Hjemmelavede peanutbuttercups

Hjemmelavede peanutbuttercups

Hjemmelavede peanutbuttercupsI 1928 gjorde amerikaneren  Harry Burnett “H. B.” Reese en stor opfindelse: Han blandede peanutbutter og chokolade sammen og solgte det som “Reese’s Peanut Butter Cups”. I dag, 86 år senere, er de små “skåle” med peanutbutter stadig blandt amerikanernes yndlingsslik . I 2012 var Reese’s faktisk det #1 sælgende slikbrand i USA med et salg på – og hold nu fast –  $2.603  milliarder(!) i USA. (Kilde: Wikipeadia).

Det er ikke uden grund, at peanutbuttercups er så populære – peanutbutter og chokolade er bare en genial kombination. Som sloganet lød så klingende enkelt i 1980’erne: “Two great tastes that taste great together.” Udover at smage fantastisk er peanutbuttercups faktisk ikke den værste snack, hvis man spiser LCHF (low-carb-high-fat). Både mørk chokolade og peanutbutter har et højt fedtindhold og et lavt GI. Man kan altså godt nappe en lille peanutbuttercup eller to en fredag aften uden at sende sit blodsukker og sin vægt på en kæmpe rutschetur, vil jeg mene.

Peanutbutter kan dog godt i sig selv være en lille smøre for tørt og usødet til at være rigtig lækkert i denne sammenhæng. De fleste amerikanske opskrifter på peanutbuttercups foreskriver derfor lidt sukker. Jeg har valgt at bruge honning i stedet, da det er mere blodsukkervenligt. Man kan også bruge agavesirup (hvis man ikke er bange for at dø af fruktoseindholdet) eller sødemiddel, hvis man er mere til det. Jeg synes, honning fungerer helt vildt godt og kan kun anbefale det.

Opskriften er meget vejledende. Mængderne afhænger bl.a. af, hvor store chokoladeforme du bruger, hvor god du er til at arbejde med chokolade, og hvor sødt du foretrækker dit slik. Brug opskriften som afsæt, og prøv dig selv frem med at lave dine egne peanutbuttercups.

Hjemmelavede peanutbuttercups

Hjemmelavede peanutbuttercups – ca. 8 stk:

  • Små chokoladeforme (Min lokale Netto har nogle små silikone-minimuffinsforme på tilbud i denne uge, som er ganske velegnede)
  • 150-200 g mørk chokolade (70%)
  • 3 spsk af din foretrukne peanutbutter (jeg bruger Irmas økologiske, som smager rigtig dejligt.)
  • 2-3 tsk honning

Smelt og temperér ca. halvdelen af chokoladen. Normalt gør jeg ikke så meget ud af temperering, men her er det vigtigt med en blank chokolade, som får det dér sprøde “knæk”, Mette Blomsterberg altid taler om. Hun har i øvrigt også en fin forklaring på, hvordan man tempererer chokolade.

Nu skal chokoladen fordeles i de små chokoladeforme. Det er lidt af et tålmodighedsarbejde, men egentlig meget hyggeligt, hvis man tager den med ro og husker et par dybe indåndinger indimellem. Jeg smurte halvdelen af mine forme med kokosolie, mens jeg lod resten af dem være usmurte. Der var absolut ingen forskel, bortset fra at det var lidt sværere at få chokoladen til at hænge ved de smurte. Så bare undlad den del.

Hæld ca. 1 tsk chokolade ned i en form, og brug en bagepensel (gerne silikone) til at stryge chokoladen op ad kanterne. Gentag i de andre forme, indtil chokoladen er brugt op. Nu skal du gå alle formene igennem og se, om der er huller eller bare pletter i nogen af dem. Der er der sandsynligvis, da chokoladen vil glide ned mod bunden af formen. Smelt lidt mere chokolade, og giv “skålene” en tur mere. Så bliver de også mere stabile og kan bedre bære fyldet.

Hjemmelavede peanutbuttercups
Hvis du er bare lidt som mig, vil både du selv og dit køkken være smurt ligeså meget ind i chokolade som formene, når du er færdig med at lege med chokolade!

Stil chokoladeskålene i køleskabet, indtil de er stivnet helt.

Tilbered imens fyldet: peanutbutteret skal ganske enkelt bare røres med honning og smages til, så er du klar. Hvis du laver en stor portion, kan du overveje at bruge en sprøjtepose til at fordele fyldet i chokoladeskålene – men 2 små teskeer fungerer også helt fint, og så slipper du for spild. Fyld simpelthen chokoladekopperne med peanutbutter, pres det lidt ned, og husk at levne plads i toppen til ekstra chokolade. Kopperne skal nemlig “lukkes”.

Nu skal der igen smeltes (og tempereres) chokolade. Det hælder du oveni de fyldte kopper, glatter ud – og så skal hele molevitten i køleskabet igen for at stivne. Derefter er dine hjemmelavede peanutbuttercups klar til at nydes!

Du kan fylde hvad som helst i chokoladeskålene. Jeg lavede også en portion med min hjemmelavede nutella på hasselnøddesmulder. Ikke en dårlig kombination heller!

Hjemmelavede peanutbuttercups

4 kommentarer til “Hjemmelavede peanutbuttercupsTilføj din

    1. Det er også bare et helt igennem genialt koncept! 🙂 Og så er det nok lidt billigere at lave dem selv end at skulle jagte rundt efter dem i alle mulige specialsupermarkeder…

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *