Godt nytår: Mindmap-status og “Tilbage på sporet”-challenge

Godt nytår


Rigtig godt nytår! Jeg håber, du er klar til en fantastisk aften, uanset om du skal være hjemme og kokkerere til det store gæstebud, om du skal i byen – eller om du måske skal have en stille nytårsaften på sofaen med kransekage og 90-års fødselsdagen. Vi skal være sammen med en god venneflok om god mad, vin og hygge. Jeg glæder mig!

Januar challenge – Er du klar?

Når vi tager hul på 2018 i morgen tidlig, er jeg klar til dig med 14 dages inspiration til en sund livsstil. Jeg løftede sløret lidt for det i går, og længere nede i dette indlæg kan du læse mere om min “Tilbage på sporet”-challenge. Først lige lidt om “nytårsmindmaps”.

Mindmap-status

Forleden blev jeg mindet om det mindmap, jeg lavede sidste år til nytår. Et mindmap er et alternativ til de klassiske nytårsforsætter. Man tegner et “kort” over de områder i éns liv, der er vigtige, og skriver lidt om de tiltag, man gerne vil prioritere på de forskellige områder.

Jeg inddelte sidste år mit mindmap i felterne: Sundhed, karriere, sjov, økonomi, relationer og hjem. Det var de områder, der gav mening for mig. Ud fra dem prøvede jeg at nedfælde nogle af de indsatsområder, som var vigtige for mig at arbejde med:

Mindmap2017

Jeg havde næsten glemt alt om det – men jeg blev overrasket over, hvor mange af indsatsområderne jeg egentlig er lykkedes med. Tankeprocessen, da jeg lavede mindmappet, må alligevel have ligget lidt på rygraden. Her kommer en lille status:

sundhedsfronten har jeg gjort rigtig meget for min døgnrytme i år. Særligt det sidste halve år har jeg ligget i min seng kl. 23 – og jeg har ikke set Netflix på tabletten (hvilket var en meget dårlig vane sidste år!). Træning er også gået rigtig godt: siden sommer har Andreas og jeg svømmet 2 gange om ugen. Og vi har kørt temmelig striks LCHF og fået vægten nogenlunde på plads. Det betyder også, at både astma og ikke mindst hovedpine er markant forbedret. Jeg er nu nede på, at der kan gå 2 uger mellem, at jeg har ondt i hovedet. Store sager for mig.

I vores hjem har vi fået istandsat vores gang og skabt meget bedre orden. Jeg elsker vores hjem og nyder at være her. Både når jeg har fri, og når jeg arbejder hjemme. Vi kunne ovenikøbet holde jul hjemme for første gang i år. Det nød jeg meget.

Vi har faktisk været i Jylland 2 gange i 2017, og vi har nydt i fulde drag at være sammen med vores skønne familie deroppe. Det var en af mine målsætninger, og det skal vi klart holde ved lige i 2018. Vi har været lidt elendige til at invitere gæster herhjemme – primært fordi vi begge har haft meget travlt på arbejde. Det må vi arbejde videre på i 2018.

Noget siger mig, at økonomi skal være det primære indsatsområde i 2018. Ej, egentlig har vi været meget gode i 2017 – men jeg er startet på egenbetalt uddannelse, og det trækker lidt tænder ud, fordi jeg endnu ikke tjener tilsvarende nok ved siden af til at dække udgiften.

Det har også sat sig præg på indsatsområdet “sjov”. Der har ikke været så mange penge til rejser og kulturelle oplevelser, som vi kunne have ønsket os. Men som Gertrud Sand siger: “Vi må da håbe, det bliver bedre i morgen!” 😉 Og vi mangler jo ikke noget, så jeg klager ikke.

Min karriere er jeg til gengæld både stolt over og tilfreds med. Jeg elsker mit arbejdsliv: både mit arbejde i Folkekirken med musik og kommunikation, mit liv som blogger og mit virke som sanger og underviser. Min 3-årige uddannelse som sanger og sanglærer på Complete Vocal Institute er muligvis dyr, men hold da op, hvor giver den mig også meget. Det er fedt at opleve, at jeg både selv kan udfolde mig gennem sang – og at jeg også er i stand til at hjælpe andre med at gøre det samme. Jeg er så taknemmelig for, at jeg får mulighed for at lave så mange ting, jeg elsker – og at jeg ovenikøbet er god til dem!

Jeg har justeret mit mindmap, så det passer til mine mål for 2018. Jeg genbruger mange af punkterne fra sidste år. De er stadig meget relevante. Men der er også kommet en del nyt på. Jeg kan virkelig anbefale at lave mindmaps i stedet for nytårsforsætter. Det er en fed måde at fylde sig selv med gode forventninger til det nye år. Og så kan det være en øjenåbner i fht. hvordan man prioriterer i sit liv.

Mindmap 2018


 

14 dages challenge i januar: Tilbage på sporet

Tilbage på sporet

Når nu vi lige om lidt er på den anden side af julesul og nytårslækkerier, og januar rammer – så vil de fleste af os gerne tilbage på sporet. Tilbage til sund kost og livsstil igen. Og det kan godt være lidt hårdt efter en lang juleferie. Især hvis man er helt alene om det.

Alle der har trænet i fitnesscenter kender de dér første 3 uger i januar, hvor det pludselig vælter ind med mennesker – for så at tynde ud igen, når man nærmer sig februar.

Den klassiske januarstrategi er nemlig, at man går helt amok og melder sig ind i fitnesscenter, hvor man nu skal træne crossfit 3 dage om ugen, rydder skabene for alt usundt, køber 5 kg gulerødder og sætter sig selv på 1200 kcal’s sultekur – for nu skal der bare ske noget! Man skal tabe 10 kg, løbe et marathon, rense makeup af hver aften og blive et bedre menneske sådan generelt. Det kan godt være lidt hårdt at holde den gejst. Og der er desværre mange, der falder fra den gode livsstil efter få uger, fordi motivationen simpelthen ikke kan bære alt det, man skal, og alt det, man ikke må. Og fordi man ikke ser de resultater, man havde ønsket sig.

Jeg har det selv sådan, at når jeg skal ændre noget i mit liv eller lære noget nyt, så kan jeg bedst finde ud af at gøre én ting ad gangen. I stedet for at prøve at løse det hele på én gang, prøver jeg at bryde udfordringerne ned i mindre dele og fokusere på at få hver enkelt ting til at fungere, inden jeg går videre. Det kunne fx være at få styr på min morgenmad. Ikke alle dagens måltider – men bare morgenmaden til at starte med. Eller det kunne være at gå en tur på 10 minutter hver dag –  som alternativ til at love mig selv at træne fitness 3 gange om ugen.

Den strategi betyder både, at det rent faktisk er realistisk for mig at løse opgaven (fx at komme ind i en sundere livsstil mht. kost og motion) – men også at jeg hele tiden får et lille boost af motivation, når jeg lykkes med en lille ting. I stedet for at miste motivationen, når jeg efter 3 ugers intensiv motion og gulerodsgnaskeri stadig ikke har tabt de 10 kg, der var målet, og i øvrigt ikke er tættere på at løbe den dér halvmaraton. (Jeg ved ikke, hvorfor jeg bruger eksemplet med det dér marathon – jeg hader at løbe og kunne aldrig drømme om at melde mig til hverken halv- eller helmarathon. Men altså, det lyder meget godt, ikke?)

Nå, men ét indsatsområde ad gangen er hele grundprincippet i det forløb, jeg har lavet for de første 14 dage af januar her på bloggen, hvor vi sammen lirker os tilbage på dydens smalle sti. Du får én udfordring hver morgen i dagens indlæg – én lille ting, du skal fokusere på og tage med dig. Til at starte med er det ret lette ting – og som dagene skrider frem, får du måske også lidt større og mere krævende udfordringer. Efter 14 dage skulle vi gerne være tilbage i en god og sund LCHF-livsstil med stabilt blodsukker og godt energiniveau. Og vi har et godt udgangspunkt for at fortsætte den livsstil resten af året i stedet for at falde tilbage til gamle, dårlige vaner efter 3 uger.

Der kommer også et par opskrifter og andre små skud af inspiration undervejs, som passer til udfordringerne.

For en god ordens skyld nævner jeg lige, at jeg jo ikke er uddannet kostvejleder eller noget. Det her er bare måden, jeg selv som regel lykkes med at komme tilbage på sporet efter en usund periode. Og jeg deler den, fordi jeg tænker, at andre kan have glæde af inspirationen.

Vi starter 1. januar. Vil du være med? Tager du udfordringen op? Så klik ind, når du vågner efter nytårsfesten! (Bare rolig – jeg skal nok tage højde for tømmermænd!).

Nytårsaften 2015_Fyrværkeri

0 comments on “Godt nytår: Mindmap-status og “Tilbage på sporet”-challengeTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: