Når man sidder og kigger ud på en regnvåd og grå mandag, hvor shorts og soltop må vige pladsen for lange bukser og softshell-jakke – så er det ikke svært at konstatere, at juni ikke er, hvad juni har været. Eller også er vi lige præcis ude i klassisk, dansk junivejr. Sådan her husker jeg i hvert fald vejret fra mange af min barndoms sommerferier på Samsø eller i Blokhus. Forskellen er bare, at dengang tog man regntøj og gummistøvler på og spænede uanfægtet ned til stranden, jublende over de mange vandpytter man kunne hoppe i på vejen. Måske skal jeg bare øve mig i at være 7 år igen!
Eller også skal jeg sætte det her fajita-fad i ovnen og drømme mig væk til eksotiske himmelstrøg! Der er ikke noget som duften af spidskommen, koriander og drivende smeltet ost, som kan fortrænge gråvejrstanker og skabe indre billeder af sol, sommer og sombreros. Start måltidet med en margarita, og du har en sikker vinder!
En fajita forbindes tradtionelt med en wrap fyldt med kylling, salat, ost osv. Her har vi droppet tortillaen og til gengæld lagt en bund i fadet af dejlige, sunde, smagfulde grøntsager: fennikel, løg, squash og peberfrugt. Du kan sagtens bruge, lige præcis hvad du har i køleskabet – aubergine, gulerødder, bønner, eller hvad grøntsagsskufferne rummer. Jeg har brugt kyllingefileter til fajita-fadet, som lige blev brunet på panden først. Men har du en rest kylling, er jeg sikker på, at det vil fungere superfint at trevle kødet med to gafler og bruge det i stedet. Vi talte desuden om, at det kunne være lækkert at smide en gang kidneybønner i fadet også.
Jeg serverede dette fajita-fad for mig selv, min far og Andreas. Der var mere end rigeligt – og rester til dagen efter. Der var ingen, der havde flammer ud af munden, selvom mine smagsløg er rimelig tunet til stærk mad – men hvis du har børn, der spiser med, kan du overveje at skrue lidt ned for krydringen. Masser af creme fraiche ved serveringen hjælper dog også en del. Det er noget frygteligt snask at servere med masser af sovs, snask og ost, så du skal ikke forvente en fast “lasagne-agtig” konsistens. Det er mere henad en slags gratineret gryderet – men det smager altså virkelig dejligt!
Fajita-fad
(Nok til 4 pers.)
- 3 kyllingefileter
- ½ fennikelknold
- ½ rød peber
- ½ gul peber
- 1 squash
- 2 rødløg
- 2 fed hvidløg
- 2 brikker hakket tomat
- 1 dl rødvin (hvidvin er også fint)
- 1/4 dl rød balsamico
- 1 dl kyllingefond
- Saft af 1/4 lime
- 2 friske mozarellakugler
- 1 pose revet cheddar
- Frisk koriander til servering
- Olie til stegning
Krydderiblanding:
- ½ dl spidskommen (oh yeah, så meget!)
- 1/4 dl stødt koriander
- 2 spsk kokossukker (eller brun farin)
- 2 spsk sød paprika
- 2 tsk røget paprika
- 2 tsk salt
- ½ tsk cayennepeber
- 1 spsk oregano
- Almindelig sort peber – et par vrid med kværnen + ekstra til tilsmagning
Start med at lave krydderiblandingen.
Gør grøntsagerne klar: snit peber, fennikel og squash i mellemgrove stykker. Snit det ene rødløg og det ene hvidløg i fine tern – det skal bruges til sovsen, så stil til side. Snit det andet rødløg i både og det andet hvidløg i fine tern. De skal bruges sammen med de andre grøntsager til “bunden”.
Skær kyllingen i fornuftige stykker, og vend med ca. 1/3 af krydderiblandingen.
Find en pande frem og et stort, ovnfast fad. Tænd ovnen på 200 grader. Varm panden op, og steg grøntsagerne i godt med olie og 1/3 af krydderiblandingen. Grøntsagerne skal bare lige brunes og så over i det ovnfaste fad.
Brun kyllingekødet på panden, og læg oveni grøntsagerne.
Så skal der laves tomatsovs: steg det fintsnittede løg og hvidløg på panden sammen med resten af krydderiblandingen. Tilsæt rødvin og balsamico, og lad det koge godt ind. Tilsæt hakkede tomater, og lad dem koge med. Smag sovsen til med limesaft, sort peber og evt. flere krydderier, til den har en smag, du godt kan lide.
Skær mozarellakuglerne i skiver. Tag ca. 1/4 af mozarellaen og 1/4 af den revne cheddar og fordel den over kyllingestykkerne.
Hæld tomatsovsen over, og fordel resten af osten ovenover.

Så skal fadet bare i i ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter – eller til osten er gylden og lækker.
Lad gerne fajita-fadet hvile i 5-10 minutter inden servering, så det kan sætte sig lidt. Drys med rigelige mængder frisk koriander, og servér med creme fraiche, evt. guacamole og en god øl. I morgen kommer opskriften på en lækker guacamolesalat, du også kan servere til. En halv avocado oven i hver portion er dog også super, hvis du ikke orker mere arbejde i køkkenet.
0 comments on “Fajita-fad”Tilføj din