De fleste kender nok udfordringen: Man køber et hvidkålshoved, fordi man skal lave enten en portion stuvet hvidkål eller en salat, hvor der skal 100 g hvidkål i. Fordi hvidkål er så helt utroligt kompakt, står man stadig med mindst 3/4 hvidkål tilbage, efter at man har lavet sin hvidkålsret. Og hvordan får man så lige brugt resten, inden det bliver dårligt – og uden at blive sindssyg af hvidkål? Det handler det her indlæg om. Det kunne også have haft overskriften: “7 dage med hvidkål”.
Lad os bare slå fast, at det ikke behøver være 7 dage i træk (og apropos træk – så sørg lige for at lufte godt ud efter al den hvidkålsspisning! 😉 ). Et hvidkål kan holde sig ca. 2-3 uger i køleskabet,så de 7 dage kan heldigvis godt bredes ud over længere tid.
Først lidt fakta om hvidkål:
Hvidkål er i sæson ca. fra august til februar (her tæller jeg ikke sommerhvidkål med). Det er en af de ældste grøntsager i Danmark og har et højt indhold af bl.a. C- og K-vitaminer, folat og calcium. Der er kort fortalt styrkelse af immunforsvar, blod og knogler gemt i de fine, bleggrønne blade. Fiberindholdet er 2,3 g pr. 100 g., og kalorieindholdet er sølle 30 kcal pr. 100 g. , så man får rimelig god mætning for pengene. Som med så mange grøntsager, er det helt overvældende, når man begynder at læse om, hvor mange gode egenskaber hvidkål har. Bl.a. har nogle forskere fundet ud af, at hvidkål indeholder et stof, som booster kropscellernes evne til at reparere deres egen DNA, hvilket kan være med til at blokere udviklingen af kræftceller. I hvert fald, hvis man spiser det råt.
Hvidkål er også billigt. Hvidkålet på billedet øverst på siden [billede mangler!] vejer 1700 g og har kostet 10 kr. i Netto. Hvis vi ca. spiser 200-300 g hvidkål pr. servering herhjemme, er der til omkring en uges hvidkålsretter. Altså lige omkring halvanden krone om dagen.
Er vi allesammen enige om, at det er en god idé at spise hvidkål, nu? 🙂
Hvidkål, dag 1: Wok
Snit hvidkålet fint, og bland det med fx lidt fintstrimlet squash, rødløg og gul peber. Steg det med ingefær, hvidløg og sesamfrø, vend nogle grovnudler i og måske noget svitset andebryst eller kylling. Tilsæt teriyakisovs, lidt sød chili, og hvad du ellers godt kan lide af asiatiske saucer, og vupti, så er der lækker, farvestrålende og sund mad.
Hvidkål, dag 2: Coleslaw
Lav en god gang coleslaw med gulerødder, hvidkål, yoghurt, mayonaise, sennep, salt, peber og lidt sødemiddel. Spis det til fx hakkebøffer, eller gå all the way og lav en gang burgere.
Hvidkål, dag 3: Hvidkålssalat med avocado og peberfrugt
Til 2 personer:
- 200 g hvidkål, fintsnittet
- 1 rød peberfrugt, i strimler
- 2 gulerødder, i skiver
- 1 æble, i tern
- 1 avocado, i tern
Dressing:
- 200 g hytteost
- Saften fra 1 lime
- 1 fed hvidløg, presset
- 1 spsk olivenolie
- 1 tsk grovkornet sennep
- 1 tsk flydende SØD eller andet sødemiddel
- Chilipulver, karry, salt og peber
Bland sammen, smag til og spis til fx stegt kylling.
Hvidkål, dag 4: Hvidkålspandekager
Lav en god gang taco-oksekød, evt. blandet op med kidneybønner og revet hvidkål. En rest chili con carne er også fin. Lav pandekager med hvidkål på følgende måde:
Ingredienser:
- 80 g hvedemel (evt. hvid hvede, hvis kulhydratindholdet skal lidt ned)
- 2 dl koldt vand
- 150 g hvidkål, fintrevet
- Spidskommen, salt og peber
Pisk mel og vand til en tyk jævning. Tilsæt fintrevet hvidkål og krydderier og rør godt sammen. Jeg sætter gerne stavblenderen på for at få en tyk og jævn pandekagedej. Varm en stor pande op, tilsæt lidt fedtstof og steg pandekagerne ca. 5 minutter på hver side. Det kan være lidt tricky at vende dem – især hvis dejen er lidt for tynd. Tag evt. et grydelåg til hjælp. Jeg plejer at få 2 store pandekager ud af denne portion.
Læg den ene pandekage i bunden af et rundt tærtefad. Fordel kødsovsen ud over. Drys med lidt revet cheddar og måske lidt taco-sovs. Læg den anden pandekage oveni, og stil det hele i ovnen i ca. 10 minutter. Spis med grøn salat til, evt. med lidt fintsnittet hvidkål i, og guacamole.
Hvidkål, dag 5: Råkost
God gammeldags råkost: Revet gulerod, hvidkål og æble. Sød evt. med lidt friskpresset appelsin, tilsæt en god håndfuld hakkede hasselnødder og måske lidt tørret abrikos. Rosiner er klart min favorit, men de har bare så meget sukker og kulhydrat, at jeg som regel er nødt til at forsage dem. Abrikoserne er lidt bedre, hvis man virkelig gerne vil have tørret frugt i sin råkost. Man kunne spise råkosten til fiskefrikadeller.
Hvidkål, dag 6: Stuvet hvidkål
Andreas kan ikke fordrage stuvet hvidål – jeg elsker det! Til en gang frikadeller eller til medister. Mmm, det er bare godt! Om man laver det med opbagning eller jævning er op til det frie initiativ – i hvert fald er det noget med at snitte kålen fint, koge den mør og så rode den sammen med en mælkesovs med muskatnød, salt og peber. Mums!
Hvidkål, dag 7: Hvidkål i kødsovser
Hvis man gerne vil strække kødet lidt længere, eller hvis man har børn, som man har svært ved at lokke grøntsager i, så kan et par gode håndfulde revet hvidkål i kødsovsen være en god idé. Det gælder både til spaghetti & kødsovs, lasagne, og hvad man ellers laver af kødsovs, Man kan også stege noget hakket oksekød op med karry og hvidløg og så tilsætte næsten dobbelt så meget hvidkål som kød sammen med lidt oksebouillon, og hvad man ellers vil smage til med. Det kan spises med ris til.
Nedfrysning:
Hvis man stadig ikke har fået brugt sit hvidkål op efter denne tour de force udi hvidkålens fortræffeligheder, kan man snitte det, blanchere det i ganske kort tid i kogende vand og derefter fryse det ned. Så kan det tages op og bruges i sammenkogte retter senere. Jeg prøvede engang at fryse revet hvidkål ned uden først at blanchere det. Det fungerede overhovedet ikke, og min fryser stank af kål. Så husk at blanchere 🙂
Til de mere avancerede kålspisere…
… kunne man foreslå at gå all the way og lave kåldolmere, brunkål eller måske ligefrem sauerkraut. Men den slags skal man nok være lidt mere kålaficionado for at sætte pris på 🙂
2 comments on “At få brugt et helt hvidkål”Tilføj din