Æbletræerne er ved at bukke under for vægten af smukke, søde, aromatiske efterårsæbler lige for tiden. Hvorfor ikke udnytte æblehøsten til at lave en sød og sprød æblegranola fyldt med varme krydderier, lige til at drysse på yoghurt, greenies – eller spise med mælk på.
Jeg havde vist egentlig lovet, at der skulle være hyldebærsuppe på bloggen i dag efter gårsdagens hyldebærsaft. Men jeg havde glemt, at jeg jo brugte denne her æblegranola som topping til hyldebærsuppen – så den måtte lige på bloggen først.
Det er et superfint søndagsprojekt at bruge lidt tid på at lave en god gang æblegranola, som får hele hytten til at dufte at dejlige krydderier og skønne æbler.
Jeg hjalp min far med at rydde op i hans store kummefryser forleden, og der lå bl.a. en hel masse poser med min mors æblemos. De har ligget der i mindst 2 år, men fejlede sådan set ingenting. Så jeg flåede et par poser med hjem, fordi jeg med det samme så i ånden, at de kunne laves til en lækker æblegranola. Min mors æblemos blev lavet med sukker – dog ikke i særligt store mængder. Det er jo lidt mod mine principper her på bloggen, men altså, når nu det var min mors sidste æblemos, syntes jeg godt, at jeg kunne gøre en undtagelse.
Du vil også sagtens kunne bruge en sukkerfri æblemos til formålet. Enten hjemmelavet eller færdigkøbt.
Er du vild med hjemmelavet granola? Så se også disse opskrifter:
Her kommer opskriften på æblegranola!
Æblegranola
- 500 g æblemos (hjemmelavet eller færdigkøbt)
- 2 dl hasselnødder
- 2 dl mandler
- 1 dl valnødder
- 2 dl havregryn (evt. glutenfri)
- 1 dl solsikkekerner
- 1 dl græskarkerner
- 1 dl groft kokosmel
- ½ dl hørfrø
- ½ dl boghvedekerner
- 2 spsk hampefrø
- 2 spsk kokosolie
- 1 tsk vaniljepulver
- 1 nip groft salt
- ½ tsk kanel
- ½ tsk allehånde
- 1/4 tsk stødt kardemomme
Star med at afskalle hasselnødderne: rist dem i ovnen på 180 grader i ca. 8-10 minutter. Lad dem køle lidt af, inden du gnider en håndfuld mellem hænderne, så skallerne drysser lige så fint af. Gentag, til du er gennem alle nødderne.
Imens du afskaller hasselnødder, rister du boghvedekernerne i ovnen på samme temperatur i 10 minutter.
Kom æblemos, nødder og havregryn i en foodprocessor, og blend godt sammen. Tilsæt kerner, krydderier og øvrige ingredienser, og blend igen.
Bred massen ud på en bageplade beklædt med bagepapir, og del den i små “klumper”. Bag ved 160 grader 1 – 1½ time. Hold godt øje i slutningen af bagetiden, at den ikke brænder på. Rør rundt undervejs.
Lad din æblegranola køle helt af, inden du hælder den på tætsluttende glas. Opbevar køligt og mørkt.
Drys fx æblegranola på yoghurt, greenies el.lign. Du kan også bruge den som drys på hyldebærsuppe eller koldskål.
0 comments on “Æblegranola”Tilføj din