Fiskefrikadeller med ovnkartofler og sprød krydderurteremoulade

 

Fiskefrikadeller med ovnkartofler og sprød krydderurteremoulade
Fiskefrikadeller med ovnkartofler og sprød krydderurteremoulade

Fiskefrikadeller er en af de få fiskeretter, jeg kan slippe af sted med herhjemme. Det her er en nem og lækker aftensmad, som gør sig rigtig godt på en sommeraften. De bløde og milde fiskefrikadeller passer rigtig godt sammen med sprøde og salte kartoffelbåde. Remouladen er himmelvidt fra Graasteens slatne tube. Den er rørt på hjemmelavet mayonnaise, yoghurt og krydderurter, og “fyldet” er ikke udkogte pickles, men friskrevet gulerod og blomkål. Det er både sundere og mere velsmagende.

Ovnkartoflerne er bare lige ud ad landevejen – salt, krydderier, olie og så 40-50 minutter på 200 °C varmluft (bagekartofler giver det bedste resultat, synes jeg). Her kommer mit bud på fiskefrikadeller og sprød krydderurteremoulade:

Fiskefrikadeller til 2-3 personer (måske 4, hvis man ikke er så sulten)

  • 3 torskefileter (jeg bruger de frosne – til dette formål smager de fint)
  • 1 finthakket løg
  • 1 æg
  • 1 dl mælk
  • 3 spsk mel (evt. 1 spsk rugmel og 2 spsk hvedemel)
  • Evt. 1 spsk rasp
  • ½ spsk Maizena
  • 1 tsk grovkornet sennep
  • Salt og peber (and plenty of it!)

Dup fisken godt af i køkkenrulle, og hak groft i en foodprocessor. Tilsæt de andre ingredienser, og rør, til farsen er relativt fast. (Bemærk: fiskefarsen skal ikke køres på foodprocessoren – så bliver den for findelt og løs. Den skal bare røres sej med en gaffel/ske, eller hvad man vil.) Vent evt. med at tilsætte raspen, til du har en fornemmelse af farsens konsistens. Jeg har haft dårlige oplevelser med en del opskrifter på fiskefars. Måske skyldes det, at jeg bruger frossen fisk, som måske udskiller mere væske end fersk, men min fars er altid blevet alt for tynd, når jeg har prøvet at følge en opskrift. Derfor har jeg skruet ned for væsken og op for mel i denne opskrift. Den halve spsk majsstivelse er heller ikke dum, hvis man vil have faste deller 🙂 Mængdeangivelserne her er vejledende – prøv dig frem. Jeg synes tit, der er stor forskel på, fx hvor meget mel, jeg skal bruge, og hvorvidt rasp er nødvendigt. Nogle er til at putte dild og sjove krydderier i fiskefrikadellerne. Man kan også vælge at blande torsk og laks. Det smager skønt, men til lige netop denne ret kan jeg rigtig godt lide enkelheden i opskriften her, hvor”smagskicket” kommer fra remouladen og ikke frikadellerne.

Farsen kan godt tåle at stå lidt og trække i køleskabet, mens man laver tilbehøret. Når man er klar, steges de ca. 6 minutter på hver side i rigeligt fedtstof. Server med ovnkartofler og sprød krydderurteremoulade.

Sprød krydderurteremoulade

  • 2 store gulerødder eller 3 små
  • 100 g blomkål
  • ½ portion hjemmerørt mayonaise (se opskrift nedenfor)
  • 2 dl græsk yoghurt (eller drænet yoghurt naturel. Substituér evt. med skyr for en mere proteinholdig remoulade)
  • 2 håndfulde friskfrihakket dild, purløg og basilikum
  • 3 spsk finthakket rødløg
  • 2 spsk hakkede kapers
  • 1 drueagurk i fine tern
  • 1 drys karry
  • Salt og peber

Skræl gulerødderne, og riv dem groft. Skyl blomkålen, og del den i bittesmå buketter.

Alle de andre ingredienser røres sammen, og grøntsagerne vendes i. Smag til undervejs. Remouladen kan sagtens holde sig et par dage i køleskabet.Fiskefrikadeller med sprød krydderurteremoulade

Hjemmerørt mayonnaise:

  • 1 bæger past. æggeblommer (svarer ca. til 2 blommer)
  • 1 tsk grov sennep
  • 2 tsk hvid balsamico
  • 1-2 spsk limesaft
  • 1 fed hvidløg
  • Salt og peber
  • Rapsolie, ca. 1½-2 dl (jeg bruger den koldpressede, som kommer i en flaske med lille hældetud – den er perfekt at hælde af, når man laver mayonaise. Brug for alt i verden ikke olivenolie – det har en alt for skarp smag til mayonnaise.)

Rør æggeblommer med sennep, balsamico, lime, presset hvidløg, salt og peber. Få gang i en elpisker, og begynd at hælde olien i en tynd stråle, mens du rører på middelstyrke. Bliv ved, til mayonnaisen har den konsistens, du gerne vil have. Sommetider kan en tyk mayonnaise være god, fx til en æggemad. Andre gange kan en tyndere konsistens være at foretrække – fx i denne ret, hvor den skal røres til en form for dressing. Mange har et anstrengt forhold til at lave mayonnaise og taler om, at den skiller. Der er alle mulige hysteriske regler om, at oliestrålen skal være 100% konstant, at man kun må røre med uret, og hvad ved jeg. Nu har jeg efterhånden lavet mayonnaise rigtig mange gange uden at overholde nogen af de regler, og jeg har aldrig (7-9-13) haft problemer. En god elpisker og en god olie, så er det den letteste sag i verden – og det smager 1.000 gange bedre end det, man køber (og er også sundere).

1 kommentar til “Fiskefrikadeller med ovnkartofler og sprød krydderurteremouladeTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *