Dukkah og avocado

Dukkah

Dukkah


Dukkah  er en egyptisk opfindelse, som består af nødder, kerner/frø og krydderier, som ristes og blendes. Det er rigtig nemt at lave, kan varieres i én uendelighed og bruges til at pifte alverdens retter op, lige fra salater til kød, suppe, brød  og appetizers. Prøv at sætte dukkah på bordet sammen med mayo, hvis du serverer sellerifritter el.lign. Det smager supergodt at dyppe i! Prøv også en halv avocado med dukkah drysset på.

Dukkah og avocado

Hasselnødder er den mest typiske nøddebase for en dukkah og også den mest velegnede efter min mening. Pistacienødder er også populære, ikke mindst pga. den fine, grønne farve de tilfører til en dukkah. Du kan også  bruge mandler, pinjekerner, paranødder, cashewnødder, eller hvad du har.

Af kerner og frø kan man bruge nærmest alt – solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø, sesamfrø, birkes, nigellafrø.  Jeg har her valgt at lave det helt enkelt med bare hasselnødder og sesamfrø, men brug, hvad du har lyst til, og hvad du har i skabene!

Dukkah

Når vi kommer til krydderier, er det bare med at gå amok. Jeg har ladet fennikel og koriander være de dominerende smage, kombineret med kardemomme og allehånde. Jeg var så heldig at have hele krydderier – du kan også bruge stødte i en snæver vending. Spidskommen er også helt fantastisk, ligesom du kan bruge nelliker, muskatnød og kanel. Du kan også gå i retning af timian og rosmarin. Tørret citronskal ville sikkert heller ikke være tosset. Eller man kunne måske lave en karry-dukkah?

Tænk i, hvad der passer sammen, og hvad din dukkah skal bruges til. Er det fisk? Grøntsager? Suppe? Salat? Og hvilke krydderier har du lyst til, at din mad skal smage af? Så er det ellers bare at lege løs!

Sellerifritter med dukkah


Dukkah

  • 1 dl hasselnødder
  • 2 tsk hel fennikel
  • 2 tsk hel koriander
  • 1 tsk hel kardemomme
  • 1 tsk hel allehånde
  • 1/2 dl sesamfrø
  • 1-2 tsk salt

Kom nødder og krydderier på en pande, og rist, til krydderierne begynder at dufte. (NB: Hvis du bruger stødte krydderier, så skal du ikke riste dem med).

Kom det hele i en kraftig blender (jeg brugte min Oster Versa-blender) sammen med sesamfrø og salt, og blend til den konsistens, du gerne vil have – grov eller fin.

Brug dukkah i salater, til at dyppe grøntsager eller brød i – eller til den ovnbagte laks, der kommer på bloggen i morgen. Det er også superlækkert at dyppe kogte vagtelæg i dukkah – en lækker og elegant appetizer, synes jeg! Sæt dukkaen på bordet sammen med en skål olivenolie, hvis den skal bruges til at dyppe noget i – så dypper man først i olien og derefter i dukkah’en.

1 comment on “DukkahTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: