Jeg har længe gået og truet med en anmeldelse af Jane Faerbers nye bog LCHF året rundt. Den landede i min postkasse lige midt i årets mildest talt kaotiske opstart, og den har ligget på bordet og kigget på mig lige siden. Jeg har brugt den en lille smule, men har først nu fået overskud til at tage hul på at anmelde den – og det er jeg glad for, for LCHF året rundt har faktisk været min yndlingskogebog, allerede længe før jeg fik den!
Hele konceptet med at gøre LCHF til en livsstil, der holder hele året rundt – gennem forårets påskefrokoster, sommerens grillafter, efterårets børnefødselsdage og julens konfektræs – det er simpelthen bare så genialt, at jeg næsten faldt ned af stolen af begejstring, da Jane Faerber første gang offentliggjorde på sin blog, at bogen var på vej. Så lad os bare sige, at mine forventninger var meget høje!
Man skulle tro, at man kun kunne blive skuffet med så høje forventninger – men jeg er faktisk meget, meget begejstret for LCHF året rundt! Der er næsten alle de udfordringer, man kan rende ind i i løbet af et år, hvor man prøver at styre uden om sukker, korn og stivelse og i det hele taget spise sundt: inspiration til at få spist nok grønt i de kolde vintermåneder; tærter og lækre anretninger til påskefrokosterne; varme hveder til Store Bededag; ispinde til varme sommerdage; de obligatoriske sommerspiser rødgrød med fløde og koldskål med kammerjunkere; cocktails til hyggeaftener på terassen (eller altanen); lækre svamperetter til efteråret, hvor der også er godt med kål, græskar osv.; æbletærte; masser af juleknas, risengrød, æbleskiver, gløgg og selvfølgelig julemiddagen med flæskesteg og rødkål til december; en nytårsmenu som jeg har lyst til lige her og nu; og så et afsnit i efteråret (hvor Janes tvillinger har fødselsdag) med forslag til, hvad man kan servere til en sund børnefødselsdag. Det skulle faktisk være muligt for alle at komme helskindet gennem et helt år med denne her bog i hånden.
Som indledning til hvert kvartal er der et lille afsnit med teori, peptalks og gode vejledninger til at gøre LCHF til sin livsstil – som altid i Jane Faerbers letlæselige, fornuftige og hyggelige sprog. Opskrifterne er både opfindsomme og lette at gå til. Der er selvfølgelig nogle specialvarer, man skal ud at investere i (diverse helsekostprodukter, som er beskrevet i et appendix bagest i bogen), men ellers bygger opskrifterne på ganske almindelige ingredienser, som ganske almindelige mennesker spiser og kan købe i det lokale supermarked. Jeg bliver gang på gang positivt overrasket over Jane Faerbers alsidighed som kogebogsforfatter – der er mad fra så mange forskellige traditioner, alt fra Middelhavet til Østen og de traditionelle danske kødgryder. Der bliver brugt mange spændende teknikker og nye vinkler på den daglige madlavning. Bl.a. bliver der snuset lidt til rawfood i en kold squashlasagne, som jeg måske en dag bliver modig nok til at prøve. Billedsiden er som altid fantastisk og voldsomt appetitlig! Smukke og stemningsfulde billeder, som man uvilkårligt får lyst til at tage en bid af med det samme.
Skulle jeg sætte min finger på en enkelt ting, så skulle det være et ønske fra min side om at sætte endnu mere fokus på sæsonens råvarer – og mangel på samme! Fx kunne man undgå opskrifter med tomat, agurk, peberfrugt og andre sommergrøntsager i vintermånederne, hvor de alligevel ikke smager af det store, og i stedet fokusere på kål, rodfrugter osv. Jeg er ikke selv så striks med det på min egen blog og i min egen hverdag, og det er måske et stort krav at stille – men det ville bare være så sejt og overskudsagtigt, når bogen nu hedder LCHF året rundt. Sådan noget som at udnytte stenbiderrogn, når det er i sæson, og de mange frugter og krydderurter, man kan finde rundt omkring i sommermånederne, ville jeg også elske. Måske ønsker jeg mig i virkeligheden, at Jane Faerber laver en ny og forbedret (+ LCHF-venlig) udgave af Claus Meyers Almanak! Nå, men det var vist også mit eneste kritikpunkt – som nok i virkeligheden ikke var så meget et kritikpunkt som et forslag til næste bog i rækken 🙂
Jeg har testet en af opskrifterne i bogen, som I får her. Det er et grøntsagsbrød bagt på kål, rodfrugter, æg og lidt kerner. Jeg var skeptisk først, og da jeg lige fik det ud af ovnen, var konsistensen lidt underlig, og jeg fik associationer til sellerigratin med kerner i. Men da brødet havde “sat sig” og var kølet ned, var det helt fantastisk. Især hårdt ristet på en brødrister og med en god skive ost på! Yum! Prøv det – og prøv også de andre opskrifter fra bogen. Den kan anbefales varmt! Du kan følge Jane på hendes blog Madbanditten.
Grøntsagsbrød
- 500 g grøntsager (jeg brugte 200 g spidskål, 200 g knoldselleri og 100 g squash. Gulerod skulle også være godt.)
- 4 æg
- 1 dl kartoffelfibre
- 2 spsk HUSK loppefrøskaller
- 1 dl hørfrø
- 1 dl græskarkerner
- 1 solsikkekerner
- 2-3 tsk urtesalt + evt. anden krydring – Jane Faerber foreslår 1 tsk knuste fennikelfrø. Det havde jeg ikke, men det fungerede fint uden.
Klargør alle grøntsagerne, og kom dem i en foodprocessor, hvor de blendes fint med den store kniv.
Hæld æggene i, og blend igen.
Kom hele herligheden over i en skål, tilsæt alle de andre ingredienser, og rør til en ensartet masse. (Sørg for at få HUSK rørt godt ud!)
Kom dejen i en stor rugbrødsform foret med bagepapir, og bag ved 150 grader i ca. 1 time og 20 minutter.
Lad grøntsagsbrødet køle helt af på en bagerist. Opbevar på køl i en tætsluttende pose. Det er nemmest at skære skiver af brødet, når det er helt kølet af og har fået nogle timer på køl.
Titel: LCHF året rundt
Forfatter: Jane Faerber
Vejl. udsalgspris: 250 kr.
Udgivelsesdato: 5. januar 2015
NB: Jeg har modtaget LCHF året rundt som anmeldereksemplar. Alle holdninger, billeder og tekster er mine egne.
0 comments on “Anmeldelse af LCHF året rundt + grøntsagsbrød”Tilføj din