Chili con carne

Andreas’ chili con carne

Chili con carneChili con carne – det er noget, som vi rigtig godt kan lide herhjemme! Og en ret, som Andreas har brugt flere år på at fintune sin opskrift på for at ramme den helt rigtige dybe, krydrede smag. Chili con carne er nemlig en af de retter, som jeg aldrig laver selv, men gladeligt overgiver til min gemal – han er langt mere tålmodig end jeg, når det kommer til at smage til i gryderetter, dressinger osv. Og der er blevet læst mange blogs og opskrifter og eksperimenteret meget i køkkenet for at nå frem til hans nuværende chili con carne-opskrift, som nu er så tæt på perfekt, at den er klar til at blive delt her på bloggen 🙂

Mange begår den fejl, når de laver chili con carne, at de pumper den med chili – og stort set ingen andre krydderier! De ender med en chili con carne, som er sindssygt stærk, men mangler dybde, fylde og smagsnuancer. Andre begår den fejl, at de slet ikke krydrer den ordentligt og ender med en temmelig kedelig kødsovs med kidneybønner i. Jeg ved næsten ikke, hvad der er værst.

Nøglen til en god chili con carne er for os spidskommen og koriander – i rigelige mængder! Og så er vi røget tilbage på en god, gammel 90’er-trend med majs i vores chili con carne. Det lyder måske lidt kikset (og er ikke særligt lchf-venligt), men de søde majs balancerer lige præcis den stærke, krydrede smag og giver god fylde til retten. Og så er det jo altid dejligt med farver i maden!

Det tager sin tid at lave en ordentlig chili con carne – til gengæld er der også for os mad til 2 dage i sådan en portion her. Og som så mange andre gryderetter smager det jo faktisk bedst på andendagen.

Andreas’ chili con carne (4 pers.)

  • 500 g hakket oksekød
  • 1-2 fed hvidløg
  • 1 stort (rød)løg
  • 1-2 stk. peberfrugt (rød eller gul)
  • 1½ rød chili
  • 2-3 spsk. spidskommen
  • 1 spsk. koriander
  • 1 spsk. cayennepeber
  • 1 tsk. løgpulver
  • 1 spsk. rød balsamico
  • 1 ds. hakkede tomater + 1 dl vand
  • 1-2 spsk tomatpuré
  • 1 ds. kidneybønner
  • 1 ds. majs
  • Saft fra ½ lime
  • Salt og peber
  • Olie til stegning

Tilbehør:

  • Revet cheddar
  • Creme fraiche
  • Frisk koriander
  • Frisksnittet spidskål eller blomkål

Snit løg, hvidløg, peberfrugt og chili.

Varm en tykbundet gryde op, og svits ca. 1 spsk af det hakkede løg i godt med olie. Tilsæt det hakkede oksekød sammen med lidt salt og peber, og lad det brune.

Tilsæt resten af løget, hvidløg, chili og krydderier sammen med rød balsamico, og vend det godt rundt i gryden.

Tilsæt tomatpuré, hakket tomat + 1 dl vand (brug vandet til at få det sidste tomat ud af dåsen) og hakket peberfugt. Lad chili con carnen stå og koge lidt ind på komfuret. Smag til med krydderier, limesaft, salt og peber.

Hæld væden fra majs og kidneybønner (husk at skylle bønnerne godt), og tilsæt begge dele til chili con carnen. Lad det varme godt igennem, smag til en sidste gang, og servér med revet cheddar, creme fraiche og masser af frisk koriander. Og gerne frisksnittet spidskål eller blomkålsris som bund.

Chili con carne

 

 

3 kommentarer til “Andreas’ chili con carneTilføj din

  1. Det er sjovt, herhjemme er det også min mand der laver chili con carne og han har også kræset for opskriften i lang tid. Vi er ude i både øl og chokolade og den er også helt forrygende. Jeg laver lige et link på opskriften, så kan du se hvor mange af krydderierne/ grøntsagerne der går igen. Jeg er også vild med majs til, men serverer dem gerne i en icebergsalat ved siden af.
    http://www.opskriftsamleren.dk/opskriftsamleren/25/Chili-Con-Carne

    Kh.
    Anne-Marie

    1. Hej Anne-Marie
      Ja, det er sjovt – måske er chili con carne bare sådan en herreret? 🙂 Den er bestemt også god ud, jeres opskrift – og jeg kan godt se, at mange af ingredienserne går igen!
      Vh Louise

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *