Pålgschokolade

Er det virkelig så dyrt at handle i Irma? (lidt om indkøbsvaner)

I 7 år har jeg boet midt i et sandt indkøbs-Mekka. Inden for 5 minutters gang har vi Rema 1000, Føtex, Kvickly, Fakta, Netto og Irma. Gennem de 7 år har jeg haft forskellige indkøbsmønstre. Da jeg flyttede hertil som studerende, gik jeg kun i Netto. Alt blev købt her – kolonial, frugt, grønt, kød – intet var for ringe til mit SU-budget, og jeg levede af hhv. frosne kyllingefileter og lakseportioner. Efterhånden som jeg blev færdig med studierne og begyndte at tjene lidt flere penge, begyndte jeg at vove mig hen i Føtex for at købe kød – jeg var en anelse træt at den frosne kylling og laks. Jeg begyndte også så småt at vælge mine grøntsager blandt Føtex’ lidt bedre og pænere grøntudvalg. Siden har jeg eksperimenteret lidt med de andre butikker (undtagen vores Fakta, som simpelthen er den dårligste Fakta nogensinde), men efterhånden er jeg alligevel landet på den rutine, at jeg køber basisvarer i Netto og supplerer op med kød, grønt mm. i Føtex.

Irma har været brugt til 2 former for indkøb: Søndagsindkøb (før den nye lukkelov) og panikindkøb, når man stod midt i maden og pludselig opdagede, at man manglede smør. Irma er nemlig den butik, der ligger allertættest på os. Ellers har det været dér, jeg gik hen, når jeg ville have noget ekstra godt, fordi deres kvalitet altid har været nummeret bedre, især når det gælder kød. Det sidste halve års tid er jeg så også begyndt at købe kød til hverdagsmad i Irma, hvilket har været et stort brud på min rutine. For Irma er jo for dyrt til hverdagsmad – eller er det egentlig…? Det er det spørgsmål, som jeg har gået og dyrket lidt på det seneste. Er Irma virkelig så dyrt – og er Netto og Føtex så billige for den sags skyld? Får jeg det optimale ud af mine penge med den måde, jeg køber ind på?

Når jeg går i Netto (og for den sags skyld også næsten Føtex) er jeg et resultat af 31 års hjernevask. Min hjerne går på autopilot med beskeden om, at “her er alting så billigt, at du har råd til det”, så jeg propper helt sanseløst vognen fuld af varer. Ligesom min hjerne, når jeg går forbi Irma, fortæller mig, at “her har du ikke råd til handle – det er en meget dyr butik.” Den autopilot vil jeg gerne udfordre. Så de sidste par uger har jeg været meget bevidst i mine daglige indkøb i hhv. Netto, Ima og Føtex, knipset løs med kameraet i min smartphone og lavet mentale noter om priser.

IndkøbsvanerDet bliver absolut ikke en undersøgelse med stor empirisk værdi, og jeg regner ikke med, at Forbrugerrådet udnævner mig til deres nye konsulent. Det er mest tænkt som en udfordring af de vaner og tankemønstre, man kan lulle sig ind i i sine daglige indkøb.

Jeg har inddelt mine varer i kød, grønt, konserves og frugt og grønt og fundet nogle priseksempler på de varer, jeg selv køber mest af.

Kød i Netto, Irma og Føtex

Vare Pris Netto Pris Irma Pris Føtex
Kyllingefilet 91 kr/kg 100 kr/kg 60 kr./kg (tilbud)
Hel kylling 30 kr 79,50 hhv. 30, 60 og 65 kr.
Hakket okse (lav fedtprocent) 62 93,75 kr/kg eller 35 kr/kg (tilbud) hhv 69, 77 og 99 kr/kg
Kalvecuvette 85 kr/kg (tilbud)

Hvis vi starter med kyllingekødet, så kan vi se, at Netto har en kilopris på 91 kr, mens Irma har en kilopris på 100 kr. på deres Hverdagskyllingefilet. Føtex har tilbud på 3 kg kyllingefilet til en kilopris på 60 kr/kg, hvilket er meget billigt. Det overrasker mig faktisk, at der ikke er større forskel på priserne i hhv. Netto og Irma. Især, når man ved, at Nettos billige kylling, ligesom Føtex’, er pumpet med vand, hvilket Irmas ikke er.

Man kan også vælge at købe en hel kylling. Her kan man i Irma få en stor Frijsenborgkylling på 1600 g til 79,50. Netto har denne uge tilbud på en kylling i samme vægtklasse til 30 kr. Føtex har kyllinger i 3 prisklasser: hhv. 35, 60 og 65 kr. Der er jo ganske stor forskel på Irmas pris i forhold til Netto og Føtex. Jeg har tilberedt den billige kylling fra Føtex flere gange, og den er ok, men den er svær at få sprød, og kødet omkring benene smager ikke særlig godt. Det er ret tydeligt, at den er pumpet med vand. Frijsenborgkyllingen slog  discountkyllingen med indtil flere længder, da jeg tilberedte den! Selv kødet omkring benene var lækkert og velsmagende, og der var en større tæthed i kødet, så jeg synes, at den var de ekstra penge værd. Vi havde mad til 2 aftener, hvor vi blev meget mætte, 1 frokost og en god portion kyllingebouillon, så det var ikke galt.

Så går vi til det hakkede okse. Her har Netto en kilopris på 62 kr. for deres billigste mærke, mens Irmas kilopris er på 93,75 for Hverdagsmærket. Der er dog netop nu tilbud i Irma på 1 kg hakket okse til 35 kr. Fedtprocenten er ganske vist på 10-14 %, men jeg syntes ikke,  det så voldsomt fedt ud, så den røg i kurven. Det er vist den billigste kilopris, jeg har set endnu. Føtex’ oksekød kommer i flere prisklasser. Jeg har valgt 2: økologisk oksekød 6-10% til 99 kr/kg og den helt billige version til 69 kr/kg. Vi spiser ret store mængder hakket oksekød herhjemme og er faktisk en smule kræsne med det. Den eneste af Føtex’ oksekødsvarianter, som vi rigtig bryder os om, er den økologiske med lav fedtprocent til 99 kr/kg, hvilket er dyrere end Irmas Hverdagsoksekød, som vi allerbedst kan lide.

Det er altså ikke nødvendigvis dyrere at købe kød i Irma end i Føtex. Og kvalitetsmæssigt får man meget mere kvalitet for pengene i Irma for en forholdsmæssigt lav merpris – især i kyllingekødet, hvor man slipper for, at det er pumpet med vand. I øvrigt har min Irma haft tilbud på kalvecuvetter (og nej, ikke fra sødmælkskalve!) til den helt uhørt lave pris af 85 kr./kg den sidste måned, så hvis man går efter den slags tilbud, kan man spise luksusmad billigere end den kedeligste, vandpumpede kylling fra Netto.

Indkøbsvaner
Det er nu altså en lækker følelse at komme hjem med sådan en sag.

 Grønt i Netto, Irma og Føtex

Vare Pris Netto Pris Irma Pris Føtex
Rødbeder 8 kr/kg

19 kr/kg

9 kr/kg
Rosenkål 25 kr/kg 34 kr/kg 26 kr/kg
Lime 2,3 kg/stk 3,3 kr/stk
Citroner 4 kr/stk 6 kr/stk
Butternut squash 12 kr/stk 8 kr/stk (tibud) 14 kr/stk
Brune champignoner 12 kr/pakke 15 kr/pakke
Gulerødder 12 kr/kg 11 kr/kg 13 kr/kg

Så går vi til grønten. Her er Netto, ikke overraskende, billigst på næsten alle punkter, undtagen – mere overraskende – gulerødder og butternut squash, hvor Irma er billigst. Butternut squashen er et godt eksempel på, at man ligefrem kan spare penge på grønt i Irma, hvis man er villig til at improvisere med sin madplan og gå efter årstidens tilbud. Jeg har også for nylig set rosenkål på tilbud til en 10’er i Irma (og man blev ikke snydt for 100 g i posen som i Nettos 500 grams pose, der i virkeligheden kun indeholder 400 g), så i grøntindkøbene kan der være fornuft i at gå i Irma. Uden at kunne argumentere empirisk for det, vil jeg også hævde, at der er mindre spild i Irmas grøntsager. Jeg må tit smide dele af posens indhold ud, når jeg fx har købt rødløg eller rodfrugter i Netto Her er Irmas kvalitetskontrol noget skarpere. Mine Irma-rødbeder var fx mere end dobbelt så dyre som Nettos. Til gengæld slap jeg så for de kæmpestore, tørre foderrødbeder, som Netto solgte, og fik i stedet nogle fine, små økologiske rødbeder, som så væsentlig mere appetitlige og saftige ud.

Føtex ligger, forudsigeligt nok, et sted midt imellem Irma og Netto. Til gengæld er deres grøntsager helt de samme som dem, man køber i Netto, så der er  egentlig ikke ret meget pointe i at købe grønt i Føtex, undtagen hvis man savner et bredere udvalg.

Indkøbsvaner
Kald mig bare sippet, men jeg synes altså, det er irriterende, når halvdelen af éns såkaldt “håndsorterede” gulerødder ser sådan her ud.
Indkøbsvaner
Ret skal dog være ret, og hokkaidogræskarret her fra Netto ser rigtig fint ud og var ovenikøbet billigt (15 kr.)

Konserves mm. i Netto, Irma og Føtex

Vare Pris Netto Pris Irma Pris Føtex
Hakket tomat 4,50 kr/dåse 8 kr/dåse
Pålægschokolade 12 kr/pakke eller 29 for 2 pakker G&J 14 kr/pakke

Hakkede tomater tog jeg med blot for at vise, at det selvfølgelig er billigere at købe konserves i Netto end i Irma. Og lige præcis her er jeg ikke sikker på, at jeg ville kunne smage forskel på dåsernes indhold.  Det samme gælder for mel, lagereddike, ketchup, olie til stegning osv. Her har Netto efter min mening sin berettigelse. Som en lille overraskelse er Irmas pålægschokolade dog kun 2 kr. dyrere end Nettos “Søren Sømand” (som mine søskende har forbudt mig at købe, da de påstår, det er et underlødigt produkt) og til gengæld 1 kr. billigere end Galle&Jessen, som fås i en 2-pak til 29 kr. i Netto.

Indkøbsvaner
Pålægschokolade – måske den mest uundværlige basisvare i enhver husholdning!

 Mejeri og pålæg i Netto, Irma og Føtex

Vare Pris Netto Pris Irma Pris Føtex
Mælk 6 kr/liter 6 kr/liter 6 kr/liter
Økologiske æg, 10 stk 27,95 kr. 27 kr. 27,95 kr.
Smør  19,50 kr. 14,50 kr. 14,50 (tilbud hvis man køber 2 pakker Lurpak)

Irma startede som en lille æggebutik på Nørrebro. Derfor burde det egentlig ikke overraske, at mejerivarer faktisk ikke er specielt dyre i Irma, men tværtimod kan ske at være billigere. Mælk koster 6 kr/liter i både Netto, Føtex og Irma, når man tager de billigste mærker. 10 øko-æg er 1 kr. billigere i Irma end i Netto og Føtex. Smør (Lurpak) kan man købe på tilbud i Føtex til 2 pakker for 29, altså 14,50 pr. pakke, hvilket er samme pris, som Irmas Hverdagssmør normalt koster. I min Netto er det billigste smør en pakke Lurpak til 19,50.

Kødpålæg er lidt af en jungle, og derfor vil jeg ikke kaste mig ud i en direkte prissammenligning. Jeg vil dog nævne, at Irmas pålæg som regel er på tilbud til 3 pakker à 80 g for 45 kr. – altså 15 kr. pr. pakke. Selvfølgelig kan man få billigere pålæg end det i både Føtex og Netto, men hvis man går efter en nogenlunde tilsvarende kvalitet i Netto, ligger det i omegnen af 13 kr. for en pakke af Tulips bedste pålæg. I Føtex skal man typisk hen i deli-afdelingen, og her kan man hurtigt betale op mod 15-20 kr. for en pakke godt pålæg. Så hvis man har lyst til noget godt pålæg til søndagsfrokosten, kan man godt overveje Irmas pålæg, synes jeg.

For mejerivarer, pålæg, kød og andre kølevarer har Irma i øvrigt konceptet “datoservice”, hvor de lægger varer med næstsidste salgsdato frem med 50 %. Her kan man gøre sig et rigtig godt kup engang i mellem, hvis man igen er villig til at improvisere lidt med sin madplan.

Indkøbsvaner
Pastrami og roastbeef gider jeg ellers normalt ikke købe som pålæg, da det aldrig smager ordentligt, men Irmas er helt ok.

Mayonaise – og lidt om discount vs. kvalitet

Til sidst har jeg taget mayonaise med for at illustrere en grundlæggende forskel på discountsupermarkeder og Irma. I Netto kan man få en tube Graasteen-mayonaise med 150 g i for 12,75 (kilopris på 85 kr.). Her er Irmas mayonaise oppe på 20,75 for 200 g (kilopris på 103 kr.). Her er vi dog hoppet et stort kvalitetsniveau opad – og der er faktisk ikke noget produkt med prisniveau tilsvarende Graasteen at sammenligne med i Irma, for Irma forhandler slet ikke produkter på det niveau. Irma beskriver på deres hjemmeside en ambition om “at være det seriøse modstykke til discountideologien”. Når jeg går i Irma, slår det mig, at der ikke findes underlødige discountprodukter i butikken. Ikke nogen Knorr-lasagner. Ingen lavprisjuice lavet på koncentrat. Ingen æg fra burhøns. Jeg kan heller ikke få min flydende Kærgården i Irma (ja, mob mig bare, men jeg bruger den altså til nogle ting!) eller min Mildafløde. Man kan få rigtig fløde, rigtig smør, økologiske æg – og så kan man købe friske, bæredygtige kvalitetsprodukter til at lave sin egen sovs og lasagne af. Ting, som er gode at proppe i kroppen, og som ikke er pakket ind i PVC-emballage. Det lyder måske lige lovlig helligt (og der er da også et par Ritter Sport og nogle fryseretter, som er undtagelsen fra reglen), men der er egentlig noget befriende inspirerende ved at handle på den måde.

In conclusion

Jeg må nok bøje mig og konkludere, at det på mange punkter ER dyrere at gå i Irma end Netto og Føtex. Det andet havde næsten også været for godt til at være sandt. Men hvis man følger nogle få regler, kan man altså godt inkorporere Irma i sin daglige indkøbsrutine uden at slå hul i pengepungen:

 1. Gå efter varer fra mærket “Irmas Hverdag”.
 2. Gå efter tilbud og datoservice. Her kan virkelig være penge at spare!
 3. Køb årstidens grønt – det er ofte ligeså billigt som Nettos og Føtex’ (eller endda billigere).
 4. Køb æg og evt. andre mejeriprodukter – det koster det samme og kan ske at være billigere (og så får man ovenikøbet den service med i købet, at ekspedienten smider en elastik omkring æggepakken, så man ikke risikerer uheld på vej hjem).
 5. Vælg kød og pålæg fra Irma, hvis du prioriterer kvalitet og bæredygtighed. Det er ikke helt urealistisk, og der kan faktisk være penge at spare også her.
 6. Vær i det hele taget klar til at improvisere med madplanen, hvis der er et godt tilbud, for man kan ofte virkelig få meget god kvalitet for pengene.

Endelig kan der også være en anden formildende økonomisk omstændighed ved at gå i Irma, nemlig at man ikke skal igennem det dér 100-meter-forhindringsløb gennem slik og tilbud på mærkelige ting, som efterhånden fylder halvdelen af Netto og Føtex. Når jeg går i Netto, ryger der hurtigt en pakke Oreos til 16 kr. i kurven, og jeg har for nylig været tæt på at købe både et par hjemmesko og en lampe, som jeg ikke havde brug for, ligesom jeg for nylig impulsshoppede en pastamaskine (som jeg i øvrigt er rigtig glad for). Det kan hurtigt smadre den gode økonomi, som der ellers er ved at handle i Netto.

Jeg kommer nok stadig til at købe hakkede tomater, madolie, rugbrød, ketchup og andre ting i Netto fremover – men min rutine med at købe kød og grønt i Føtex vil nok blive ændret til en tur i Irma, hvor jeg også vil købe flere af mine mejerivarer.

Okay, jeg er ret stor fan af Irma, og jeg kan godt forstå, hvis nogen synes, at der går lidt for meget Irma-forherligelse i dette indlæg. Men tag det hellere som en generel opfordring til at reflektere over de daglige indkøb – hvad vi betaler, og måske endnu vigtigere: hvad vi betaler for. Om det så er Irma, den lokale grønthandler eller Superbrugsen, der kan levere den bedste kvalitet for pengene i dit nærområde, så handler det bare om at få udarbejdet de bedste indkøbsrutiner og ikke bare stole blindt på reklamens magt. Smid gerne en kommentar, hvis du også har gjort dig nogle tanker og erfaringer over emnet.

3 comments on “Er det virkelig så dyrt at handle i Irma? (lidt om indkøbsvaner)Tilføj din

 1. Hi,

  It is an old blog article but I can definitely say that Irma is quite more expensive than discount supermarkets such as Rema 1000, Lidl, etc. I tend to only buy organic items, from fresh produce to what you call colonial in Danish. When I was living with almost no house rent to pay, I did not care how much I was spending on food 92 adults, 2 kids) and always bought in Irma. We recently moved to a new house and my house rent has increased 3-fold! I find myself tightening the food budget without compromising the quality so I started to buy organic food in other places. I was shocked at the difference! If you buy an organic loaf of bread in Irma, you need to spend at least 35 bucks! I can get a loaf of bread in Lidl for ha;f the price or even less (1 hour before closing time, all bakery items are 1/2 price). In Rema1000, you can get some nice organic whole wheat bread without weirdo ingredients in the freezer section for much cheaper than in Irma. Same goes for Hanegal products: the organic chicken sausage sells for 4 to 5 kr cheaper in Rema than in Irma. I think Irma caters to a well-off urban population around Copenhagen and major cities. If you look at Irma’s stores geographical map, you will see what I mean. Take a commune like Hvidovre, it is known to be a poor commune, where is Irma ? And yet, go to Valby, and you have 2 Irma stores close to each other. Cross the border between the two areas (Vigerslevparken) and the difference is striking.
  So these days, I don’t go to Irma unless I need some very specific item which I can’t find elsewhere. Turns out, I ended up finding alternatives for everything so Irma is no longer a supermarket I need to visit. And my food budget can breathe 🙂

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: