Så oprandt dagen endelig, hvor min fordej til honningkager skulle omsættes til honninghjerter. Nu er det også snart en måned siden, at jeg rørte fordejen sammen, og jeg har næsten ikke kunnet vente med at bruge den!
Jeg har læst en del opskrifter igennem – bl.a. Camilla Plums (hun ER altså en klog dame!), og så måtte jeg også lige ned og læse lidt om de enkelte ingredienser og krydderier, før jeg kastede mig ud i eksperimentet. For hvad er det nu lige, potaske og hjortetaksalt er, og hvad gør de ved en dej? Og hvilke af de typiske julekrydderier (kanel, kardemomme, nelliker, ingefær, allehånde, vanilje osv.) skal man sammensætte for at få den helt rigtige julesmag?
Jeg skulle også lige beslutte mig for, om der skulle smør i eller ej. De traditionelle honningkageopskrifter med fordej har ikke smør med, men alle “lynopskrifterne” (altså dem, hvor man springer fordejsprocessen over) har smør. Efter en lille snak med min mor blev vi enige om, at der da aldrig har været en kage, der blev dårligere af en sjat smør, så jeg endte med at skrive lidt smeltet smør ind i min opskrift – en beslutning, som var god på flere måder.
Smørret hjalp mig nemlig i min store kamp med fordejen. Jeg var godt forberedt på, at den ville være stærkt hærdet efter en lille måned i køleskabet, og jeg havde da også taget den ud at stå på køkkenbordet aftenen før bageprojektet. Men mødet med den stenhårde fordej overraskede mig alligevel, og jeg måtte virkelig kæmpe en indædt kamp for at få den ud af glasset. Mine hænder gør stadig en lille smule ondt i dag. “Kom lidt vand i, så går det lettere,” skriver alle i deres opskrifter – men det er altså lettere sagt end gjort, når man står med noget, der minder om en sten! Her kom mit smeltede smør mig til hjælp. Jeg hældte det lidt efter lidt over den stenhårde fordej, og det hjalp virkelig til at blødgøre den. Jeg måtte også bruge ca. 1 dl vand til opblødningen, hvilket også betød, at opskriften måtte have lidt ekstra mel, for at dejen blev til at rulle ud. Jeg er blevet enormt glad for at bage med kamulmel – det giver en lækker smag, konsistens og farve, så jeg tilsatte halvt kamut, halvt hvedemel til opskriften.
Nå, men først lige lidt om ingredienserne, og så til selve opskriften.
Hjortetaksalt og potaske:
Hjortetaksalt og potaske er begge hævemidler, som giver en sprød og lidt “skør” overflade. Generelt kan man sige, at hjortetaksalt giver et let og luftigt resultat, mens potaske giver en mere hård og skør konsistens. som vi bl.a. kender fra brunkager og pebernødder. Potaske kan erstattes med natron, mens det er sværere at erstatte hjortetaksalt med noget. Det var derfor et held for mig, at det netop var potaske og ikke hjortetaksalt, jeg var løbet tør for, da jeg i går aftes stod og skulle bage mine honninghjerter. Jeg mangler selvfølgelig et sammenligningsgrundlag, da jeg ikke har prøvet at bage kagerne med potaske, men jeg synes i hvert fald, de hævede fint og fik en god konsistens.
Krydderier:
De meget klassiske honningkageopskrifter kører med en kryddderiblanding af kanel, nelliker og ingefær. Camilla Plum nævner dog klogt på sin blog, at nelliker godt kan komme til at smage lidt af tandlæge, og at allehånde kan være en god erstatning. Allehånde har en smag af nelliker, peber, kanel og muskat, som egner sig rigtig godt til julekager. Jeg bruger mest allehånde i det salte køkken, når jeg laver arabisk-inspireret mad, så det var helt sjovt at bruge allehånde i det søde køkken igen. Jeg kom dog også lid ren stødt nellike i kagerne, bare for at være helt sikker på, at de fik den rigtige julesmag- og duft. Herudover måtte jeg bare have kardemomme i – efterhånden et af mine yndlingskrydderier – og selvfølgelig kanel. Jeg gav også honninghjerterne et lille skud vanilje og lidt salt. Jeg var tæt på at erstatte ingefæren med stødt stjerneanis, men så besluttede jeg mig alligevel for at være lidt mere klassisk, når det nu var første gang, jeg bagte honninghjerter. Men leg lidt med krydderierne, og brug dem, du bedst salt kan lide! Hvis man er til appelsinskral, pomerans og sukat, er det også bare her, man skal gå bananas!

Fru Kofoeds honninghjerter – ca. 20 stk.
- 1 portion fordej til honningkager
- Vand efter behov (jeg brugte ca. 1 dl til at løsne fordejen med)
- 1 dl kamutmel + 1 dl hvedemel (eller bare 2 dl hvedemel)
- 2 æggeblommer
- 7 g potaske (jeg brugte Natron, da jeg var løbet tør, og det fungerede helt fint)
- 5 g hjortetaksalt
- 50 g smeltet smør
- ½ tsk nelliker
- ½ tsk allehånde
- 2 tsk kanel
- 1 tsk kardemomme
- ½ tsk ingefær
- 1 knivspids vanilje
- ½ tsk salt
Rør hjortetaksaltet sammen med æggeblommerne. Hvis du bruger potaske, skal det røres ud i lidt vand.
Når du har fået kæmpet fordejen ud af sin beholder, skal den bare røres sammen med æggeblommerne og alle de andre ingredienser i ca. 5-6 minutter (det går klart lettest på en røremaskine).
Herefter ruller du dejen ud, udstikker eller skærer hjerter, som sættes på en bageplade og bages ca. 15 minutter på 190 grader. Du afgør, om kagerne er færdige, ved forsigtigt at presse en finger ned i et af hjerterne. Hvis den efterlader et blivende mærke, er kagerne ikke færdige, men skal have lidt længere.
Afkøl hjerterne på en rist, og nu kommer det sværeste: Du skal nemlig ikke kaste dig over dem med det samme, men gemme dem i mindst 1 dag i en pose i køleskabet, inden du overtrækker dem med chokolade og fortærer dem. Hjerterne er ret hårde og småkedelige, når de lige kommer ud af ovnen – de skulle blive mere bløde og saftige efter nogle dages modning i køleskabet. Jeg skal dog tilstå, at jeg allerede selv har taget for mig af retterne, og selvom mine honninghjerter er en smule hårde i det, smager de fantastisk! Jeg synes virkelig, jeg kan smage både sød, krydret honning, syrligt rugmel og aromatiske julekrydderier. Det bliver helt sikkert en tradition for mig at bage honninghjerter til jul (ikke mindst fordi jeg pludselig betaler det samme for 20 hjerter, som jeg normalt gør for 1 hos bageren!)
Overtræk hjerterne med mørk chokolade (eller lys, hvis du er mere til det), og dekorér, som du har lyst til, med klistermærker, hvid glasur el.lign. Overtræk kun de hjerter, du skal bruge med det samme. Gem resten i posen i køleskabet, og tag dem ud, efterhånden som de skal spises.
Update 13.12.2013:
Jeg har nu haft honninghjerterne i køleskabet i en uge og må konstatere, at de ikke bliver bløde og saftige af at ligge dér. Tværtimod bliver de stenhårde. Det er dog ikke et større problem, end at de bare skal have ½-1 i mikroovnen, så er de superbløde og lækre igen. Og så kan man jo lige være så smart (og doven) at smide et stykke pålægschokolade ovenpå, så er chokoladeovertrækningen også klaret i et snuptag.
Oh, jeg har glædet mig til fortsættelsen! Jeg er spændt på, hvordan min fordej opfører sig.
Du skal nok forberede dig på at kæmpe lidt med den, men ellers er jeg sikker på, at dine kager bliver gode! 🙂
Flot! Jeg glemte smørret, men nu er de i hvert fald ude af ovnen. Jeg er spændt på at smage dem.
Jamen jeg vil netop også gerne vide, hvordan de bliver med smør, så det er perfekt 🙂 Hvordan var din fordej at arbejde med?
15 min. her var lige præcis lidt for meget – første plade endte i skralderen.. 🙁
Det var ganske pludseligt, at de duftede for mørkt. Konklusion: det er en proces at lære sin (nye) ovn at kende..
Årh, det sucks da! Kunne det måske også tænkes, at dine hjerter var tyndere og/eller mindre end mine? Min ovn er også altid lidt sløvere end andre ovne, så ting skal tit have lige en tand højere temperatur og et par minutter mere i den end i andre ovne…
Jeg bagte honnigkager efter Meyers opskrift, som ligner din.
Grunddej 500g honning + 500 g hvedemel. lagret i 1½ måned.
10 g. potaske røres med 2 æggeblommer. Æltes med forejen. Tilsættes 5 g. kanel, ingefær, nilliker og 10 g. hjortetaksalt. Bages ved 180 gr. (varmluft) i 12 minutter. Alle kager faldt sammen efter bagningen og var lige til at smide ud. Øv så meget arbejde spildt. Hvad gjorde jeg forkert?
Hej Jens-Erik
Det var da en træls oplevelse. Det er svært for mig at sige, hvad der er gået galt, når jeg ikke selv har været en del af processen, men jeg kan da pege på et par forskelle i Meyers og min fremgangsmåde:
1: Jeg kommer ekstra mel og vædske i, når jeg rører fordejen sammen med de ekstra ingredienser.
2: Jeg har en anden sammensætning af meltyper.
3: Jeg bager på traditionel varme og ikke varmluft.
Der kan dog sagtens være mange andre ting, der spiller ind. Jeg har ofte selv problemer med Claus Meyers opskrifter, så jeg følger dem sjældent. Måske skal du prøve noget helt andet? Jeg vil anbefale dig at give honninghjerterne en chance igen i år – del evt. din fordej op i 2 portioner, så du kan eksperimentere lidt, når du når frem til december. Jeg skal selv arbejde på at få mine honninghjerter mere saftige og luftige – bl.a. tror jeg, at de skal være tykkere end sidste år.
Held og lykke!
Vh Louise