Glædelig jul!

Rigtig glædelig jul! Jeg håber, I har haft nogle gode dage og stadig nyder juletiden lidt endnu. Min svagp***** af en mand siger, at nu kan han ikke tåle synet af mere julemad. Mine vikingegener er nok lidt stærkere end hans, for jeg kunne sagtens fortsætte med flæskesteg, risalamande osv. lang tid endnu. Ikke mindst den anderilette, jeg har lavet af rester af mine confiterede andelår – den står og kalder på mig ude i køleskabet lige nu!

Det er altså stadig jul lidt endnu

Jeg elsker jul, og jeg bliver aldrig rigtig træt af det. Faktisk er jeg lidt ked af, at nytårsaften ligger midt i juletiden, for nu er julen faktisk næsten slut, inden den overhovedet for alvor er begyndt. Principielt varer julen fra 25. december til Helligtrekonger, 6. januar. Men butikkerne har formentlig flået julepynten ned, når de åbner i morgen, for at gøre plads til nytårspynten. Det gør mig lidt trist. Og så er det bare irriterende og upraktisk, at nytårsaften, hvor man skal have fint tøj og tynde sko på, ligger på en af årets koldeste dage. Den ville da ligge meget bedre lidt hen på foråret. Nå, men heldigvis får juletræ og julepynt lov til at hænge herhjemme lidt endnu – og jeg juler videre 🙂

Jeg skal dog nok overgive mig og dele et par lækre nytårsopskrifter med jer i løbet af de næste par dage – man kan vel multitaske! 😉

Katteforstoppelse, madforgiftning og tømmermænd – glade, dejlige jul!

Vi havde en rigtig dejlig juleaften herhjemme sammen med mine svigerforældre og Andreas’ farmor. Det var jo første gang, jeg skulle lave en hel julemiddag selv. Jeg var ret spændt på det og havde forberedt mig til tænderne med lister, minutplaner og andre nørdede ting! Og selvfølgelig gik det, som det altid gør med den slags – helt i fisk! Ingen jul uden lidt kaos.

23. december vækkede vores store hankat, Stoffer, mig kl. 7 og fortalte mig, at han havde ondt i maven. Det kommunikerede han ved at sætte sig ved siden af mig i sengen og lægge an til at skide. Det betyder på Stoffersprog: “Godmorgen, kattemor, jeg lider af forstoppelse!” Jeg nåede lige at flå ham til mig og kaste mig ud af sengen og ud på badeværelset med ham. Kat(!)astrofe afværget. På toilettet sad så i øvrigt Andreas, som havde reddet sig en gang madforgiftning. Godmorgen hovedpine, som man siger!

Aftenen før havde vi været til julefrokost med en venneflok, så vi havde virkelig glædet os til at sove længe. Det blev der så ikke noget af. Jeg måtte tage mig af katten og få ham på ret køl. Da han var nogenlunde ok efter en times tid, gik jeg i køkkenet, smed 4 andelår i slowcookeren og satte dem til at confitere. Og så gik jeg i seng igen – og vågnede kl. 13! Der røg lige halvdelen af den dag, jeg skulle have brugt på forberedelser.

Stakkels Andreas var fuldstændig ufunktionsdygtiggjort af den dér madforgiftning, så næsten alt det, han skulle have gjort, blev også rykket over på min liste. Han kæmpede sig igennem at få lejligheden gjort rent og sat juletræet på fod – men så var han også helt drænet for energi.

Mormors stel og Meyers risalamande

Men på en eller anden skør måde lykkedes det hele. Og jeg nåede endda at sidde og se lidt julefilm og slappe af også. Jeg nåede sågar det meste af både “Jul på Vesterbro” og Disney’s juleshow d. 24. – og havde stadig maden på bordet kl, 18.30 med sprød svær, sovs og det hele.  Min nørdede planlægning gjorde alligevel, at jeg havde enormt meget styr på, hvad der skulle gøres, og i hvilken rækkefølge – så det var slet ikke noget problem af nå det hele, selvom jeg var kommet en del bagud.

Jeg havde sådan lyst til at have nogle lækre grøntsager på julebordet, så jeg lavede mine vaniljeglaserede persillerødder, en sprød rødkålssalat og nogle grønne bønner med mandler. Det blev taget vældig godt imod og gjorde også, at julemaden faldt knapt så tungt. Ikke mindst for min sygdomsplagede mand var det ret godt.

Risalamanden blev lavet efter Claus Meyers opskrift (med noter fra min søster) med vilde mængder af fløde og vanilje. Den blev sindssygt god, og jeg var stolt af mig selv. Jeg kunne SÅ godt æde en skålfuld af den lige nu!

Bordet blev dækket med mormors stel med guldkanter, mormors hjemmehæklede servietter, som blev gejlet lidt op, og så lidt fin bordpynt, som jeg havde fundet til halv pris på den lokale planteskole, som solgte ud af julevarerene et par dage før jul. Jeg elsker at dække bord – det er en total undervurderet ting i mine øjne!

Julebord 2017

I det hele taget var det bare en dejlig juleaften med godt selskab og masser af hygge. Og ikke mindst fantastiske gaver – heriblandt koncertbilletter til Lisa Nilsson og DR’s Bigband til marts. En oplevelse, som jeg glæder mig helt vildt til!

Og nu: Star Wars…

I går havde vi en hyggedag med min familie, hvor vi slængede os i sofaen hos min søster og svoger og spiste sammenskuds-ostebord og store mængder småkager og konfekt, skyllet ned med god rødvin og portvin. Og i dag har Andreas og jeg en total afslapningsdag, hvor vi skal se Star Wars 7 og gøre os klar til at se den nye 8’er i biografen i overmorgen med vores gode veninde, Sara.

Om alt går vel, vender jeg tilbage i morgen med lidt lækkert til nytårsmenuen. Kan I have en rigtig dejlig 2. juledag!

 

0 comments on “Glædelig jul!Tilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: