Chai bliss balls

Chai bliss balls

Chai bliss balls


Bliss balls er et fancy, amerikansk ord for det, vi andre kalder “dadelkugler”. Men helt ærligt – det lyder da lidt bedre med bliss balls, gør det ikke? Små dimser, der bringer lyksalighed. Det er da smukt!

Det rigtig smarte er, at når kuglerne ikke hedder noget med “dadel”, behøver man heller ikke komme dadler i, men man kan i stedet bruge svesker og abrikoser, som har et noget lavere GI end dadler. Dadler ligger på 103, mens abrikoser og svesker ligger på hhv. 31 og 41 i glykæmisk indeks (kilde: Netspiren). Så det er altså noget bedre for blodsukkeret at nyde sundt slik, som er baseret på andet tørret frugt end dadler.

Paranødderne er rige på sunde, monuumættede fedtsyrer – 19,8 g/100g – men desværre også på de polyumættede, som er knapt så gode i følge de kloge, nemlig 26,7g/100g (kilde: Foodcomp). Hvis du går meget op i den slags, kan du evt. vælge at udskifte dem med cashewnødder, som har en bedre fordeling på  27,3 til  7,8. De giver næsten den samme cremede konsistens og milde smag som paranødderne.

Chai-smagen består i mine bliss balls af krydderierne kanel, ingefær, allehånde og kardemomme. For nogle vil det måske være smagen af jul – for mig er det bare en dejlig, krydret smag, der som en ekstra bonus har en positiv effekt på sukkertrang.

Chai bliss balls


 Chai bliss balls

  • 1 dl blandet tørret frugt – jeg brugte en blanding af svesker og abrikoser
  • 1 dl paranødder
  • 1-2 spsk kokosmel + ekstra  til at vende herlighederne i
  • 1-2 spsk kokosolie
  • ½ spsk rismaltsirup eller honning/agavesirup/andet sukkerfrit alternativ
  • 1 tsk kanel
  • ½ tsk ingefær
  • ½ tsk allehånde
  • ½ tsk kardemomme
  • 1 nip salt
  • Evt. 1-2 spsk koldt vand

Kom alle ingredienser i en foodprocessor/kraftig blender, og blend til en ensartet masse. Tilsæt koldt vand, hvis massen ikke helt vil samle sig.

Lad gerne massen hvile på køl i et kvarters tid, inden du triller små kugler af den, som du vender i kokosmel.

Opbevar dine chai bliss balls i en lufttæt beholder på køl. Brug fx små muffinsforme til at holde dem adskilt.

Chai bliss balls

3 kommentarer til “Chai bliss ballsTilføj din

Der er lukket for kommentarer. Du kan desværre ikke kommentere.

  1. Uh hvor lyder det godt! 🙂
    Kan man bruge andet end kokosolie, eller er det eneste mulighed?

    1. Hej Linette
      Ja, de er altså rigtig gode 🙂 Jeg har lige spist min sidste og er allerede helt ærgerlig over, at der ikke er flere!
      Jeg tror, der er masse af muligheder mht. kokosolien. Du kan bruge smeltet smør eller måske en nøddeolie – fx mandel-, hasselnød- eller macadamia. Du kan også overveje helt at udelade den – der er temmelig meget fugt i både nødder og frugt, og du kan altid give den en sjat ekstra vand for at få det til at hænge sammen. Jeg kommer selv kokosolie i for at hæve fedtprocenten og så fordi, jeg godt kan lide smagen (og har hørt, at det dér kokosolie skulle være så sundt).
      Held og lykke!
      Vh Louise