Hønsebouillon i crockpot

Hønsebouillon i crock pot

Hønsebouillon i crockpot


Jeg er ret vild med at koge min egen hønsebouillon. En af mine første opskrifter her på bloggen var faktisk mine kyllingebouillonterninger, og jeg ved snart ikke, hvor mange gange jeg har henvist til den opskrift. Jeg bruger min hønsebouillon i alt muligt og er helt afhængig af at have den i fryseren.

For nogle lyder det måske sådan lidt superstræber-Bree-van-de-Kamp-agtigt at koge sin egen bouillon – hvem har dog tid til det? Men for mig er det ikke et projekt, som kræver ret meget tid. Især ikke efter, at jeg nu kan koge min hønsebouillon i crock pot.

Når vi spiser noget, der involverer en hel kylling, tager jeg gerne skroget fra med det samme, smider det i en plastikpose og i fryseren. Jeg kan også godt finde på at gemme benene fra lår og vinger, der er blevet gnavet, og fryse dem ned også. Det skal alligevel koges sønder og sammen, så alle bakterier bliver elimineret. Når jeg pudser et stykke oksekød eller en svinemørbrad, smider jeg også gerne diverse småstykker i en pose i fryseren. Rodfrugter, der synger på sidste vers, toppe fra gulerødder og knoldselleri, fennikeltoppe og andet godt ryger også direkte i fryseren i små plastikposer. På et eller andet tidspunkt har jeg nok til at starte suppekogeriet, og så er det bare at tage det hele ud af fryseren, vælte det over i en gryde – eller crock pot – og bringe det i kog.

Processen med at koge hønsebouillon i gryde er lidt mere krævende, da der skal skummes et par gange og generelt holdes lidt øje med gryden. Med min nye slowcooker går det som en leg. Og som bonus får man trukket endnu mere kraft og næring ud af råvarerne ved langtidskogningen. Kyllingeskrog, grøntsager osv. røg ned i “kræet”, blev overhældt med vand, og så var det ellers bare at tænde og så lægge sig ind på sofaen og drive den af resten af dagen. Et godt projekt på en sygedag. Man kunne også godt lade crock potten stå natten over og boble, hvis det passede bedre i dagsprogrammet.

Jeg elsker, at jeg både har udnyttet mine råvarer fuldt ud, og at jeg nu har den sundeste og mest nærende hønsebouillon i fryseren, klar til brug i supper og sammenkogte retter.

Hønsebouillon i crockpot


Hønsebouillon i crock pot

  • Ca. 2 kyllingeskrog
  • Evt. et lille stykke oksekød eller okseben
  • Fra grøntsagsskuffen: 1 gulerod, 1 persillerod,  2 løg – skrællet og skæret groft ud
  • Diverse sjov fra fryseren: fennikeltoppe, selleri- eller gulerodstoppe, frosne krydderurter, eller hvad du har
  • 10-15 peberkorn
  • 1,5 liter vand
  • 2 spsk æblecidereddike

Smid hele herligheden op i en crock pot, og tænd. Bum! Så enkelt er det. Okay, jeg startede med at give det 2 timer på høj varme for lige at få gang i processen. Herefter skiftede jeg til lav varme og gav det 8 timer.

(NB: Jeg havde ladet mine frostvarer ligge på køkkenbordet og tø op 1 times tid først, så de ikke kom stivfrosne i crock potten.)

Herefter er det bare at si ben, grøntsager osv. fra og hælde din bouillion på fryseegnede beholdere. Jeg plejer lige at si suppen et par gange – først gennem den grovmaskede si, så ben, grøntsager osv. kommer fra – og derefter et par gange gennem en finmasket si, så mindre urenheder også bliver siet fra. Hvis du vil have helt klar suppe, kan du køre den gennem et ostelærred eller et gammelt viskestykke. Så grundig er jeg dog ikke – de små urenheder, der er tilbage, generer ikke mig.

Når jeg fryser min hønsebouillon ned, gør jeg det gerne i flade, aflange beholdere. Når suppen er frosset ind, tager jeg den ud af beholderne, skærer/hakker den i mindre stykker, som jeg gemmer i plastikposer. Så er det nemmere at dosere. Man kan også bruge isterningebakker, hvis man vil have “bouillonterninger”. Så er det dog en god idé først at koge sin hønsebouillon ind til en kraftig fond. Ellers skal du bruge seriøst mange isterningebakker! 🙂

Husk i øvrigt, at din hønsebouillon ikke skal være kogende, når du sætter den i fryseren – lad den lige stå på køkkenbordet i ½ times tid og køle ned først.

4 comments on “Hønsebouillon i crock potTilføj din

    1. Ja, det har jeg godt hørt om… Jeg har bare aldrig rigtig gjort brug af det, da min produktion af hønsebouillon i forvejen er ret høj 🙂

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: