Hjemmelavet gløgg

Hjemmelavet gløgg

Hjemmelavet gløgg


En ting, der hører hjemme i en god adventsweekend for mig, er et godt glas varm gløgg fyldt med dejlige krydderier, søde rosiner og mandler. Så må det gerne regne, sne og ruske uden for – bare jeg må få et glas hjemmelavet gløgg i hånden, lys i juletræet og et varmt tæppe over mig.

Jeg har eksperimenteret med en sukkerfri gløgg i år, men måtte kaste håndklædet i ringen. Det smagte simpelthen ikke godt. Og det slog mig også, at det var lidt åndssvagt at prøve at koge gløggekstrakt på vand, bær og kokossukker, når rødvinen alligevel ikke er sukkerfri, ej heller de rosiner, der skal i gløggen. Da jeg faldt over Løgismoses solbærsaft med et bærindhold med 60%, syntes jeg derfor, det lød tilstrækkeligt tilfredsstillende til, at jeg ville bruge det til min hjemmelavede gløggekstrakt.

Det er det nemmeste i verden at lave sin egen gløggekstrakt, og jeg forstår egentlig ikke, hvorfor Blombergs gløggmix er så populært. Hvis man har en flaske god, koncentreret saft og nogle hele julekrydderier, er der ikke mange aktive arbejdsminutter involveret i projektet. Til min hvide gløgg bruger jeg hyldeblomstsaft, mens jeg til en rød gløgg vil bruge enten solbærsaft, ribssaft eller anden rød saft. Jeg var så heldig at finde hel allehånde i ASA’s butik på julemarkedet i Tivoli, så der røg en god håndfuld af de små runde kapsler ned i saften sammen med nelliker, stjerneanis, kardemommefrø, en kanelstang og en vaniljestang. Er det et af krydderierne, man ikke lige har på hylden, kan man bare udelade det, ligesom man også kan lege med andre smagsgivere som appelsinskræl, ingefær og måske lakrids. Der er dømt fri leg!

Hjemmelavet gløgg


 Hjemmelavet gløgg

Gløggekstrakt:

  • 1 flaske (½ liter) god solbærsaft
  • Hele krydderier: nelliker, stjerneanis, kardemommefrø, allehånde, – ca. 1 spsk af hver
  • 1 kanelstang og 1 vaniljestang
  • Saften af 1 clementin (eller appelsin) – evt. også skal, hvis du bruger øko

Kom alle ingredienser i en lille kaserolle, bring i kog, og lad simre på lav varme i ½ time. Der breder sig den mest himmelske duft af jul i hele huset!

Lad det hele stå i gryden natten over (evt. længere) og trække. Sæt evt. gryden uden for, hvis der er meget varmt i dit køkken. Så er det bare at si alle krydderierne fra og hælde gløggekstrakten på flaske.

Til selve gløggen (2 glas)

  • 1½ dl gløggekstrakt
  • 4 dl rødvin
  • ½ del rosiner (evt. blandet med tørrede æbletern)
  • ½ dl mandelsplitter
  • 1-2 spsk mørk rom, portvin el.lign. Du kan også bruge Cointreau eller Grand Marnier, hvis du kan lide et strejf af orange i din gløgg.

Varm gløggekstrakt op i en lille gryde sammen med tørret frugt og mandelsplitter. Når det når kogepunktet, tilsættes rødvinen, der skrues ned, og det hele varmes forsigtigt op. Rødvinen må ikke koge. Når din gløgg har nået en drikkeklar temperatur, kan du evt. spiffe den op med lidt sprut, og så er det ellers bare at hælde på glas og servere, evt. pyntet med en kanelstang.

Skål! 🙂

0 comments on “Hjemmelavet gløggTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: