Creme brulé med brombær

Creme brulé med brombær

Creme brulé med brombær
Creme brulé med brombær – klar til ovn

Myten om, at creme brulé skulle være svært at lave, er et af franskmændendes bedste propaganda-stunts ever!  Ikke bare er creme brulé en superlækker, delikat og flot dessert – den er også utroligt nem at lave, hvis man følger nogle få, enkle principper. Og så har den den vidunderlige egenskab, at den sagtens kan laves aftenen før, når man skal have middagsgæster. Den har faktisk kun godt af en nat i køleskabet.

Nogle sværger til, at cremen skal være “ren” – uden nogen form for tilsætningssmag udover vanilje. Jeg synes, den får et lækkert twist af, at man lige smider en håndfuld brombær ned i bunden af formene.  Det kunne også være hindbær, eller hvad man ellers kunne finde på af sjove ting.

Creme brulé med brombær til 6 personer

(afhængig af, hvilken størrelse forme, man bruger)

  • 3,5 dl fløde
  • 1 (stor) dl mælk
  • 100 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • Evt. 1 knivspids fintrevet citronskal (kan udelades, men jeg synes, det giver et tiltrængt friskt pift)
  • 2 æg
  • ca. 100 g brombær
  • 6 ramekiner af 1-1,5 dl

Bland fløde, mælk, sukker i en gryde. Skrab kornene ud af vaniljestangen, og smid både korn og stang i gryden. Kog op, til mælkeblandingen lige rammer kogepunktet. (Rør grundigt undervejs – hele tiden! Gryden er fuld af ting, der meget let brænder på.) Sluk straks, tilsæt evt. revet citronskal, og lad køle af til 50 grader eller derunder. Det er virkelig vigtigt, at man bruger sit stegetermometer her eller på anden måde sikrer sig, at mælkeblandingen ikke er for varm – ellers klumper æggene, når man smider dem i, og det kan blive virkelig ulækkert. Nedkølingen tager ca. 5-10 minutter for mig. Mens du venter, kan du fylde brombær i formene og piske de 2 æg let sammen.

Creme brulé med brombærNogle opskrifter på creme brulé har slet ikke opvarmning med som en del af processen. De skriver bare, at man skal blande fløde, mælk, sukker og vanilje og så røre æggene i. Opvarmningen sikrer dog, at sukkeret bliver helt opløst i mælkeblandingen, og det trækker også smagen helt ud af vaniljestangen på den bedste måde. Så spring ikke over, hvor gærdet er lavest her.

Anyways: Når mælkeblandingen er kølet ned, piskes æggene i. Pisk grundigt og hellere lidt for længe end lidt for kort tid – der må endelig ikke være klumper/strenge af æg at se eller mærke. Hæld blandingen på formene oveni brombærrene, og bag i vandbad i 45 minutter på 150 grader, evt. varmluft. Cremen skal være fast, men lidt blævret, når man ryster på den. Den må ikke være for fast – det er trods alt en creme og ikke en æggestand.

Herefter skal cremen bare dækkes med film og en tur i køleskabet, hvor den sagtens kan holde sig i op til 2 døgn. For at det kan blive en creme brulé og ikke bare en creme, skal den “bruléres” (eller hvad man siger) – altså have et tyndt lag sukker på toppen, som brændes sprødt og brunt. Det gøres bedst med en gasbrænder – jeg ville ikke turde forlade mig på min ovns grillfunktion her. En gasbrænder koster ikke en formue, og den er meget nem at bruge – og så ser det bare lidt fedt ud at stå med den store flammekaster 🙂

Jeg synes, creme brulé med brombær skal have noget modspil, når den serveres, enten i form af en god kop kaffe eller et glas portvin.

Creme brulé med brombær
Det er svært at indfange, hvor lækkert det er at stå og kigge ned i en creme brulé med brombær, hvor man kan se vanilje, citronskal og smukke brombær blande sig i skøn forening – men her er et forsøg!

1 kommentar til “Creme brulé med brombærTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *