Sødt sundere Syndigt

Anmeldelse og giveaway: Sødt, sundere syndigt

(Scroll ned for at komme til giveaway’en)

Sødt sundere Syndigt


Noget af det bedste ved at være madblogger er, at man virkelig bliver holdt up to date på kogebogsfronten! Jeg køber næsten aldrig kogebøger længere – men de forskellige forlag sender mig gerne anmeldereksemplarer af deres nyudgivelser, og det er jo en god måde at holde øje med, hvad der sker på markedet.

Når man får så mange kogebøger ind ad døren, bliver man også en anelse mere krævende. Der skal ret meget til at begejstre. Og ret meget til, at en ny kogebog får en plads på bogreolen, som i forvejen er presset til det yderste!

Derfor er det også en stor kompliment, når jeg siger, at “Sødt, sundere, syndigt” får lov til at bo i min bogreol. Bogen beskrives som “en dessertbibel for alle med en ustyrlig trang til søde sager, men som også ønsker at opretholde en sund livsstil.” Den er skrevet af Xenia Østerby Jensen, som til dagligt blogger på hjemmehosxenia. Og den er virkelig god, smuk og af høj kvalitet.

Den har særligt 3 ting, som jeg (i højere eller lavere grad) savner i mange andre af tidens kogebøger:

1: Alsidighed

Mange kogebøger i dag består i bund og grund af de samme 7 opskrifter i 7 forskellige variationer hver. Man bladrer kogebogen igennem og tænker ved første øjekast: “Næh, hvor spændende!” Men når man så nærlæser opskrifterne, opdager man, at det er den samme dadelkuglemasse, der er udformet som hhv. minitærter, romkugler, raw-kage, trøfler og 3 slags dadelkugler. Det er ret skuffende! Bevares, jeg gør sommetider noget af det samme her på bloggen – men det her er også en blog, ikke en kogebog. Og en kogebog, der skal udgives på glittet papir, og som man betaler penge for, skal bare leve op til en anden standard.

Jeg har studeret “Sødt, sundere, syndigt” ret grundigt, og jeg er simpelthen så inspireret. Her er virkelig et bredt udvalg af meget forskellige kager og desserter. 240 sider med alt fra smoothies, is, frugttærter og ymefromage til gateau marcel, drømmekage, chai-cupcakes, cookies og meget andet! Det er næsten et helt bibliotek i alverdens slags kager og desserter. “Er der mon en tærteopskrift,” tænkte jeg. Ja, der er 14!

Der er nemme “quick fixes” til den hurtige lækkersult som “egokage i kop”, chiabudding, cheesecaketrifli og grillet ananas, og der er mere komplicerede stykker bagværk med højere imponeringsfaktor, som klassisk jordbærtærte, citrontærtesnitter, pavlova og nogle små kokos- og nøddetærter med blåbær og appelsinmascarpone, som jeg er ved at dø over at skulle prøve! Og der er selvfølgelig kanelsneglekagen, som jeg delte i går.

Her kommer lidt flere smagsprøver på ting, jeg savler over:

Sødt sundere Syndigt

Sødt sundere Syndigt

Sødt sundere Syndigt


 

2: Grundighed

Jeg får en fornemmelse af en forfatter, der går grundigt og systematisk til værks i “Sødt, sundere, syndigt”. Både i det overordnede udvalg af opskrifter, men også i de enkelte opskrifter.

Opskrifterne er ret detaljerede – ikke komplicerede, men deltaljerede, – og der er er en del specialingredienser i som arrowrootpulver, xanthangummi og forskellige slags specialmel. Jeg irriterede mig lidt over det til at starte med – nu har jeg undveget den bøvlede tur ned i helsekosten i et par år. Hvorfor kan vi ikke bare holde os til pofiber, mandelmel og andre ting, der kan købes i Føtex? Men der er en fin intro til de forskellige specialingredienser i begyndelsen af bogen, som overbeviste mig om alligevel at overgive mig. Når det handler om at efterligne særligt glutens egenskaber i bagværk, må man bare ty til nogle hjælpemidler – og her kan xanthangummi efter sigende efterligne den “seje” fornemmelse i klassisk bagværk, mens arrowrootpulver giver mere stivelse. Så vidt jeg har forstået! 😉 Jeg glæder mig til at lege med det og forhåbentlig få en højere kvalitet i mit glutenfrie lowcarb-bagværk.

Opskrifterne i bogen virker i hvert fald til at være rigtig godt bagehåndværk. Der ligger noget research og grundighed bag her, som inspirerer mig til at gå i gang med at bage på en ny måde. Og der skal ellers noget til! Jeg har som sagt testet opskriften på kanelsneglekagen, og den var nem at følge og gav et fint resultat!

Sødt sundere Syndigt

Flere savle-billeder:

Sødt sundere Syndigt

Sødt sundere Syndigt

Sødt sundere Syndigt

3: Passion og stolthed:

Måske er det fordi, det er Xenias første kogebog, og fordi hun ikke lukrerer helt så meget på et superkendt navn, som nogle andre kogebogsforfattere gør. Men “Sødt, sundere, syndigt” strutter virkelig af begejstring, passion, kreativitet og en stærk madglæde! Der er originalitet og et højt ambitionsniveau, som jeg godt kan lide.

Faglig stolthed er i det hele taget noget der tiltaler mig rigtig meget – at man gør sig umage og tænker kvalitet fremfor alt. Jeg har selv arbejdet på forlag i min grønne ungdom, hvor det mere end noget bare handlede om at lange bøger over disken. Kvaliteten inde i bøgerne var ikke så vigtig (fx om der var læst korrektur osv. ) – bare det var en bog med en pæn forside, der kunne sælges. Det var meget utilfredsstillende. (BTW kunne jeg måske godt savne en enkelt korrekturrunde på “Sødt, sundere, Syndigt”, hvis jeg lige skulle sætte min finger på en enkelt lille negativ ting…)

Mange kogebøger i dag lever også højt på en flot forside og nogle lækre, mundvandsfremkaldende billeder. Det er lidt mere sjældent, at man både får den lækre, æstetiske side OG et indhold, der faktisk lever op til standarden. Godt gået, Xenia!

Sødt sundere Syndigt

Sødt sundere Syndigt


 

GIVEAWYAY!

VIND DIT EGET EKSEMPLAR AF “SØDT, SUNDERE, SYNDIGT”

(Giveawayen er sponsoreret af FADLs Forlag)

Når nu jeg er færdig med at skamrose “Sødt, sundere, syndigt”, så må det være på tide at finde ud af, hvordan du får fat i dit eget eksemplar. Du kan selvfølgelig drøne ned i boghandlen på fredag, hvor bogen udkommer, og købe den formedelst 299 kr. Du kan også hoppe over på Fru Kofoeds Køkkens Facebookside og deltage i giveawayen, hvor du skal komme med en meget afslørende oplysning…  Hihi 😉

Vinderen trækkes og får besked via facebook onsdag d. 24. februar efter kl. 20.


Praktisk info om bogen:

Titel: Sødt, Sundere, Syndigt
Forfatter: Xenia Østerby Jensen
Udgivet på: FADL’s Forlag
ISBN: 978-87-7749-863-3
Pris: 299,95 kr.
Sider: 256
Format: 18 x 25 cm
Udkommer: 26. februar 2016
Kan købes her hos LCHF-butikken (Adlink): Sødt, sundere, syndigt

7 comments on “Anmeldelse og giveaway: Sødt, sundere syndigtTilføj din

    1. Der kommer nok en anden giveaway her på bloggen engang, Rosa – eller på Instagram eller et andet sted 😉 Det varierer lidt fra gang til gang.
      Kh Louise

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: