I dag kommer en af de måske største udfordringer i “Tilbage på sporet”-challengen. I dag skal vi nemlig have ryddet lidt ud i mellemmåltider og snacks.
De fleste af os er nok vokset op i en tid, hvor man fik tudet ørerne fulde af, hvor vigtige mellemmåltider er. Man skulle helst spise 3-5 mellemmåltider om dagen ved siden af sine 3 hovedmåltider. Gerne hver anden time. Selv har jeg rendt rundt med sunde snacks i tasken i mange år: gulerødder, knækbrød, energibarer, ostehapser, mandler – du kender det sikkert godt. Det handlede om at “holde forbrændingen i gang” og undgå at blive sulten.
Jeg mindes, at jeg ALTID var sulten i den periode af mit liv, hvor jeg spiste sådan. Aldrig sådan rigtig for alvor mæt. Mere sådan mæt nok til at kunne overskue tanken om lige at overleve de 2 timer til næste måltid. Jeg kan se hvorfor, efter at jeg har fået bedre forståelse for, hvad det egentlig gør ved vores krop at spise hele tiden:
Hver gang vi spiser (især når vi spiser kulhydrater), stiger blodsukkeret, og kroppen frigiver insulin for at transportere blodsukkeret ud i muskler og celler, hvilket betyder, at blodsukkeret igen falder, hvilket igen får hjernen automatisk til at kalde på ny energitilførsel. Altså mere mad. Den cyklus gennemgår man, hver gang man spiser. Hvilket i praksis betyder, at man hele tiden føler sig sulten, selvom kroppen på papiret har fået rigeligt med kalorier. Og jo flere gange man spiser, jo længere tid af døgnet går man rundt med et højt niveau af insulin i blodet – som by the way er et hormon, der får kroppen til at lagre fedt, og som får dig til at føle sult. Så jeg forstår godt, at jeg også havde svært ved at tabe mig med 3-5 mellemmåltider om dagen. Og at jeg kæmpede med konstant sultfølelse, selvom jeg spiste for en hel hær.
På lchf er mellemmåltider ikke en del af kostplanen. Her spiser man sig MÆT til sine 2-3 hovedmåltider. Og så har man faktisk ikke brug for mellemmåltider eller snacks. Kroppen holder pause fra hormon-cirkusset mellem hovedmåltiderne, og det er faktisk virkelig rart. Som bonus stopper kroppen ikke med at forbrænde, når man ikke spiser. Den overgår bare til at tage af fedtdepoterne, fordi den er vænnet til at køre på fedt. Man kan derfor helt seriøst forbrænde fedt, mens man ligger på sofaen og ser Beverly Hills. Ret tjekket. Så livet uden mellemmåltider fungerer ret godt.
Alligevel har mange af os nok tanken om mellemmåltider med i bagagen, og gamle vaner er svære at give slip på. Også selvom man har spist LCHF længe. Det er først inden for det sidste halve år, at jeg for alvor har overgivet mig til lchf uden mellemmåltider. Inden da skulle jeg altid liiiige have en lille bid ost, en halv pose flæskesvær, nogle mandler, et par gulerødder med dip eller noget andet “lchf-venligt” mellem mine måltider. Jeg tror mere, det handlede om vane eller slet og ret kedsomhed, mere end det egentlig handlede om sult.
Jeg har hele tiden været ret glad for lchf – men det var først, da jeg slap mellemmåltiderne, at jeg virkelig indløste den fulde bonus af:
- seriøs mæthed og ro i kroppen. Da jeg stoppede med mellemmåltiderne, mistede jeg også behovet for dem.
- overraskende effektivt vægttab.
Derfor udfordrer jeg dig til at prøve at slippe tanken om at skulle spise og snacke hele tiden. Spis dig seriøst mæt til dine hovedmåltider – og så lad kroppen holde en pause fra hele den dér blodsukker-insulin-cyklus indimellem.
Altså – det her er jo en lidt tricky udfordring, for jeg ved, at ikke alle, der læser med her på bloggen, spiser LCHF. Og hvis man spiser almindelig, kulhydratbaseret kost, kan man have brug for flere mellemmåltider, end hvis man spiser LCHF. Alligevel kan man godt have gavn af at skære ned på sine mellemmåltider, så man ikke er i gang med at indtage føde alle døgnets vågne timer. Derfor har jeg valgt at dele udfordringen i 2:
- Hvis du IKKE spiser LCHF, så er udfordringen at skære ned på mellemmåltiderne. Hvis du snacker 3-4 gange i løbet af eftermiddagen, eller hvis du hele tiden har en slikskål stående foran dig på skrivebordet, så prøv at samle det til ét måltid midt på eftermiddagen, som kan holde dig mæt frem til aftensmad. Og prøv måske, om du kan komme gennem formiddagen uden snacks. Måske skal du spise dig lidt bedre mæt fra morgenstunden, som vi talte om i forgårs? Prøv også, om du kan droppe aftensnackingen. Hvis du ser film i 2 timer om aftenen og gnasker nødder og mørk chokolade i hele det tidsrum – så er det rigtig lang tid, hvor der hele tiden holdes gang i insulinproduktionen. Prøv at undgå det. Spis et par tern chokolade, hvis du har behov – og læg så pakken væk.
- Hvis du spiser LCHF, er min udfordring til dig helt klar: Prøv om du kan klare dig helt uden mellemmåltider. 3 gode, solide hovedmåltider – og intet andet. Det er målet. Prøv det. Om ikke andet så bare i en periode, så du kan mærke, hvordan det føles. Det er nemlig ret godt.
En sidste bemærkning: Intet af det her handler fra min side om kaloriereduktion eller vægttab. Det handler slet og ret om at få stabiliseret blodsukkeret og få en solid mæthed i kroppen, så du ikke føler dig afhængig af at spise. Slet og ret for at få en mere behagelig hverdag og en mindre stresset krop. Jeg håber, det giver mening 🙂
God fornøjelse!
0 comments on “Dag 10: Ryd ud i mellemmåltider og snacks”Tilføj din