
Efter et par uger med masser af usunde opskrifter er det på tide at komme tilbage på rette spor igen: masser af MUFA og protein, mindre sukker og kulhydrater. Og hvorfor ikke slå ned på sommerens største fristelse: is! Jeg er ret vild med Isis’ sukkerfri is – især den med Nellie Dellies. Desværre er der ikke ret mange supermarkeder, som har forstået, at de selvfølgelig skal forhandle den på fast basis – og så må jeg indrømme, at den også er en lille smule dyr. Så jeg har forsøgt mig lidt med hjemmelavet LCHF-is med så mange gode ting som muligt og så lidt sukker.
Jeg er landet på 2 slags LCHF-is med hver deres gode egenskaber:
- En “klassisk” flødeis på æggesnaps og piskefløde med det twist, at æggesnapsen laves med Stevia sukker og røres op med græsk yoghurt, før fløden tilsættes. Dens fordel er et højt proteinindhold pga. den græske yoghurt, som også kunne erstattes med skyr, hvis man var rigtig from. Fyldet er 2 slags Bülow-lakrids og mørk chokolade. Mmm…
- En is med udgangspunkt i en creme anglaise – altså mælk og fløde kogt op og legeret med en æggesnaps. Her er twistet, at mælken er mandelmælk, hvilket giver et højt indhold af MUFA. Sødemidlet er igen Stevia. Fyldet er hjemmelavet, sukkerfri marcipan lavet af “affaldsproduktet” fra mandelmælken (så smart!) og blød nougat lavet på hasselnødder og chokolade.
Jeg er ikke den lykkelige ejer af en ismaskine, så indfrysningen af de 2 LCHF-is er foregået på den gammeldags facon – frys 1 time, rør, frys 1 time mere, og rør igen. Evt. en tur omkring røremaskinen efter nogle timer. En ismaskine ville sikkert gøre underværker.
LCHF-is #1: Flødeis med lakrids og chokolade
- 1 bæger past. æggeblommer
- 1 spsk Stevia sukker
- 200g græsk yoghurt 2%
- 2 dl piskefløde
- 100g mørk Chokolade
- 1 spsk Bülow Salty lakridspulver
- 2 spsk Bülow Sweet lakridssirup
Pisk æggeblommerne med Stevia til en æggesnaps, hvor sukkeret ikke længere knaser. Rør sammen med den græske yoghurt. Hak chokoladen, og vend den i sammen med lakridspulveret. Gem lakridssiruppen til senere.
Pisk fløden til skum, og vend den i yoghurtcremen. Stil til indfrysning. Rør ca. 1 gang i timen. Efter en time eller to, når isen er ved at være lidt fast, røres lakridssiruppen i.
LCHF-is #2: Mandelmælkeis med sukkerfri marcipan og nougat
- 2 dl mandelmælk (se opskrift nedenfor)
- 0,5 dl piskefløde
- 3 æggeblommer
- 1½ spsk Stevia sukker
- ½ portion hjemmelavet marcipan (se opskrift nedenfor)
- 1 portion hjemmelavet nougat (se opskrift nedenfor)
Varm mandelmælk og fløde forsigtigt op i en gryde sammen med halvdelen af nougaten. Pisk imens æggeblommerne med Stevia til en æggesnaps, hvor sukkeret ikke længere knaser. Når mælken er kogt op, tages den af varmen, står 1 minut og hældes derefter over æggeblommerne under omrøring. Hæld det hele tilbage i gryden og varm det forsigt op under konstant omrøring og årvågenhed, til det lige nøjagtig skal til at ramme kogepunktet. Tag straks af varmen, hæld i en beholder, bræk resten af nougaten ned i iscremen, og nedkøl lidt, inden du sætter til indfrysning efter samme fremgangsmåde som ovenfor. Nougaten smelter lidt og laver fine “swirls” i den varme iscreme. Tilsæt marcipan efter 1 time eller 2.
Mandelmælk:
- 100 g mandelsplitter (eller hele, smuttede mandler. Det kan også laves med ikke-smuttede mandler – så er restproduktet bare ikke så velegnet til marcipan)
- Vand til iblødsætning
- 7 dl vand til tilberedning af selve mælken
Udblød mandlerne i 8-12 timer. Hæld vandet fra, og blend mandlerne med nyt vand i 2-5 minutter. Måske skal de blendes i flere hold, afhængig af, hvad din blender kan trække. Si mælken gennem et gammelt viskestykke, et ostelærred, kaffefilter el.lign. Gem restproduktet til marcipan. Det mælk, du ikke bruger til isen, kan holde sig ca. 4 dage i køleskabet. Ryst inden brug. Hvis mælken skal drikkes rent, kan den smages til med salt og sukker/sødemiddel (det vil jeg faktisk anbefale, for den smager aldeles rædselsfuldt i sig selv!). Til is er den dog fin, som den er.

Næsten sukkerfri marcipan:
- “Smulder” fra 1 portion mandelmælk
- 2 spsk Sukrin
- 1 æggehvide
- 2 spsk Amaretto (eller 1 tsk mandelessens – det havde jeg ikke i huset, så det blev alkoholen, der vandt.)
- 1 håndfuld pistacienødder
- 2 spsk honning
- 1 skvæt limesaft
Hæld resterne fra mandelmelet på en bageplade, og bag dem i 30-40 minutter på 130 grader varmluft, eller til de er tørre og let gyldne. Ælt dem sammen med 2 spsk Sukrin og 1 æggehvide og 2 spsk Amaretto. Dette skulle efter sigende give en sukkerfri marcipan – men efter denne fremgangsmåde manglede min marcipan stadig smag og sødme. De udpinte mandler havde simpelthen ikke smag eller sødme nok til at bære en marcipan, og sødemiddel gjorde bare ikke tricket. Løsningen blev en håndfuld pistacienødder, som blev malet groft i minihakkeren, 2 spsk honning og 1 skvæt limesaft for at justere syren. Det endelige resultat er en marcipan, som med sin let smuldrende konsistens og lidt spøjse smag nok ikke er egnet til konfekt eller kager. Til en is som denne, hvor den bare skal smuldres ud over, er den dog ok, og det er meget tilfredsstillende både at have udnyttet råvarerne fuldt ud og have lavet en næsten sukkerfri marcipan.
Nougat:
- 50 g hasselnødder
- 30 g mørk chokolade (70 %)
- 1 spsk fløde eller mælk
- 3 dråber flydende SØD
Blend hasselnødderne til helt fint mel i en minihakker eller blender. Man kan riste og afskalle nødderne først, men jeg kan faktisk som regel bedst lide dem med skaller, så det gad jeg ikke.
Smelt chokoladen over vandbad, og tilsæt fløde og sødemiddel. Rør eller blend det hele godt sammen, og læg på køl, til det skal bruges.
Dommen over de 2 LCHF-is:
LCHF-is nr. 1 var helt utroligt let at lave. LCHF-is nr. 2 krævede en del forberedelser – tilberedelse af mandelmælk, nougat og marcipan. Man kunne selvfølgelig bare købe sig fra alle 3 ting – bruge færdig mandelmælk og marcipan og erstatte nougaten med fx Cavaliers hasselnøddecreme. Jeg syntes bare, det var sjovt (ikke mindst for pengepungen!), at det hele var lavet fra bunden.
Den store anke ved begge LCHF-is er konsistensen. Jeg synes ellers, jeg har gjort mig umage med at røre mange gange under indfrysningen, men det duer nok bare ikke uden ismaskine. Lakrids/choko-isen er hård som sten, når man tager den ud af fryseren. Den smager til gengæld rigtig godt. Man kan godt smage syren fra yoghurten, og man kan også godt ane bismagen fra Stevia, men som en hverdagsis gør den sig helt fint – man skal bare lige komme i tanker om, at man vil have en kugle/en skive ca. ½ time, før man vil spise den, så den kan nå at tø op. Det er nemmest bare at skære en skive og så putte resten tilbage i fryseren igen med det samme, så den ikke krystalliserer. Man kunne også fryse den ned i muffinsforme efter 3. eller 4. omrøring. Eller ispindeforme – det ville den faktisk være endnu mere velegnet til, tror jeg.
Mandelmælkisen er også stenhård. Og så er den desværre blevet temmelig grynet – men det skyldes marcipanen og nougaten, ikke selve isen, som egentlig blev fin nok (jeg har faktisk aldrig før lavet så vellykket en creme anglaise som på denne mandelmælk). Den smager til gengæld ikke så tosset. Jeg tror, jeg vil prøve samme fremgangsmåde igen, men med andre smagsgivere. Jeg har stadig en god slat mandelmælk tilbage, som jeg overvejer at lave en kaffeis af – evt. med et skvæt marsala eller amaretto, så det kan blive lidt tiramisu-agtigt. Jeg lurer også på en koldskålsis. Måske vil jeg også overveje en billig ismaskine. Der kommer i hvert fald en opfølger på den. Når jeg vælger at bringe hele opskriften, selvom den ikke blev helt vellykket, er det simpelthen for at give inspiration og for selv at huske, hvad der fungerede, og hvad der ikke fungerede.
(Indlægget indeholder affiliate-links)
3 comments on “2 slags LCHF-is: flødeis med lakrids & chokolade og mandelmælkeis med hjemmelavet, sukkerfri marcipan & nougat”Tilføj din