5 gode vaner for sund hverdagsmad

5 gode vaner for sund hverdagsmad

5 gode vaner_Clean Eating

Jeg møder ofte en forestilling om, det dér med at spise sund hverdagsmad, det er sådan en luksusting, man kan tillade sig, hvis man har for meget tid eller lider af overmenneskelig energi. Folk kigger på mig, som om jeg er sindssyg, når jeg siger, at jeg helst rører min egen mayonnaise, og at jeg stort set ikke køber præfabrikerede produkter. Når jeg stiller spørgsmålstegn ved det at hælde cornflakes ud af en æske, hælde mælk på og kalde det morgenmad, så siger mange, at “jaja, det er meget godt – men vi andre kan altså ikke nå at stå og stege æg, snitte salat osv. hver morgen.”

Jeg bliver altid lidt ked af det, når jeg møder den mentalitet – for hvorfor har vi indrettet os sådan her i verden, at vi er nødt til at leve af dårlig mad for at få hverdagen til at hænge sammen? Hvornår er vi hoppet på den propagandavogn, der siger, at mayonnaise er nødt til at komme ud af en tube, fordi vi ikke har tid eller overskud til at lave den selv? Hvornår er det blevet et uoverstigeligt projekt at lave sin egen leverpostej? Hvorfor er der noget, der hedder Knorr-lasagne og MOU-supper? Hvornår blev rigtig mad lavet fra bunden på ordentlige råvarer noget for “de særligt hellige”?

Jeg skal gerne indrømme, at jeg nok bruger mere tid i køkkenet end de fleste. Jeg er så heldig, at jeg godt kan lide at lave mad, og at jeg er ret god til det. Jeg ved godt, at det ikke er alle, der har det sådan, og fuld respekt for det! Men jeg vil også komme med en afsløring: mit døgn har også kun 24 timer. Jeg skal, ligesom alle andre, passe job, familie, venner, sport, fritidsinteresser osv. Derfor er nøglen til en sund hverdagsmad for mig nogle gode vaner, som gør det nemt og hurtigt for mig at vælge sund kost i hverdagens ofte meget pressede stunder.

Her vil jeg dele mine 5 bedste vaner for sund hverdagsmad – det er på ingen måde raketvidenskab, men det virker for mig, og hvis det kan virke for andre, er det bare fantastisk! Hvis du har lyst til at byde ind med din bedste vane, vil jeg meget gerne høre om den i kommentarfeltet længere nede! Skal vi ikke være sammen om at slå et slag for mere sund hverdagsmad?

5 gode vaner for sund hverdagsmad

5 gode vaner for sund hverdagsmad

1: Snit grøntsager i store portioner

Det er en god gammel klassiker, og den holder bare stadig: find mandolinjernet eller foodprocessoren frem, og snit kål, gulerødder, squash, peberfrugt, og hvad du ellers godt kan lide, til 1 uge ad gangen.  Herhjemme er vi storforbrugere af spidskål, så jeg snitter gerne 2 spidskålshoveder (gerne et hvidt og et rødt), når jeg alligevel er i gang med at lave salat søndag aften. Det tager ikke mange ekstra sekunder at snitte et helt spidskål på mandolinjernet, end det gør at snitte nok til en salat i hånden. Jeg vil faktisk sige, tager kortere tid at snitte hele spidskålshovedet på mandolinjernet. Og jeg får ovenikøbet et mere ensartet og fintsnittet resultat. Opbevar herlighederne i tætsluttende plastikposer i køleskabet, hvor de kan holde sig ca. 1 uge. Så er du kun 2 sekunder fra en salat til morgenmad, frokost eller aftensmad – især hvis du også følger punkt 2!

5 gode vaner for sund hverdagsmad_spidskål
Snittet spidskål i lange baner!

2: Rør dressing og dip i store portioner

Det er så meget lettere at lokke nogle gode grøntsager ned, hvis du har din yndlingsdressing eller en god dip lige ved hånden. De sidste par uger har jeg haft citrondressing stående til min yndlings-spidskålssalat, som jeg ofte spiser til morgenmad. Jeg elsker også at røre Jane Faerbers fantastiske fetadip sammen af feta, creme fraiche, Sambal Oelek og hvidløg. Med den på tallerkenen kan jeg fortære nærmest uanede mængder af agurk, tomat, peberfrugt, gulerod, blomkål osv. Og vi kommer bare ikke udenom, at det er godt for os at få masser af grønt til alle måltider – ikke kun til aftensmaden.

Krammet spidskål med citron og dild
Denne her spidskålssalat med citron og dild er bikset sammen på 1 minut, når både kål og dressing er klar til brug.

3: Bag grøntsagsfladbrød og læg i fryseren

Grøntsagsfladbrød (se opskrift her eller her) er ofte min redning i hverdagens madpakker. Jeg sørger næsten altid for at have nogle brød i fryseren til de dage, hvor jeg er helt uopfindsom mht. madpakker. 2 brød smækket sammen om skinkepålæg, ost, mayonnaise, sennep og måske lidt bladgrønt er en lynhurtig madpakke. Så laver jeg dobbeltportion spidskålssalat til morgenmad og tager halvdelen med i en bøtte til frokost.

Pikante grøntsagsfladbrød
Sandwich med grøntsagsfladbrød, salat og et blødkogt æg. Godt både til morgenmad og frokost!

 4: Indfør mandagssteg

Oksesteg er for mange noget, der hører weekenden til. Herhjemme har jeg indført begrebet “mandagssteg”, som nogle af jer måske er stødt på på min Instagram. Jeg smider gerne en okseculotte i ovnen mandag aften og serverer den fx med en dejlig blomkålsbernaise og grøntsager til. Det bliver til et helt festmåltid, som gør op med idéen om, at mandag skal være tung og trist. Tirsdag og onsdag bliver resterne af stegen omdannet til kebab, og vi spiser det med spidskålssalat (som jo ER snittet!) og en creme fraiche-dressing. Det er aftensmad på 15-20 minutter. Ofte bliver det også til et par skiver oksepålæg til min frokost tirsdag og onsdag, så det er ikke engang dyr mad. Især da man ofte kan finde gode okseculotter på tilbud mandag, fx i datovarekøledisken i Irma, hvor weekendens kødrester ligger og lurer 🙂

5 gode vaner for sund hverdagsmad_spidskål_mandagssteg
Mandagssteg mandag – kebab og salat tirsdag og onsdag. Dejligt nem madplan!

5: Hav en nødhjælpspakke på arbejde

Det er ofte de lange, dumme dage på arbejde, hvor alt går galt og trækker ud, som kan knække nakken på ambitionen om sund hverdagsmad Når man pludselig finder sig selv på kontoret 2 timer efter, at man ville være gået hjem, skrupsulten og træt – ja, så er det altså godt at have en lille nødhjælpspakke liggende et sted, så man ikke skal fristes af resterne fra kollegernes morgenmadsorgie eller den slikskål, som er til overs fra nogens møde. Jeg har for nyligt investeret i 1 pakke Babybel-oste, 1 glas kokosolie, 1 plade mørk chokokolade og 1 pose saltmandler. De står i min boks i køkkenet, og jeg er faktisk allerede blevet reddet et par gange, enten af en kop kaffe med kokosolie eller 1 Babybelost, når maven knurrede.

5 gode vaner for sund hverdagsmad_spidskål_Nødhjælpspakke
Min nødhjælpspakke til kriser på arbejde.

Hvad er din bedste (eller værste) vane i fht. sund hverdagsmad?

4 comments on “5 gode vaner for sund hverdagsmadTilføj din

  1. Hej Stella
   Det er faktisk min mand, der laver det, hvis jeg skal være helt ærlig. Det er hans hofret herhjemme 🙂 Han skærer kødet i meget tynde skiver og steger det på panden i smør/olie med masser af krydderier: oregano, timian, spidskommen, hvidløg, salt og peber – sommetider også lidt dild. Det er ikke rigtig kebabkrydring (så ville der også være kanel osv. i), men det smager rigtig dejligt! Kort sagt handler det vist bare om at bruge sine yndlingskrydderier og stege kødet forholdsvist hårdt, så det får en god sprød overflade. Det kan i hvert fald anbefales! 🙂
   Vh Louise

   1. Det vil jeg prøve i løbet af efteråret. Jeg er vild med kebab (og så er det jo dejligt, at manden også er i køkkenet) .-)
    ha’ en god mandag.

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: