Chokolade-kaffe cheesecake (LCHF)

Cheesecake mania #2: Chokolade-kaffe cheesecake (LCHF)

Chokolade-kaffe cheesecake (LCHF)Det er blevet tid til cheesecake #2 i Cheesecake Mania. Den første var med peanutbutter og banan – denne er med to andre klassikere, som altid klæder hinanden godt: chokolade og kaffe. Chokolade i fyldet, kaffe i toppingen. Det er en traditionel, bagt cheesecake – men i en (liberal) LCHF-variant med masser af godt fedt fra nødder, mælkeprodukter og æg og sødning primært fra kokossukker, som er en blodsukkervenlig, naturlig erstatning for sukker.

Cheesecaken her starter faktisk med, at du laver en portion hasselnøddemælk (eller mandelmælk, hvis du er mere til det). Du skal nemlig bruge selve mælken til kaffetoppingen og nøddesmulderet til bunden. Hvis du ikke lige orker at stå og lave nøddemælk, kan du også bare bruge fløde til toppingen og almindelige hakkede nødder til bunden. Du skal så nok bare være opmærksom på at udelade kokosolien i bunden, da nødderne ikke er blevet udsat for den “affedtning”, som nøddesmulderet fra nøddemælk har, og at de nok derfor vil indeholde rigeligt fedt i sig selv. Jeg vil dog klart anbefale at lave nøddemælken, for den giver en rigtig god og spændende smag til kagen.

Chokolade-kaffe cheesecake (LCHF)

Jeg har begået 3 fejl med denne cheesecake, som du ikke behøver at begå:

 1. Jeg gik i panik med husblassen i toppingen og fik brugt alt for meget af ren frygt for, at det ikke skulle stivne. Min topping smager derfor i dag desværre lidt af gummi – og jeg skal love for, at den er stivnet!! Kaffecremen smagte dog rigtig lækkert, inden den fik sin dødsdosis af husblas, så hvis du bare nøjes med 4 (måske højst 5) blade i stedet for de 6-7-8 stykker, som jeg brugte (ja, panik kan komme over selv de bedste!), skal det sikkert nok blive fint.
 2. Jeg fik undersødet min kage en smule, hvilket jeg rettede op på ved at tilsætte agavesirup til både fyld og topping. Jeg vil foreslå, at du fordobler mængden af Sukrin Melis i fyldet, og at du fra starten giver toppingen 3 spsk kokossukker i stedet for 2. Men smag dig frem og vælg den sødning, du selv foretrækker.
 3. Fyldet i min cheesecake er blevet en anelse for tørt – måske fik den lige 5 minutter for meget i ovnen. Jeg kunne finde på at foreslå at tilsætte 50 g smeltet mørk chokolade til fyldet – jeg tror, at det ville løse både sødningsproblemet og gøre den en anelse mere cremet. Min version med kakaonibs er måske en anelse sundere – men helt ærligt, det er jo en kage, så hvorfor ikke unde sig selv den ekstra syndighed?

Hyg dig med cheesecaken – det er bestemt et koncept, der er værd at lege videre med!

Chokolade-kaffe cheesecake (til ca. 8 små portioner)

Nøddebund:

 • Smulder fra 1 portion hasselnøddemælk (100 g nødder fra start – smulderet vejede ca. 80 g)
 • 1 æg
 • 2 spsk kokossukker
 • 1 spsk kokosolie
 • 1 nip salt
 • 1 nip kanel

Chokoladefyld:

 • 2 æg
 • 100 g mascarpone
 • 200 g Philadelphia
 • 100 g creme fraiche 38%
 • 30 g kakaopulver
 • 50 g Sukrin Melis (man kan sagtens bruge almindeligt Sukrin blendet til fint melis)
 • 2-3 spsk agavesirup
 • 2 spsk kakaonibs

Kaffetopping:

 • ½ dl fløde
 • 1 dl hasselnøddemælk
 • 1 æggeblomme
 • 4 blade husblas (her kom jeg til at bruge liiidt mere!)
 • 2 spsk kokossukker
 • 1 spsk pulverkaffe
 • ½ vaniljestang
 • 1 nip salt
 • Evt. ekstra sødemiddel – agavesirup eller flydende SØD

Chokolade-kaffe cheesecake (LCHF)Start med at tørre nøddesmulderet i ovnen i ca. ½ time. I min ovn passer 180 grader varmuft, og så lukker jeg lige damp ud et par gange i løbet af tørretiden, så de kan komme af med al væden.

Lad nøddemsulderet køle en anelse af, og bland det så med de øvrige ingredienser til bunden. Fordel i en lille springform (16 cm), pres dejen godt ned, og glat ud (jeg synes, det er lettest bare at bruge hænderne), og bag i 10 minutter ved 180 grader.

Lav imens fyldet. Rør alle ingredienser sammen, og smag til med vanilje og sødemiddel. Når bunden kommer ud af ovnen, hældes fyldet på, og cheesecaken bages ved 180 grader i 45-60 minutter – gerne i vandbad. Husk at pakke springformen ind i sølvpapir for at sikre, at der ikke trænger vand ind. Hold godt øje med ovnen – måske er din ovn kraftigere end min og bager hurtigere. Stik en kødpind i cheesecaken, når du skal teste, om den er færdig – hvis den kommer op uden “snask” på, er kagen færdig.

Tag cheesecaken ud af ovnen, og lad den køle af i et par timer i en kølig vindueskarm el.lign.

Nu er der bare tilbage at lave kaffetoppingen. Her er fremgangsmåden som en budding: kog fløde og hasselnøddemælk forsigtigt op i en lille gryde med vanilje (og også gerne vaniljestangen, som bare skal fiskes op til sidst). Pisk æggeblommen med kokossukker og kaffe, og rør den varme flødeblanding i, mens du pisker. Hæld tilbage i gryden, og varm let op. Udblød husblassen og rør den i ved først at røre lidt af buddingmassen op i husblassen og derefter røre det op i resten.

Fordel kaffetoppingen udover den afkølede cheesecake. Dæk med film – den skal helt ned og røre ved toppingen og slutte tæt, så der ikke kan dannes kondensvand. Stil kagen tilbage i køleskabet, til det er stivnet. Gerne natten over.

Pynt med chokoladespåner og et par kaffebønner og nyd fx med en kop kaffe med hasselnøddemælk.

Chokolade-kaffe cheesecake (LCHF)
Pyh, man bliver kagesulten af at tage alle de billeder. Godt, I ikke kan se, hvordan tallerkenerne så ud til sidst!

(Indlægget indeholder affiliate-links)

0 comments on “Cheesecake mania #2: Chokolade-kaffe cheesecake (LCHF)Tilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: