Hjemmelavet leverpostej

Hjemmelavet leverpostej – mors opskrift

Hjemmelavet leverpostej


En solid leverpostejmad på en god skive rugbrød med rødkål eller rødbede – det har altid været blandt mine absolutte yndlingsspiser her i livet!

Men altså… Vi taler hjemmelavet leverpostej her. Ikke noget væmmeligt bleggråt, klistret stads i en pakke nede fra supermarkedet! Mors leverpostej har altid været den eneste leverpostej på bordet hjemme hos os. Og det er stadig den eneste leverpostej, jeg gider spise.

Jeg husker tydeligt min skuffelse som barn, når jeg var ude ved legekammerater og blev tilbudt en leverpostejmad. Jeg takkede glad ja, for det kunne jeg jo godt lide – men det, som kammeraternes mødre så gav mig, havde bare ingen sammenhæng med det, jeg forbandt med leverpostej. Jeg lærte hurtigt, at hvis jeg spottede en pakke i køleskabet, hvor der stod “Stryhns” på, så var det bare med at takke nej til leverpostejmaden og få noget andet pålæg på i stedet.

I dag findes der stadig ikke den mængde ristede champignoner eller bacon, der kan få mig til at nyde en mad med Stryhns. Okay, en god Hanegal-leverpostej har jeg klemt ned i en snæver vending eller en høflighedssituation – og en god slagterleverpostej er jeg da også blevet budt på et par gange.

Men problemet er, at folk har en meget grim tendens til at basere deres leverpostej på svinelever. Og det kommer altså aldrig i nærheden af mors leverpostej, som altid blev lavet på kalvelever. I de seneste år fintunede hun endda opskriften yderligere ved at erstatte spæk med bacon. Det gjorde kun hendes leverpostej endnu mere delikat. Gode råvarer giver gode resultater. Og når maden bliver lavet med kærlighed, bliver smagen lige dobbelt så god 🙂

Hjemmelavet leverpostej

Nu kommer min mor jo desværre ikke til at lave leverpostej til mig eller min familie mere på denne side af Himlen, da vi desværre mistede hende for 2 år siden til leukæmi, som nogle af jer ved. Men jeg nåede i det mindste at lære at lave hjemmelavet leverpostej efter mors opskrift – og jeg opnåede sågar et resultat, hvor vi ikke kunne smage forskel på min og hendes. Det må siges at være noget af et succeskriterie.

Det har længe været på min to-do liste at få min mors opskrift på hjemmelavet leverpostej på bloggen. Men jeg har lige skullet tage mig sammen. Både fordi det kræver lidt tid (dog ikke så meget, som man skulle tro!) – men måske især fordi der er en del følelser forbundet med at publicere min mors opskrifter.

Det er i øvrigt også derfor, at opskriften på hjemmelavet leverpostej aldrig bliver lchf’iceret eller sundhedsoptimeret. Den er lige præcis, som den skal være – og jeg håber I får glæde af den derude!

Hjemmelavet leverpostej

Er det svært at lave hjemmelavet leverpostej?

Tidskrævende? Tja, lidt måske – men som sagt slet ikke så meget, som man skulle tro. Jeg lavede en kæmpe portion i går, og det tog et par timer. Men de gange, hvor jeg har lavet en mindre portion, har det cirka taget den tid, det tager at lave en gang frikadeller. Og det er faktisk ikke så svært. Hvis du kan finde ud af at:

 1. hakke ting i en foodprocessor
 2. lave en opbagt sovs
 3. røre ting sammen

… så kan du også lave hjemmelavet leverpostej 🙂

Kalvelever kan fås i de fleste større supermarkeder i pakker på ca. 600 gram. De er som regel skiveskårede, og det gør kun din proces lettere. Kan du ikke finde kalvelever i køledisken, kan du prøve at spørge slagteren. De er ofte meget behjælpelige.

Hjemmelavet leverpostej

Forresten: Hvad skal der oven på din leverpostejmad?

Rødkål? Rødbede? Syltet agurk? Rå agurk? Asier? Græskar? Sky? Bacon og champignon? Eller den virkelig nasty: remoulade og ristede løg? Jeg kører selv en god, stabil yndlingskombi af rødkål og syltet agurk. Min mor spiste altid asier på sin leverpostejmad 🙂

Hjemmelavet leverpostej


Hjemmelavet leverpostej – mors opskrift*

 • 500 g kalvelever
 • 200 g bacon (det er nemmest, hvis du bruger dem i tern)
 • 50 g smør
 • 50 g mel
 • 5 dl sødmælk
 • 2 zittauerløg (mellemstore)
 • 1 tsk salt, min. 30 vrid med peberkværnen
 • 3 æg

*OBS: Dette er grundopskriften. Du kan gange den op, så mange gange du vil. Jeg 5-doblede portionen, da jeg lavede hjemmelavet leverpostej i går. Det kræver bare meget store røreskåle og en meget stor gryde.

Hak eller riv løg i en foodprocessor.**

Hak bacon i foodprocessoren.**

Hak kalveleveren i foodprocessoren.**

**OBS2: Min mor hakkede altid tingene på vores Kenwood-røremaskines kødhakkerindsats, men jeg har fundet ud af, at det fungerer ligeså fint at hakke dem i foodprocessoren – og så er det langt lettere og kræver langt mindre opvask. WIN!

Kør løg, bacon og lever sammen i foodprocessoren (gør det evt. ad et par omgange, hvis du laver en stor portion). Tilsæt salt og peber.

Lav en opbagt sovs af smør, mel og mælk. Husk at bruge en stor gryde, hvor hele din portion kan være i.

Rør leverblandingen i den opbagte sovs, og varm op, til det lige begynder at boble.

Pisk æggene sammen.

Tag gryden af varmen, og rør æggene i.

Fordel postejen i små folieforme, og frys ned.

Hjemmelavet leverpostej varmes ved 190 grader i ca. 1 time (afhængig af, hvor frossen den er, når den kommer ind. Min får sommetider op mod halvanden time).

>> Psssst: Hvis du er vild med hjemmelavet leverpostej, så skal du også lige tjekke min mors opskrift på sylte, som min bror har været så god at dokumentere 🙂 <<

Hjemmelavet leverpostej

6 comments on “Hjemmelavet leverpostej – mors opskriftTilføj din

 1. Ser lækkert ud – den springer jeg ud i. Blot et spørgsmål – erstatter du spæk med bacon ? Glædelig jul

  1. Sådan! Sejt 🙂 Ja, spæk er nemlig lige præcis erstattet med bacon. Det giver en langt mere delikat smag i leverpostejen, synes jeg 🙂 Rigtig glædelig jul også til dig!

 2. Så fik jeg lavet leverpostej – tror den slår svigermors 🙂 tak for opskriften – burde vist have lavet dobbelt portion.
  Hilsen og godt nytår – Malene

 3. Tak for Opskriften.
  Første gang jeg har lavet en lækker Leverpostej.
  Dog brugte jeg lidt Vildt Boullion og lidt Timian i Sovsen 🤩

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: