
Det dér med en vegetardag om ugen – det kommer nok aldrig rigtig til at slå igennem herhjemme. Vi er simpelthen kødspisere og duer ikke til at spise os mætte i bønner og linser. Jeg har dog stor sympati for idéen om at spare på kødet, så jeg er kommet op med et alternativ: hvis jeg kan strække en kødration til 2 dage ved at supplere op med linser, bønner osv., så må det vel være ligeså godt for miljøet, kroppen, universet osv. som en ugentlig vegetardag?
Boller i karry er den ideelle kandidat til eksperimentet. Når jeg laver boller i karry af en pakke fars, passer det altid med, at der lige præcis er mad til halvanden dag – for meget til 1 dag og for lidt til 2. Derfor var det oplagt at prøve at strække retten med lidt tilskud på proteinfronten. Vores boller i karry fik altså selskab af lidt røde linser og kikærter. Linser i sovsen, kikærter i både fars og tilbehør. Dertil kom en rå rødbedesalat med æble og solbær tilsat belugalinser. Proteinbehovet skulle være dækket rigeligt ind!

Kilde: DTUs fødevaredatabank.
Det er jo noget sjovt noget med vores boller i karry her i Danmark. Vi laver en karrysovs, som i virkeligheden er alt andet end en rigtig karrysovs. Ingefær, hvidløg, tomat, koriander, kokos og alt det, man normalt forbinder med en curry, er intetsteds at finde i den opbagte sovs med løg, æble og lidt karrypulver – og hvis man lavede en rigtig curry med alle de ting, ville det slet ikke smage af boller i karry. Jeg har dog forsøgt at bevæge mig lidt derhenad ved at bruge kokosmælk (light) som base for sovsen. Den tykke kokos kombineret med de blendede røde linser gjorde, at jeg slap for at lave opbagning eller jævning – sovsen blev tyk nok i sig selv. På krydringssiden holdt jeg dog den traditionelle linje med karrypulver, salt og peber – og så lige lidt rød karrypasta for at give lidt mere dybde til smagen.
Boller i karry med linser og kikærter
Til kødbollerne:
- 1 pakke (400 g) hakket kalv og flæsk
- 50 g forkogte kikærter (jeg bruger dem fra dåse – gem resten til tilbehøret), blendet
- ½ løg, fintrevet eller blendet
- 1½ dl mælk
- ½ dl mel
- 1 æg
- Karry, salt og peber
- Vand og bouillonterning til kogning
Til sovsen:
- 1 løg i fine tern
- 1 madæble i fine tern
- 1 dl røde linser
- Karry, salt og peber. Supplér evt. med lidt rød karrypasta.
- Ca. 3/4 dåse kokosmælk light
- Ca. 4 dl kogevand fra kødbollerne
- Evt. lidt kalvebouillon
Rør ingredienserne til farsen godt sammen. Lad farsen hvile i køleskabet i ½ time. Sæt derefter en gryde med stor overflade over med vand, og tilsæt en bouillonterning, når det koger. Form farsen til boller, læg dem forsigt i vandet, og lad dem koge ved svag varme i ca. 8 minutter. Husk kun at koge et lag ad gangen. Tag bollerne op med en hulske (eller sluk for blusset, og lad dem blive i vandet, hvis din gryde er stor nok til, at du kan koge dem alle på én gang), hold dem varme, og gem vandet til sovsen.
Sovsen kan man med fordel begynde på i god tid, da linserne skal nå at koge i 20 minutter. Svits løget i lidt fedtstof i en stor, tykbundet gryde. Tilsæt æble, røde linser og karry, og lad det hele stege godt sammen, inden du hælder kokosmælk på. Lad det koge, og hold øje med, at gryden ikke koger tør. Tilsæt mere kokosmælk hvis det sker. Når kødbollerne er færdigkogt, tilsætter du de 4 dl kogevand. Sovsen skal koge i 20 minutter i alt. Herefter er det frem med stavblenderen og blende linser, æble og løg godt ud i sovsen, så den tykner. Smag til med salt, peber, rød karrypasta og evt. kalvebouillon, og kom kødbollerne i sovsen. Lad det varme godt igennem, inden du serverer med fx kikærter bagt med blomkål og en rødbedesalat.
Tilbehør: kikærter bagt med blomkål
- Resten af kikærterne fra dåsen
- ½ blomkål plukket til fine buketter
- Karry, spidskommen, salt og peber
- Lidt olie
Vend kikærter og blomkål med krydderier og olie. Bag i ovnen ved 200 grader i ca. 30-40 minutter.

1 comment on “Boller i karry med linser og kikærter”Tilføj din