Fauxtato-salat

Andreas’ fauxtato-salat

Fauxtato-salat


Nu bliver det altså lidt skørt. Er I klar til det? For en gangs skyld er det ikke mig, der har været skør i køkkenet – det er Andreas. Han havde sådan en lyst til kartoffelsalat, mens jeg var på gospelhøjskole i sidste uge. I køleskabet var der spidskål, som han spiser i litermål til nærmest al mad. Og så tænkte han: “Hey, jeg kan da bare lave en spidskålssalat, der smager af kartoffelsalat!” Han har vist været gift med mig for længe, hva’? 😉

Der findes mange former for det, man også kalder “fauxtato-salater” (altså faux = falske – kartoffelsalater). De fleste af dem er lavet på blomkål, kogt eller rå – men jeg har endnu ikke hørt om en udgave lavet på rå spidskål. Før min søde mand introducerede mig til sin kreation forleden aften.

Jeg skal tilstå, at jeg var en kende skeptisk, da han sagde, at han havde blandet rå spidskål sammen med mayonnaisedressing, tomater og cornichoner. Men med så mange mærkelige eksperimenter jeg udsætter ham for, så manglede det da bare, at jeg kunne sætte mig ned og smage på hans spidskåls-kartoffelsalat-opfindelse. Og ved I hvad – det smagte faktisk supergodt! Så godt, at jeg røg lige op af stolen og tog et par billeder, så jeg kunne dele konceptet med jer!

Fauxtato-salat

Jeg møder sommetider mennesker,

som er gået lidt kontra på “lowcarb-hysteriet” og siger: “Helt ærligt – dør du af et æde et par kartofler i en helt almindelig kartoffelsalat? Hvorfor skal alting være så alternativt hele tiden? Hvorfor skal det være fauxtato-salat, broccolicouscous, grøntsagsbrød osv. altsammen?”. Jeg kan egentlig godt forstå, at folk reagerer sådan. Jeg kunne jo også bare kalde denne ret for en spidskålssalat med fed dressing og cornichoner. Jeg vælger bare at kalde det en fauxtato-salat, fordi den kan udfylde samme rolle på middagsbordet som en kartoffelsalat kan. Den giver et supergodt modspil til fx frikadeller, som minder meget om den kolde kartoffelsalat, vi kender i forvejen.

Og nej, jeg dør bestemt ikke af at spise en kartoffel eller to. Jeg har lige været afsted på højskole i en uge, hvor jeg spiste den mad, der blev sat frem til mig – inklusive kartofler, brød osv. Det fungerede ok, men jeg savnede virkelig min daglige lchf-kost. Jeg får ikke samme rare, rolige følelse i kroppen med en mere kulhydratholdig kost, som jeg har vænnet mig til herhjemme.

Jeg tænker ikke min kost som en “erstatningskost”, hvor jeg egentlig drømmer om én ting (fx kartofler), men spiser noget andet (fx spidskål) “i mangel af bedre”. Jeg er vild med det mad, vi spiser – inklusive denne fauxtato-salat! Og jeg føler ikke noget behov for at bytte med “den ægte vare”. Jeg synes tværtimod, det er sjovt med så mange variationsmuligheder, det giver, når en kartoffelsalat ikke kun kan laves med kartofler, men med mange forskellige slags grøntsager. Det har givet langt mere kulør på vores middagsbord i hvert fald!

Fauxtato-salat

Skal du have en lille frikadelle til den gode fauxtato-salat, så har jeg et par opskrifter lige her.

Frikadeller


Andreas’ fauxtato-salat

 • 1/4 spidskål
 • 2 tomater
 • Ca. 10 cornichoner

Dressing:

 • 2 spsk mayonnaise (Hellmanns)
 • 1½ spsk creme fraiche
 • 1 tsk sød sennep
 • Salt og peber

Snit spidskålen fint. Skær tomater i tern, og snit cornichoner i små skiver.

Rør dressingen sammen. Bland den med fintsnittet spidskål, tomater og cornichoner, og servér.

4 comments on “Andreas’ fauxtato-salatTilføj din

 1. Det er nemlig en rigtig god version! Jeg laver det også ind imellem – dels fordi spidskål i mine øjne er lidt sundere end kartofler, og dels fordi det er væsentlig hurtigere end at skulle skrælle, koge og afkøle kartofler først 🙂

 2. Hej Louise
  Hils din mand fra mig og sig, at det er en helt igennem fantastisk idé han kom på ?? Har lavet det to dage i træk nu, fordi det simpelthen bare smager så godt ?

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: