Hvornår har du sidst kogt en kylling? Jeg er stor fan af ovnstegt kylling med sprødt skind – eller endnu bedre rötisserie-kylling stegt på spid over en grill. Men kogt kylling har nu også sine klare fordele. Fx bliver kødet ekstremt mørt, saftigt og smagfuldt, når det ligger og sopper rundt med ben og suppegrønt i en times tid. Det falder nærmest fra benene, bare man skubber til det med en gaffel – og det er vanvittigt godt til fx høns i asparges. Og hønsesalat!
Jeg går meget ind for at købe kød fra høns, der har haft et godt liv. Også selvom det koster en del ekstra. Til gengæld udnytter jeg så hele kyllingen til det alleryderste.
I sidste uge kogte jeg en stor, lækker øko-frilands-kylling med et par persillerødder, gulerødder, et løg, et stort bundt persille og en håndfuld peberkorn. Efter at den var kommet i kog og var blevet skummet for urenheder fik den lov til at simre en time. Så tog jeg kyllingen op og pillede alt kødet af benene.
Det blev delt op i 2 portioner: begge bryststykker røg i en tupperware og direkte i køleskabet til dagen efter. Kød fra lår og vinger blev pillet af og findelt. Det blev brugt til den mest fantastiske gang høns i asparges. Mere om den lige om lidt.
Alt, hvad hed skind, ben, brusk osv. røg tilbage i suppegryden sammen med skroget. Der røg lidt ekstra suppeurter i, og så fik gryden lov til at stå og simre ca. 2 timer. Så siede jeg suppen, så jeg havde ca. 2,5 liter suppe. Det røg tilbage på komfuret, fik tilsat et par tsk salt og blev kogt ind til ca. 1,8 liter. Efter at det var nedkølet, kom det i fryseposer à 3 dl og røg i fryseren. Så er der lækker, nærende og velsmagende bouillon uden tilsætningsstoffer eller andet crap til resten af vinterens gryderetter og supper.
Det kræver en minimal indsats at koge bouillon på et kyllingeskrog, når du alligevel er i gang i køkkenet. Og det er en super måde at få brugt halvkedelige rodfrugter og andre grøntsager i køkkenet på. Jeg gemmer altid fennikeltoppe, porretoppe, halvsløje krydderurter osv.i en frysepose i fryseren. De er klar til at blive taget op og smidt i suppegryden, når jeg har et kyllingeskrog at koge suppe på. På den måde er det også “gratis” mad, da det er ting, der ellers ville være endt i skraldespanden, som pludselig bliver forvandlet til god og nærende bouillon.

Der er skrevet utallige artikler og blogindlæg om de gode næringsværdier i “bone broth”, som man også kalder bouillon kogt på ben og skrog. Det skal jeg ikke kede jer med. Bare give det mine varmeste anbefalinger! Man bliver helt afhængig af at have sin egen hjemmekogte bouillon i fryseren.
Men vi skal lige have opskriften på den vanvittigt gode gang høns i asparges, som jeg kom til at flashe på Instagram, og som jeg straks blev spurgt om opskriften på. Jeg har allerede en opskrift på høns i asparges her på bloggen, men denne her blev faktisk endnu bedre. Så den deler jeg bestemt gerne! 🙂 Det var egentlig ikke meningen, at opskriften skulle have været på bloggen. Så billederne er knipset lidt hurtigt med mobilen uden det store hensyn til lys, colaflasker og andet godt 😉 Sådan må det nu også gerne være lidt “rustikt” indimellem her på bloggen!
Høns i asparges:
- 1 kylling
- 1 løg
- 1-2 gulerødder
- 1-2 persillerødder
- ½ tsk peberkorn
- 1 dusk persille, eller hvad du ellers har af krydderurter (timian er også godt)
- 1 tsk salt (når du
Klargør grøntsagerne.
Kom kylling, grøntsager og persille i en stor gryde. Jeg proppede persillen ind i kyllingen. Så bliver den, hvor den er.
Dæk det hele med vand, og bring i kog. Skum for urenheder, tilsæt peberkorn og salt, og lad det simre en times tid.
Tag kyllingen op, pil kødet af benene. Findel kødet, og befri det for skind, sener osv. Det kan sagtens bruges til suppekogning, hvis du går videre med det lille projekt.
Til denne portion skal du kun bruge halvdelen af kødet. Resten kan gemmes til fx en skøn hønsesalat.
Sovs til høns i asparges:
- 1 lille løg , fintsnittet
- 1 fed hvidløg, finthakket
- 1 lille persillerod, finthakket
- 1 kogt persillerod og 1 kogt gulerod fra suppekogningen
- En god klat smør
- 1 sjat hvidvin
- 3 dl kogevand fra kyllingen (eller endnu bedre: hjemmelavet hønsebouillon, som er kogt ind og dermed har mere kraft.)
- Ca. 2 dl fløde
- Salt og peber
- Citronsaft
- 1 glas hvide asparges inkl. ca. 1 dl aspargesvand
Svits løg, hvidløg og frisk persillerod og rigeligt smør. Tilsæt hvidvin, og lad det koge af. Tilsæt bouillon, og lad det koge godt ind.
Smid den kogte persillerod og den kogte gulerod ved, og lad dem koge med. Sæt stavblenderen på, og blend til en tyk, glat masse.
Så skal der tilsættes fløde og aspargesvand og smages til med salt, peber og citronsaft.
Når det smager godt, og konsisetensen er rigtig, tilsættes hønsekød og hvide asparges i grove stykker.
Servér fx med en dejlig rodfrugtmos, syrlig hvidkålssalat, eller hvad du foretrækker af tilbehør.
Hønsesalat:

Dagen efter kan du lave den allerlækreste hønsesalat af:
- 1 dl græsk yoghurt
- ½ dl god mayonnaise
- 1-2 tsk grov sennep
- 1 tsk honning
- Salt og peber
- 1 drys karry
- Citronsaft
- 1 pakke bacon
Rør det hele sammen, smag til, og tilsæt hønsekød.
Steg baconen, bræk den i stykker, og bland den i salaten.
Andreas brokkede over, at jeg havde glemt stegte champignon og hvide asparges. Det var selvfølgelig også for galt – så tilsæt endelig det, hvis du har lyst. Hønsesalaten smager nu også dejligt alligevel 🙂
0 comments on “1 kylling: Høns i asparges, hønsebouillon og hønsesalat”Tilføj din