Fordej til honningkager - Fru Kofoeds Køkken

Fordej til honningkager med rugmel, hvedemel og honning

Fordej til honningkager - Fru Kofoeds Køkken

Jeg elsker honningkager! De har altid været en af mine yndlingsting ved julen. Jeg kan helt fysisk mærke julestemningen ramme mig bare ved tanken om nelliker, kanel og andre skønne julekrydderier i den dér søde, men stadig lidt syrlige honningdej, overtrukket med mørk chokolade – og selvfølgelig med et stort julemands- eller engleklistermærke på! 🙂

De sidste par år er jeg bare først kommet i tanker om, at jeg ville bage honningkager, når vi var midt i december – og så har jeg ærgret mig over, at jeg ikke har nået at lave den fordej, som skal stå i mindst 14 dage, helst 1 måned (eller længere), for at honningkagerne får den rigtige konsistens og smag. I år kom jeg dog i tanker om det i tide, og jeg har netop i dag bikset en fordej til honningkager sammen.

Det var rigtig nemt. Lige dele honning og mel røres sammen – og så er man sådan set færdig. Mange bruger bare hvedemel og honning – men nogle af de mere garvede honningkagebagere (fx Camilla Plum) skriver, at rugmel er en vigtig ingrediens, som kalder den rigtige syrlige smag frem i kagerne (og det kan jeg godt lide!). I gamle dage brugte man udelukkende rugmel og honning – i dag bruger mange bagere en blanding. Jeg har brugt lige dele rug- og hvedemel i min fordej til honningkager – den endelige vurdering må vente til engang i december, når kagerne skal bages.

1 portion fordej til honningkager

Opskriften er meget enkel. Der var 425 g honning i min honningbøtte – så det måtte jo blive til 425 g mel. Altså:

 • 425 g honning
 • Ca. 212 rugmel
 • Ca. 212 g hvedemel

Honningen opvarmes i en gryde, til den er flydende – så er den meget lettere at røre med melet. Jeg brugte min røremaskine til at røre det hele sammen – det kan sikkert også gøres i hånden (det giver nok gode armmuskler!).

Herefter skal fordejen så bare stå og hygge sig i et tildækket glas. Jeg vover nok pelsen og smider min i køleskabet – hvis man har et køligt rum, hvor den kan stå, er det sikkert bedre. Jeg tænker at tage fordejen ud af køleskabet og stille den på køkkenbordet, et par dage før jeg skal bage – så når den nok at “vågne lidt op”, ligesom en surdej. Jeg har hældt min fordej til honningkager på et patentglas, hvor jeg har taget gummiringen ud for at fjerne vakuumeffekten. Jeg har oplevet én gang for mange, at en surdej eksploderede i hovedet på mig, da jeg åbnede glasset, så konceptet med gærede bageprodukter og vakuum er jeg SÅ færdig med! Faktisk har jeg overdækket glasset med film og bare lagt låget løst på – så skulle der ikke kunne ske nogen ulykker.

Fortsættelse følger i december …

Fordej til honningager - Fru Kofoeds Køkken

7 comments on “Fordej til honningkager med rugmel, hvedemel og honningTilføj din

 1. Så er min fordej også klar! Kunne du måskeløfte for, hvilke ingredienser man skal have klar til fortsættelsen?

  1. Ih, hvor er der hyggeligt – der er flere, jeg kender, som er i gang med honningkager nu 🙂 Tja, det er jo learning by doing for mig, men det er vist ret få ingredienser: 1 æggeblomme, noget potaske og hjortetaksalt og så de julekrydderier, man godt kan lide: kanel, allehånde, måske kardemomme og ingefær… Jeg begynder at nærstudere honningkageopskrifter, når vi kommer tættere på december, så jeg kan få et klarere overblik over ingredienser – og jeg må nok også ofre mig og købe et par honninghjerter fra Emmerys og Lagkagehuset i researchens navn 🙂

   1. Ja, det tror jeg også, du er nødt til. Jeg var egentlig også bare lidt spændt på, om jeg har lavet alt for lidt. Har kun brugt 200 g honning/mel. Hvor mange kan man få ud af det? Jeg kan jo supplere mængden i løbet af weekenden, hvis jeg kun ender med nogle få stykker.

    1. Jeg synes, det er svært at vurdere, præcist hvor mange hjerter man får ud af det. Jeg anslår, at min mængde giver 15-20 stk. store honninghjerter. Men ja, du kan sikkert supplere op – jeg tænker, at fordejen her jo fungerer som en form for surdej, så hvis du til december finder ud af, at du har for lidt, kan du sikkert sagtens røre lidt mere mel i, når du står og skal bage.

  1. Hej Nadja!
   Ja, det er typisk, ikke? Du kan også skynde dig at røre fordejen sammen nu, og så kan du bage honninghjerter i juledagene 🙂 Men ja, ellers må du nok nøjes med bagerens!
   Vh Louise

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: