Grøn omelet med emmentaler og marineret peberfrugt

Grøn omelet med emmentaler og marineret peberfrugt (og tanker om LCHF)

Grøn omelet med emmentaler og marineret peberfrugtSom lovet i går kommer i dag en opskrift på min yndlingsmorgenmad for tiden, som er en omelet med spinat, toppet med squash, tomat og grillet, marineret peberfrugt. Omeletten har masser af ost og fløde og udgør en meget lækker og mættende LCHF-morgenmad. Opskriften kommer lidt længere nede – først lidt tanker om LCHF.

Den opmærksomme læser vil have bemærket, at forkortelsen LCHF har fyldt meget på bloggenn her i januar. LCHF står for Low Carb High Fat, og det er en kostfilosofi, som kort fortalt går ud på at spise så lidt kulhydrat som overhovedet muligt og til gengæld rigtig meget fedt. Både mættet og umættet. Velkommen til piskefløde, fuldfed creme fraiche, smør, bacon – og selvfølgelig også olivenolie, avocado og andre traditionelt sunde fedtkilder. Farvel til brød, korn, sukker, det meste frugt og flere andre ting. Farvel også til proteinkurenes krav om at kværne mindst 100 g kød til alle måltider – i LCHF spiser man moderate og rimelig normale mængder af kød. Og masser af grøntsager! Helst dem, der vokser over jorden, altså ikke rodfrugter, som har et lidt for højt indhold af stivelse og kulhydrat. Nogle af de vigtigste mål er et stabilt blodsukker og en god fedtforbrænding.

En af de store stemmer bag LCHF i Danmark er Jane Faerber, som skriver på madbanditten.dk, og som lige nu er aktuel med bogen “Mæt og slank med LCHF”. Læs på hendes blog eller i hendes bøger, hvis du vil lære mere om LCHF.

LCHF er en idé, som har provokeret mange – mig selv inklusive! Hvad med forhøjet kolesterol, åreforkalkning, og det der er værre? Og hvorfor skal alle kulhydrater skæres over én kam og dæmoniseres? Hvad med alle de næringsstoffer, vi går glip af? TV2 har i denne uge i programmet “En kur der du’r” også haft LCHF oppe at vende og endte vist med at være lidt mellemfornøjede med konceptet. Jeg så desværre ikke programmet, da jeg ikke var hjemme, men jeg har fået grundige referater fra flere kanter. Så er LCHF godt eller skidt?

Jeg er ikke kostekspert, så jeg kan ikke kloge mig fagligt på LCHFs principper. Men jeg kan fortælle om mine egne erfaringer. Jeg har, efter lang og grundig overvejelse og megen research, valgt at stole på de eksperter, der siger, at det er en forsvarlig måde at tabe sig og leve sundt på, og så give det en chance her i januar. En prøveperiode. Først lidt tøvende og vaklende i begyndelsen af måneden – men efter et meget lærerigt og inspirerende foredrag med Jane Faerber sidste onsdag blev jeg inspireret til at gå all in på en striks LCHF, hvor jeg forsøger at få 80 % af min energi fra fedt. Lyder det sindssygt? Måske. Jeg har kunnet se fedtet rasle af min krop, og efter bare en uge passer alle de bukser, som jeg ikke har kunnet lukke i et halvt år. Hvis det er sindssygt, ja så er LCHF nok lidt sindssygt.

Mens jeg ser mine kolleger på arbejde kravle rundt i køkkenet midt på eftermiddagen i desperat jagt på sukker, sidder jeg ligeså fredeligt med en kop kaffe og savner ingen verdens ting. Når folk sætter slik foran mig, føler jeg ingen trang til at gå amok i det, og når vi skal se film om aftenen, er et par tern mørk chokolade og lidt mandler alt rigeligt hygge for mig. Med 3 solide hovedmåltider om dagen er jeg propmæt og skal ikke tænke på at opfinde kreative mellemmåltider, som kan slæbes med i tasken. Og i mit arbejde i Folkekirken med meget skiftende arbejdstider og mange møder, arrangementer og børneaktiviteter, er det en lettelse af kunne udskyde et måltid et par timer eller helt droppe det uden at føle den paniksult, der som regel rammer mig, når et måltid er bare 1 kvarter forsinket. Lad mig bare sige det ærligt: jeg har aldrig i mit liv oplevet en så effektiv diæt, som både gav mig velvære og vægttab så hurtigt og nemt!

Det irriterer mig egentlig lidt, at jeg har det så godt med LCHF, og at jeg får så gode resultater – for jeg ville rigtig gerne være skeptisk! Jeg er principielt imod at skære korn, brød og andre ting ud af kosten. Jeg tror på, at rugbrød tilfører os noget sundt og godt, og generelt er jeg også bare en livsnyder, som gerne vil spise ovnkartofler til min bøf, guffe ris til mine sammenkogte retter og nyde en tyk skive godt franskbrød fra Lagkagehuset under en skive lækker ost lørdag morgen. Jeg vil også gerne engang imellem bage en god kage med RIGTIGT sukker og ikke fjollede sødemidler. Hvis bare jeg kunne sige, at LCHF var noget frygteligt noget, som alligevel ikke virkede, så ville det være så nemt at afskrive.

Jeg er kommet frem til, at jeg nok ikke kommer til at spise en striks LCHF resten af mine dage. Men en liberal LCHF med plads til en skive groft rugbrød og nogle andre fornuftige kulhydratkilder håber jeg, at jeg kan få til at fungere. De næste par uger kører jeg den strikse stil videre i håbet om at kunne hive de sidste par cm af taljemålet. Derefter skal jeg til at eksperimentere med en udgave af LCHF, som passer til mig og mine ønsker og behov.

Til sidst lige et godt tip, hvis du overvejer LCHF: husk grøntsagerne! For mig har det været nøglen til at få det til at fungere. I mine første uger med LCHF var jeg skidt tilpas, havde kvalme og synkebesvær pga. det høje fedtindhold i kosten. Men i den sidste uges tid har jeg flettet masser af grønt ind i alle mine måltider – inkl. morgenmadsomeletten her – og det bare bare gjort en kæmpe forskel! Nu føler jeg mig kun godt tilpas og meget afbalanceret i min krop.

Det var vist nok snak – nu til opskriften:

Grøn omelet med emmentaler og marineret peberfrugt

  • 2 æg
  • 1/4 dl fløde
  • 6-7 kugler frossen spinat
  • Salt og peber
  • Ca. ½ dl revet emmentaler
  • 6 cherrytomater (eller 1 alm. tomat)
  • 5-6 cm squash
  • 1/4 marineret peberfrugt skåret i mindre stykker
  • Olie og (rigeligt!) smør til stegning

Tø spinaten op, og pres så meget væde ud af den som muligt (brug fx en finmasket si).

Rør spinat med æg, fløde, salt og peber.

Snit cherrytomaterne i mindre stykker, og snit squashen i tynde, halve skiver. Svits dem på en pande i olivenolie. Hæld i en skål, bland med marineret peberfrugt, og stil til side.

Mens panden stadig er varm, varmes olivenolie og smør op, og ægge-spinatmassen hældes på. Når den har sat sig lidt, drysses den revne emmentaler over, så den kan stå og smelte. Vend omeletten efter et par minutter, og giv den 1-2 minutter på den anden side.

Vip omeletten over på en tallerken, og fordel grøntsagerne hen over. Drys evt. med lidt ekstra revet ost. Så har du den lækreste, sunde LCHF-morgenmad, som nemt holder mig mæt i 5-6 timer.

Grøn omelet med emmentaler og marineret peberfrugt

0 comments on “Grøn omelet med emmentaler og marineret peberfrugt (og tanker om LCHF)Tilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: