Tilbage på sporet: forkælelse

Dag 12: Selvforkælelse uden mad


Velkommen til dag 12 i “Tilbage på sporet”. I dag skal det handle om at forkæle sig selv på en måde, der ikke involverer mad.

Fredag aften er forkælelsesaften. Efter en lang og krævende arbejdsuge er det endelig blevet weekend, og det skal fejres. Nu skal vi forkæle os selv og virkelig hygge. Og for de fleste er tankerne allerede hoppet hen på noget, man kan proppe i hovedet: Fredagsslik, popcorn og is til fredagsfilmen – eller måske i den mere “artige” lchf-ende: dadelkugler, lchf-kager eller mørk chokolade.

Tilbage på sporet: forkælelse

Det er også fint nok altsammen, og jeg skal slet ikke sidde her og gøre det til et problem, at man spiser lidt godt en aften om ugen.

Men kan vi lige prøve at stoppe op og spørge os selv, hvorfor hygge og forkælelse egentlig skal være så uløseligt forbundet med mad? Der er altså nogle sjove forbindelser programmeret ind i vores hjerne på det punkt. Man kan jo sagtens hygge sig uden at spise. Men for mange af os sidder det bare på rygraden, at der skal noget indenbords, før vi får den dér følelse af virkelig at hygge os. Og det kan godt være et problem, hvis det får for godt fat i os, tror jeg. Især hvis det ikke kun er fredag aften, men flere aftener om ugen, at man skal hygge sig. Hvis man pludselig oplever, at man ikke kan få den dér følelse af virkelig at koble af og noget noget godt for sig selv uden at spise. Så har det taget overhånd, synes jeg.

Jeg har selv 2 former for lækkersult:

 1. Den fysiske craving efter noget sødt, som skriger fra bunden af mine tarme. Den kan bekæmpes ved at spise lchf og stabilisere mit blodsukker.
 2. Den mentale trang til at spise noget sødt, fordi bestemt situation kræver det. Fx når vi sætter os ned for at se en film, går i biografen osv. Der er en fin lille tråd over til trøstespisning og kedsomhedsspisning herfra også.

Den anden form for lækkersult er sværere at få bugt med, synes jeg, men den kan bekæmpes ved aktivt at bryde sammenhængen mellem situation og mad. Simpelthen vælge bevidst at hygge sig uden at spise. Vi er ude i en form for gør-det-selv kognitiv adfærdsterapi her, tror jeg 😉 De første gange, man sætter sig ned for at se film uden nogen form for slik på bordet, føles det vildt skørt. Men efterhånden bliver det mere og mere naturligt. Og efterhånden oplever jeg, at jeg faktisk nyder selve filmen mere, fordi det er den, der optager mig, og ikke maden på bordet. Når jeg så endelig engang imellem vælger at sætte noget godt på bordet, nyder jeg det endnu mere. For det er noget, jeg aktivt har valgt – og ikke noget, jeg bare bevidstløst har sat frem og høvlet ned. Det er mig, der styrer min sukkertrang og ikke omvendt.

Giver det mening?

Derfor er min udfordring til dig i dag: Find på en måde at forkæle dig selv på, som ikke involverer mad. Ikke fordi du ikke må spise søde sager – men for at sætte dig selv i førersædet over sukkertrangen.

Her er et par forslag til selvforkælelse uden mad, som jeg selv godt kan lide:

 • Lakere negle
 • Tage fodbad
 • Gå en tur
 • Synge – fx i kor (jeg kan anbefale en lang række fede gospelkor i Københavnsområdet og også et par stykker i provinsen, hvis det skal være! Du kan også gå til sang hos mig)
 • Håndarbejde – fx strik eller malebøger
 • Få massage
 • Tage i skøjtehallen eller svømmehallen
 • Læse/lytte en bog
 • Se Netflix – uden guf
 • Kæle en kat eller hund og virkelig overgive sig til dens magelighed
 • Glo på Pinterest
 • Skrive blogindlæg (Ja, sådan slapper jeg faktisk af sommetider)
 • Eller simpelthen tillade mig selv den luksus bare at glo ud i luften uden at lave noget som helst. Evt. med noget god musik på anlægget.

Kom selv med flere forslag. Jeg er spændt på, om du tager udfordringen op!

0 comments on “Dag 12: Selvforkælelse uden madTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: