Gæstebud

Adventsgave: Herman – Gæstebud

UPDATE: Vinderen er trukket. Den heldige vinder blev Tina fra Tølløse, som har fået direkte besked! Tusind tak for jeres deltagelse 🙂

I dag er der en lækker adventsgave på højkant til manden (eller kvinden) i dit liv, nemlig den særdeles solide kogebog “Gæstebud” af Thomas Herman.

Kogebogen udkom i september, og jeg har haft den liggende til anmeldelse et stykke tid. Jeg valgte at skyde anmeldelsen til december, fordi jeg synes, det er den perfekte advents- eller juleave til manden i dit liv. Hvorfor den lige mest er til mænd, kommer jeg lidt ind på senere i indlægget her. Nederst får du også at vide, hvad du skal gøre for at vinde et eksemplar.

Først lige lidt håndgribelig viden:

“Gæstebud” er en ordentlig mursten af en kogebog. Den er oppe i A4-format trykt på seriøst kraftigt papir og med et virkelig råt og meget maskulint udtryk. 256 sider indeholder den med over 100 opskrifter på alt, hvad du kan servere til den mest sublime gæstemiddag: snacks, supper, hovedretter, tilbehør, desserter og petitfours.

Opskrifterne er til den ambitiøse side og lægger op til, at du virkelig skal kæle for din gæstemiddag og bruge god tid i køkkenet på at forberede en fantastisk aften for dine gæster. Der er også et lille afsnit om sensorik (forståelse af de sanse- og smagsindtryk, forskellige råvarer kan give), som er ganske spændende.

Så lidt om bogens budskab:

Da jeg læste forordet til “Gæstebud”, var jeg helt solgt. Jeg citerer lige det allerførste afsnit:

“Vi befinder os i en tid, hvor alle opskrifter i de kulørte dame- og madblade fokuserer på lynhurtig, sund og velsmagende hverdagsmad, og supermarkederne febrilsk forsøger at tilbyde færdigretter til danskerne, så vi kan nedsætte den tid, vi bruger i køkkenet på tilberedningen af det daglige måltid fra 25 til 5 minutter og 45 sekunder. Det hele skal foregå så lynhurtigt, at vi efterhånden bruger mere tid på at udregne den nemme og snedige løsning, end vi bruger på tilblivelsen af selve måltidet.”

… og så springer vi lige lidt…:

“Der, hvor vi ofte har tiden til at lave maden, fordybe os i en opskrift eller kaste os ud i noget lidt mere kompliceret gastronomi, er i weekenden, når vi skal have gæster eller blot forkæle dem, vi elsker. Men her bestiller stadig flere mad udefra […] For det er jo SÅ vigtigt, at vi bruger tiden ved bordet i steder for i køkkenet!”

Thomas Herman går herefter over til at mindes, hvordan man i hans barndomshjem brugte mange timer i køkkenet, når en gæstemiddag skulle forberedes. Fandt det pæne porcelæn frem, valgte den perfekte vin og på alle måder kræsede om gæsterne. Og stadig havde ro og tid til at hygge sig sammen ved bordet, når gæsterne kom.

“Jeg elsker at bruge en hel lørdag i køkkenet på at forberede at få gæster. Købe ind, bage kager, lave små snacks og andre gode sager. Men jeg føler mig sommetider lidt “forkert”, når jeg gør det.”

Den ramte bare plet hos mig. Jeg elsker at bruge en hel lørdag i køkkenet på at forberede at få gæster. Købe ind, bage kager, lave små snacks og andre gode sager. Men jeg føler mig sommetider lidt “forkert”, når jeg gør det. For jeg fornemmer en tendens omkring mig til, at det at have gæster helst skal være så afslappet som muligt. Man skal helst lave maden i samtalekøkkenet, mens gæsterne er der. Og sætte gæsterne til at dække bord. Med hverdagsstellet. Og ja, vi har stel og service til både hverdag og gæster herhjemme. Hvilket vi også er blevet mobbet meget med af venner, som påstår, at det er sooo last century 😉

Lige da Andreas og jeg var blevet kærester for 8 år siden, skulle vi have nogle venner til middag. Jeg ville gerne bage en chokoladekage, og Andreas trak glad en Amo-blanding ned fra hylden i Føtex og sagde, at den kunne vi da bare bruge. Jeg protesterede indigneret, og Andreas var helt uforstående. Amo-blandingen gav da en fin chokoladekage, og hvem kunne smage forskel på, om kagen var hjemmelavet eller fra en blanding?

Lige dér i Føtex kunne jeg ikke helt forklare mig, men efterfølgende fik jeg sat ord på, at jeg faktisk gerne vil lave mad med kærlighed til mine gæster. Jeg vil gerne bruge tid på at lave den perfekte chokoladekage, som jeg synes, den skal være. Og nej, måske kan man ikke smage forskel på min og Amos kage, og måske er det bare mig, der er fjollet.

“Så nu er mormors fine, guldkantede stel og mine forældres sølvtøj hevet til huse som supplement til vores semi-pæne Höganäs-stel, og jeg giver i stigende grad mig selv lov til at lave 3 eller 4-retters menuer til gæster, dække bord i god tid, købe blomster og måske endda folde servietter.”

Men jeg genkendte mine egne tanker om det at have gæster i Thomas Hermans kogebog, og det gjorde mig så glad. Faktisk gav det mig mod på at give total los og udleve min egen indre “mormor”. Så nu er mormors fine, guldkantede stel og mine forældres sølvtøj hevet til huse som supplement til vores semi-pæne Höganäs-stel, og jeg giver i stigende grad mig selv lov til at lave 3 eller 4-retters menuer til gæster, dække bord i god tid, købe blomster og måske endda folde servietter.

Jeg har intetsomhelst i mod samtalekøkken-middage ude hos andre. Jeg synes, det er rigtig hyggeligt at stå og snitte salat sammen ude hos folk. Men når jeg selv skal have gæster kan jeg altså godt lide at dyrke “mormor-stilen” 🙂 Og jeg synes, det er superfedt, at Thomas Herman sætter fokus på det, han kalder “ægte gæstgiveri” (selvom jeg nu tror, det er den forkerte brug af det ord – så vidt, jeg ved, er et gæstgiveri noget i retning af en kro – men lad nu det ligge!).

Og så lidt om, hvorfor jeg måske alligevel ikke er modtageren for denne kogebog…

Nu er jeg jo som sagt temmelig begejstret for bogens budskab om at bruge tid og kærlighed på at kræse om sine gæster. Og da jeg havde læst forordet, bladrede jeg spændt videre til bogens opskrifter.

Og så blev jeg lidt skuffet. For langt de fleste af opskrifterne er noget med østers, hummercolaline med jurancon (jeg ved stadig ikke engang, hvad det er), confiteret ungdue, pikeret dyreryg, kalvebrisler glaseret med sherry – og en masse andre ting, som mest lyder noget, man finder på fancy restauranters menukort. Halvdelen af tingene aner jeg ikke, hvad er, og endnu mindre hvor jeg skal finde ingredienserne til. Og hvis jeg skulle sammensætte en menu fra denne bog, ville det ikke være nok for mig at sætte en lørdag eftermiddag af. Min køkkenerfaring siger mig, at jeg ville skulle starte allerede fredag og i øvrigt være forberedt på at slippe et godt stykke over 1.500 kr. for en middag til 4.

“Men for mig kan en god gæstemiddag ligeså vel bestå af en gang veltillavede frikadeller med kartoffelsalat til hoveret og rødgrød med fløde til dessert, som det kan være sous vide-stegt oksemedaljon med Pommes Anna og pærer Belle Helene.”

Sådan noget tænder jeg personligt lidt af på. Jeg er helt med på at bruge tid og ressourcer på at forkæle mine gæster. Men for mig kan en god gæstemiddag ligeså vel bestå af en gang veltillavede frikadeller med kartoffelsalat til hoveret og rødgrød med fløde til dessert, som det kan være sous vide-stegt oksemedaljon med Pommes Anna og pærer Belle Helene. Det er ikke altid de dyre ingredienser og fancy menutitler, der giver god mad.

Bogen hælder efter min mening lidt for meget over mod det prætentiøse, hvor det mere handler om at dupere sine gæster end om at forkæle dem. Hvis det var en nytårsmenu, jeg skulle sammensætte, ville bogen måske være ret velegnet som inspiration. Men en ganske almindelig lørdagsmiddag med venner – der er det altså i overkanten af, hvad jeg synes, er realistisk og rimeligt.

Men efterhånden som jeg bladrede mig gennem bogen, fik jeg en snigende fornemmelse af, at det måske ikke var bogen, der var noget galt med, men at det simpelthen ikke var mig, der var målgruppen. Jeg testede min fornemmelse ved at fortælle min svoger, Finn, og min bror, John, om “Gæstebud” – og jeg nåede knapt at sige mere end “østers og nyretapper”, før de begge var helt solgt og begge sad og savlede. Mænd 40+, som elsker at lave avanceret mad (jo værre, jo bedre!), og som gerne tager både fredagen og lørdagen i brug for at lave den vildeste gæstemiddag – de er lige klar på en udgivelse som denne her!

Derfor skal du slå til nu og deltage i giveaway’en, så du kan vinde et eksemplar af “Gæstebud” til manden i dit liv – om det så er din mand, din kæreste, din far, din storebror eller din gay best friend.

Gæstebud

Her er, hvad  du skal gøre for at vinde:

Skriv en kommentar i kommentarfeltet herunder, hvor du fortæller:

 1. hvem du gerne vil give bogen til, og
 2. et eksempel på, hvad du selv foretrækker at servere, når du har gæster.

Så er du med i lodtrækningen om 1 eksemplar af “Gæstebud”.

Jeg trækker lod mellem de indkomne besvarelser onsdag d. 14/12 efter kl. 12.

Konkurrencen er sponsoreret af Politikens Forlag.

17 comments on “Adventsgave: Herman – GæstebudTilføj din

 1. Jeg vil gerne give bogen til min far, da han er kokken i vores familie og elsker at lave mad 🙂
  Når jeg har gæster foretrækker jeg at servere nogle forskellige asiatiske dele retter med masser af grøntsager 🙂

 2. Jeg ville give den til min mor som altid ønsker sig køkken inspiration

  når jeg har gæster laver jeg gerne simre mad, evt. i stegeso, så hovedretten ar skal brug max 20 minutter af min tid lige før vi spiser.
  Og så elsker jeg at bage så det vil ofte være kage eller ligne til dessert.

 3. Jeg vil give bogen til mine skønne forældre, nok primært min far, da han elsker at eksperimentere i køkkenet!
  Og jeg selv elsker at bruge lang tid på noget lækkert kød, og nogle lækre salater!

 4. Jeg vil give den til mine forældre som elsker at have gæster og tit serverer en masse forskelligt for dem.

  Jeg elsker selv at servere tapas for mine gæster. Det er simpelt men lækkert og man behøver ikke stå i køkkenet hele dagen for det.

 5. Jeg vil glæde min lillebror, som er utrolig god i et køkken.
  Jeg selv er ikke den største kok, så jeg går mere op i, at vinen er i orden

 6. Jeg vil give bogen til min mand ? Vi laver ofte simreretter til vores gæster, da det er i weekenden man har tid til at maden tager mange timer.

 7. Jeg vil give bogen til min far som elsker at kreere en god middag. Når jeg selv har gæster står den mange gange på en lækker lækker gryderet eller noget tapas agtigt

 8. Det skulle være til manden i mit liv, som deler min madglæde. Men vi har hver vores domæner i køkkenet, nogle steder overlapper vi, men det meste laver vi hver især. Gæstemad herhjemme er kræset om med tid og kærlighed, men det er ikke dyr mad. Det kan f.eks være hjemmelavet pasta med kødboller i tomatsauce, pulled pork eller langtidsimreretter med masser af velsmag.

 9. Jeg ville give bogen til min farmor – hun elsker at stå i køkkenet og kokkerere til hendes gæster. Og så fortjener hun lidt ekstra i år 🙂

 10. Bliver jeg den heldige vinder skal præmien gå til min far..
  Når jeg skal lave mad til gæster skal det ofte være enkelt eller hvor man kan forberede det meste på forhånd. Så der er tid til gæsterne.

 11. Jeg vil give den til min storebror. Jeg kan bl.a. godt lide at servere en gryderet, der kan få lov til at passe sig selv 🙂

 12. Jeg ville give den til min veninde Malene, der laver den skønneste mad. Og så håbe at jeg må låne den eller smuglæse og få inspiration 🙂

 13. Åhh jamen så dejlig en rå kogebog af Herman, lige en gave for min mand, som elsker at kokkerere og bruge timer på at kræse om os og især om gæsterne, bogen har så fint et navn “Gæstebud”, min mand har altid syntes om filmen: “Babettes gæstebud”.

  Herhjemme bliver der altid lavet gourmetmad til gæsterne og faktisk også tit i hverdagene, vi lever jo kun denne ene gang og vil gerne nyde madlavning såvel som at indtage så lækkert et måltid med drikkevarer som muligt:-)

  Ofte står min mand for selve middagen og jeg står for bagning, syltning mv.

  Vi ynder gerne en forret med noget fisk, en hovedret med dejligt kød, gode råvarer og især er saucen vigtig at få korrekt.
  Dessert kan være franske oste med tilbehør, eller specielle lækre desserter, som er afstemt hvad angår sødme og syrlighed, knas samt blødhed mv.

  Jeg tror faktisk bogens retter lige er det min mand synes om, så jeg er sikker på, at han vil blive meget henrykt hvis det blev ham der blev den heldige:-)

  Mange søde julehilsner herfra os madelskere:-)

 14. Jeg vil gerne give bogen til min svoger, da han går meget op i mad og nok bedre kan overskue de fine sager, hvor jeg er mere til de billige og simple løsninger. De har 3 børn – heraf to små tvillinger og bare det, at kunne sidde med en barn på armen og en kogebog og bladre i sådan en flot bog og blive inspireret, tænker jeg ville skabe glæde og pusterum ind i en presset børnefamilie. Så er ideerne klar, til når han hygger med vennerne.

 15. Tusinde tak for kogebogen:-)

  Den bliver en stor god overraskelse til Herren i huset her:-)
  Det er en dejlig gave til os madelskere.

  Mange tak og sød jule stemning ønskes du og din familie:-)

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: