Flere alternativer til kulhydrat_Collage

Flere (gæstevenlige) alternativer til kulhydrat

Flere alternativer til kulhydrat_Collage


Et af de mest populære indlæg her på bloggen er Vores favorit alternativer til kartofler, ris og pasta. Det er så populært, at det kalder på en opfølgning – for jeg er slet ikke færdig med at finde på gode ting at erstatte kartofler, ris og pasta med. Så her kommer flere alternativer til kulhydrat – med lidt ekstra fokus på gæstevenlig mad.

Det er egentlig sjovt, at kartofler, ris, pasta osv. er blevet så integreret en del af vores kost, at vi taler om erstatninger for dem. Især taget i betragtning, at ingen af dem historisk set kommer fra Danmark. Vi kører squash igennem en spiraliser for at få det til at ligne spaghetti – for hvad skal vi ellers putte under kødsovsen? Vi river eller blender blomkål – for hvad skal vi ellers spise til asiatisk mad? Det er egentlig lidt sjovt… Og det siger i virkeligheden noget om, hvor meget vanedyr vi er som mennesker. Aftensmad kan jo sagtens bare bestå af kød og grøntsager – men der er noget trygt ved at spise noget, der minder om den mad, vi er vokset op med, og som for mange har været baseret på “sovs og kartofler”.

Især når man har gæster, kan det være rart at servere noget, der minder om “normal” mad, så man ikke er hende med det mærkelige helsetrip, der altid er “på kur”. Principielt har jeg egentlig ikke nogetsomhelst imod at servere ris, pasta eller kartofler for folk, der kommer på besøg. Men jeg ved, at jeg jo kun skal bruge en deciliter eller 2 af den dér ris. Og så ender resten af posen i min kolonialskuffe, hvor den ligger og tager plads op i flere måneder, fordi vi ikke spiser ris i hverdagen. Det gider jeg ikke.

Derfor finder jeg gerne på nogle gode kompromiser, når vi har gæster. Jeg laver måske bagte rodfrugter – det er ikke specielt lchf, men det fungerer ok for mig, når det ikke udgør hovedvægten af måltidet, men flankeres af en god, grov salat. Jeg kan også finde på at servere rent low carb-tilbehør og så sætte et godt flute på bordet – så kan man selv vælge, om man vil spise af det eller ej. Hovedsagen er, at alle ved bordet gerne skal være mætte og glade 🙂

Her kommer i hvert fald en stak rigtig gode alternativer til kulhydrat, som du roligt kan sætte på bordet både til hverdag og til gæster:

Flere (gæstevenlige) alternativer til kulhydrat

Græskarpasta
Mit nyeste hit. Du tager simpelthen en butternut squash og skræller den med en julienneskræller (kan købes i helt almindelige køkkenudstyrsforretninger). Så får du lange strimler af græskar, som smager fantastisk under kødsovs og tilmed ligner rigtig pasta lidt. Drøn dem evt. lige ned i kogende, letsaltet vand et minut eller 2 inden servering – så er de dejligt møre og lune.

Græskarpasta

Sellerifritter/sweet potatofritter/bagte rodfrugter
Du kender sikkert godt tricket: en form for rodfrugter skåret i stykker, vendt i olie, salt og peber (og gerne timian!) og bagt sprøde i ovnen. Enkelt og lækkert. Passer godt til alt, hvad du ellers ville have serveret ovnkartofler til og tilfredsstiller kulhydratspisere. Har du rester dagen efter, kan du lave dem til Bagte rodfrugter i tahincreme.

rodfrugtfritter

Bønnefritter
Bønnefritterne får lige deres eget punkt, fordi de er en anelse mere lchf-venlige end rodfrugterne – tror jeg nok 😉 De er heller ikke helt så alment kendte – men de fleste mennesker, jeg har serveret bønnefritter for, er blevet vildt overraskede over, hvor godt de smagte. “Kan bønner virkelig smage sådan? Så behøver man jo næsten slet ikke pomfritter” Nej, lige præcis 😉 Bønnefritter laves ved at vende frosne (ikke optøede – direkte fra fryseren!) bønner i smeltet smør eller olie + salt og peber (gerne hvidløgspeber) og bage dem på 200 grader varmluft i 20-40 minutter. I min gamle ovn skulle de have 40 minutter – i den nye er de forkullede, hvis de får 30. Hold godt øje med ovnen. De skal serveres lige med det samme, inden de når at blive bløde og kedelige.

Bønnefritter

Smørstegte grøntsager
Grøntsager stegt møre i smør på en pande glider ned hos de fleste. Og så ser det supergodt ud med masser af farver. Meget bedre end brun pasta! Smørstegte bønner med feta er også en skøn variant.

Smørstegte grøntsager

Broccolicouscous
Jeg er stor fan af at lave broccolicouscous, når jeg serverer sammenkogte retter for gæster – og også bare til os selv. Sammenlignet med den populære blomkålscouscous er blomkålscouscous meget mere dekorativt og indbydende at se på pga. broccoliens fine, grønne farve.  Du kan blande stort set, hvad du vil, sammen med den fint blendede broccoli – her kommer 4 bud:

Broccolicouscous med æble og tamaristegte mandler
Farverig broccolicouscous
Broccolicouscous med pestodressing
Grøn broccolicouscous

Broccolicouscous med æble og tamaristegte mandler
Broccolicouscous med pestodressing, parmesan og hasselnødder
Farverig broccolicouscous
Grøn broccolicouscous

… og skulle det være blomkålscouscous, du gerne ville lave, så kan jeg varmt anbefale denne her, som er alt andet end bleg og farveløs: Lilla blomkålscouscous med bagte gulerødder, squash og feta

Lilla blomkålscouscous med bagte gulerødder, squash og feta

Andreas’ fauxtato-salat
Savner du kartoffelsalat til grillpølserne eller frikadellerne, så prøv denne her “falske kartoffelsalat” med spidskål, som min mand har fundet på. Det lyder tosset – men det smager supergodt!

Fauxtato-salat

Bønnepasta med svampesovs
Bønnepastaen er ikke specielt lowcarb. Men den mætter supergodt, og man kan derfor slet ikke spise de mængder, man normalt spiser af pasta. Derfor laver jeg indimellem bønnepasta som tilbehør. Fx med lækkert svampesovs.

Bønnepasta med svampesovs

Jordskokkegratin
Ingen vil savne den traditionelle kartoffelgratin, hvis du serverer denne her jordskokkegratin til culottestegen. Du kan også prøve Squashgratin med bacon og parmesan – den er også sindssygt god og meget mættende!

Squash-gratin
Jordskokkegratin

Mos af bagt græskar og blomkål
Græskarmosen her kommer gerne på bordet, hvis jeg serverer mørbradgryde, bøf stroganoff, millionbøf og andre retter, der kalder på kartoffelmos. “Sikke en dejlig kartoffelmos”, siger folk gerne. Og så griner jeg lidt for mig selv… 😉

Mos af bagt græskar og blomkål

0 comments on “Flere (gæstevenlige) alternativer til kulhydratTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: