groft på rivejernet. Men altså… Julienne  er bare genialt til mange ting, så jeg kan anbefale at investere i et eller andet isenkram, som kan skære julienne i dit køkken. Du bliver glad for det, det er jeg sikker på! 🙂

Opskriften her er meget(!) vejledende. Jeg tager næsten aldrig mål, når jeg laver tzatziki. Jeg smager mig frem. Og sommetider har jeg lyst til store mængder dressing med heftige mængder hvidløg. Andre gange kalder mine smagsløg på lidt mindre dressing og en mildere smag. Prøv dig frem. Og brug, hvad du har til din tzatziki.

Hvidkåls-tzatziki


 

Hvidkåls-tzatziki

  • Græsk yoghurt 10% – ca. 2 dl
  • Hvidløg – 1-2 fed (afhængigt at, hvor stærkt det skal være)
  • Salt og peber
  • Oregano
  • Citronsaft
  • Evt. lidt honning/yaconsirup/sødemiddel
  • Fintsnittet hvidkål – vel ca. 200 g

Rør dressingen sammen af græsk yoghurt, hvidløg og krydderier.

Justér smagen med citronsaft og evt. lidt sødt. Den skal smage en anelse kraftigere, end du synes er behageligt, så der er smag nok til at absorbere den hvidkål, du putter i.

Vend den fintsnittede kål i, og lad tzatikien trække mindst ½ time i køleskabet.

0 kommentarer til “Hvidkåls-tzatzikiTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *