I mange år af mit voksne liv var rosenkålen en grøntsag, der var langt nede på indkøbslisten. Jeg vidste simpelthen ikke, hvad jeg skulle stille op med de små sjovere. Jeg har ofte fået serveret rosenkål som barn i den klassiske kogte version (som i øvrigt er en af min fars livretter!), og selvom jeg hører til de få mennesker, der sagtens kan spise kogt rosenkål uden at dø af det, så er det ikke noget, jeg sætter så stor pris på, at jeg gider servere det selv.
Tiøren faldt den dag, det gik op for mig, at rosenkål, som al anden kål, sagtens kan spises rå – og faktisk (efter min mening) smager bedst sådan! Den skal bare renses og snittes fint, så er den klar til at tage imod alle mulige forskellige smagsgivere. Ligeså snart, man koger rosenkål bare det mindste, får det den dér lidt sødlige smag, som manges rosenkålstraumer stammer fra, så det vil jeg ikke anbefale. Bare spis den rå – så får man også flest vitaminer med. Man kan med fordel starte med at skylle kålen let, fjerne yderblade og bund og derefter snitte den og smide den snittede kål i en skål med koldt vand undervejs – så får man alle eventuelle jordrester og urenheder helt med, samtidig med at kålen holder sig fin sprød og frisk. Det er lidt bøvlet at stå og fedte med de bittesmå kålhoveder, men med lidt øvelse får man hurtigt taget på det. Smagen er fortrinlig – lidt nøddeagtig og bitter og dermed en god følgesvend til mange kødretter her i efteråret.

Her kommer mine 4 bud på lækre salater med rosenkål. Enjoy – og kom gerne med flere forslag til rosenkålssalater!
4 x Rosenkål
Blommer og bacon og pecannødder
- 250 g rosenkål, fintsnittet
- 2 blommer
- ca. 50 g bacontern
- 1 håndfuld pecannødder (hasselnødder fungerer også fint)
- Dressing af rapsolie, æbleeddike, honning og citronsaft,
Svits bacon på en pande, til det er helt sprødt, og læg baconternene på et stykke køkkenrulle. (Man kan selvfølgelig også bruge hele stykker bacon, som man steger i ovnen – nu havde jeg bare lige en rest bacontern i køleskabet). Rør dressingen sammen, og vend den med rosenkålen. Snit blommerne i både eller tern, og fordel dem over salaten sammen med baconstykker og pecannødder (eller hasselnødder).
Ingefær, granatæble og cashewnødder:
- 250 g rosenkål, fintsnittet
- Kernerne fra ½ granatæble
- Dressing af sesamlie eller jordnødeolie, friskrevet ingefær, limesaft og honning
- 1 håndfuld usaltede cashewnødder
Vend den fintsnittede rosenkål med granatæblekerner og dressing. Pres også gerne saften fra granatæblet udover. Rist cashewnødderne på en pande med lidt salt, og drys dem over salaten.

- 250 g rosenkål, fintsnittet
- ½ dl perlebyg, vand til kogning og 1 bouillonterning, fx kylling
- 1 stor persillerod
- 1 fed hvidløg, finthakket
- Dressing af: rapsolie, æbleeddike, honning og citronsaft
- 1 tsk kapers
- bredbladet persille
Kog perlebyg 15 minutter i rigeligt vand med en bouillonterning og lidt salt. Dræn og afkøl. Rør dressingen sammen, og vend den med rosenkål og perlebyg. Skær persillerod i tern og steg på panden i lidt olie med hvidløg. Vend i salaten sammen med bredbladet persille og kapers.
Æble, pinjekerner og parmesan:
- 250 g rosenkål, fintsnittet
- 1 æble
- Dressing af æbleeddike, rapsolie, citronsaft og honning
- 1 håndfuld ristede pinjekerner
- Fiskhøvlet parmesan
Vend den fintsnittede rosenkål med dressingen. Snit æblet i tynde både, og fordel over salaten sammen med ristede pinjekerner og parmesan.

0 comments on “4 x Rosenkål”Tilføj din